Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Jócskán megemelnék a szentesi szemétdíjat

Szentes - Közel 60 százalékkal emelkedhet a szemétdíj Szentesen jövőre, de még így is a térség legalacsonyabb tarifája lesz. Csongrádon csak 8 százalékos díjemelés várható, de egy szigorítás miatt 1600 háztartásban 6700 forinttal nőhet az éves költség.
Év végén be kell zárni a Berki Hulladéklerakó Telepet, így januártól utazni fog a szentesiek szemete, nem is keveset. A város négy közeli lerakótól kért árajánlatot.

A felgyői és a vásárhelyi szinte azonos díjat számolna fel a hulladék befogadásáért, Szelevényen és Kecskeméten viszont ezeknél jóval drágábban vállalnák a szemét ártalmatlanítását. Az önkormányzat későbbi döntését megkönnyítheti, hogy a felgyői és a vásárhelyi lerakó is 32 kilométerre van Szentestől. Évente 7500 tonna hulladék vándorol majd a város és a kiválasztott szeméttelep között: mindez 60 millió forint többletköltséget jelent a városellátó intézmény számára.

Pénteken kerül a képviselő-testület elé az a rendeletmódosítás, miszerint 59 százalékos díjemeléssel lehet kigazdálkodni ezt a pluszterhet. Mindez azt jelenti, hogy akik eddig évente 7450 forintot fizettek a 110 literes kuka ürítéséért, azoknak januártól 11 ezer 808 forintba kerül majd ugyanez a szolgáltatás. Hozzá kell tenni, ez az ár a 2009-es tarifák között is a legalacsonyabb lenne, ha Csongrád, Makó és Hódmezővásárhely idei díjszabásával hasonlítanánk össze. Csongrádon egyébként 8, Vásárhelyen 7,4 százalékkal emelkednek a szemétdíjak januártól.

Ha Felgyő mellett dönt Szentes, akkor egy kicsit Csongrád is fellégezhet, tudniillik a nemrég átadott hulladékkezelő központ a várt nyereség helyett eddig veszteséget termelt a működtetésben érdekelt Tisza-parti városnak. Ott ugyanis a kalkuláltnál jóval többen – 342 helyett több mint 2000-en – szerződtek a legkisebb térfogatú, 70 literes kuka ürítésére. Csongrádon most úgy akarják módosítani a helyi szabályozást, hogy 2010-től a családi házak és a társasházi lakások tulajdonosainak legalább 110 literes edényzetre kell szerződniük, vagyis háztartásonként évi 6700 forinttal kell majd többet fizetni a szolgáltatásért.

Olvasóink írták

 • 10. medvejanos 2009. december 24. 08:51
  „Ez egy korrekt ötlet lenne, hogy aki csak kéthetetne igényli annak két hetente vigyék, mert szerintem rengeteg embernek nem telik meg a 120literes kukája egy hét alatt, persze akinek igen az vitesse hetetne.”
 • 9. dizelmozdony 2009. december 19. 12:58
  „Ne emeljenek semmit, vigyék két hetente a szemetet.”
 • 8. medvejanos 2009. december 19. 11:59
  „Gratulálok ha szerintetek egyedül Szirbiken múlik ennek a megépítése. Lehet reklamálni, de bekell hogy lássa mindenki, hogy vannak gondjai a városnak, de magasan kiemelkedik a legtöbb város közül.
  A másik kommunális adó, mivel az állam elvon így az önkormányzatnak fent kell valamiből tartani sok mindent.
  Például a Hivatalt az utak karbantartása tisztán tartása az önerők a fejlesztésekhez és sok minden egyéb dolog amit a városnak kell finanszíroznia.
  Lehet becsmérelni minden pártot... bármelyiket csak elöbb elkéne gondolkozni, hogy az a politika amit az ellenzék művel értelmes. Pontosabban és helyesebben a kérdés politika? Esetleg járjatok utánna, hogy mit jelent a politika szó utánna gondolkozzatok el rajta, hogy nem a passzív ellenállást... A mai pártok pedig csak erre képesek és itt oda vissza gondolok mind a két pártra.”
 • 7. gerbera 2009. december 18. 23:57
  „Nem most kellene kapkodni a polgármesternek és helyi képviselőknek ,hanem legalább 2 évvel ezelőtt már készülni az újabb lerakóról,tudták előre meddig használható a Berki lerakó,TENNI A VÁLASZTÓKÉRT ,ne csak a nagy bulikban a pocakot megtömni.Bőkezűséget maguktól nem sajnálják,

  Város nagy része nyugdíjas, munka sincs,abban nagy kényelmes épületben nem gondolkoztak el a szoci vezetők ,ugyan miből fizetnek a kisnyugdíjasok.....kommunális adót mire költik el????????hányszor fizettetik meg a szemét szállítást,mire találták ki a kommunális adót ,ha 59% emelik a költséget???”
 • 6. valakiiii 2009. december 16. 14:00
  „sorhasu-nak!!! mit beszélsz??? a fidesz miatt... szirbik hol is szavaz??? ja mszp... nem nehéz kitalálni...”
 • 5. csillagpor 2009. december 16. 13:36
  „Kedves Polgármester Úr!!! Illett volna előbb tenni azért, hogy ne kerüljenek a szentesiek ilyen helyzetbe. Remélem a választók majd "megköszönik" jó munkáját!”
 • 4. Power 2009. december 15. 14:03
  „Termelés, értékteremtés nincs, csak szolgáltatások vannak, hogy legyen miért fizetnünk.
  Munkahelyek sincsenek. Pénzbehajtás szoci módra.
  Vajon hányan gyűjtik szelektíven a szemetet? A szelektíven gyűjtőket kellene támogatni.”
 • 3. azénéletem 2009. december 15. 13:01
  „Szerintem a szemétszállítás szolgáltatás - azért fizetek és annyit, amit igénybe veszek. Családi házaknál is lakhat 1-2 fő és egy kétszobás lakásban is élhetnek többen. Ha szelektíven gyűjtöm a hulladékot - saját költségen viszem a lerakó helyre, ha elégetem a kazánban az elégethető hulladékot miért fizessek 110 liter után. Azt a szolgáltató oldja meg, hogy hogyan tudja mérni az általam kitett hulladékot havi szinten. Ha többet teszek, ki mint amennyire szerződtem azt emelt díjjal is megfizetetheti velem. Már megint nem ösztönzik a lakosságot a környezetkímélő magatartásra. Csak a bevételeiket akarják növelni megint sarccal. Így nekik egyszerűbb. A Csongrádi tervezetről ez a véleményem!”
 • 2. niemand 2009. december 14. 21:04
  „És akkor eltűnik minden szemét, minden honnan? Igazi nagy takarítás lesz?”
 • 1. sorhasu 2009. december 14. 18:50
  „szemét fidesz miatt kell ez is megemelni, nem épített az elmúlt 8 év alatt 1 lerakót sem!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiakadt a Big Family Nick Árpádtól

Övön aluli ütésnek érzi a Csillag születik szegvári erőművészcsapata, hogy Nick Árpád kétségbe vonta mutatványuk valódiságát. Tovább olvasom