Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

Jönnek-mennek Szentesen a múzeumigazgatók

Szentes - Pár napja önálló intézmény lett a szentesi múzeum, vezetője azonban már csak csütörtökig van. Menedzser kell az élére, aki behozza az önkormányzati támogatás jelentős részét.
Önálló intézményként működik ezentúl a szentesi Koszta József Múzeum és a hozzá tartozó kiállítóhelyek, döntött legutóbbi ülésén a képviselő-testület. Ez azt jelenti, hogy szakmai önállóságát teljes mértékben megtartja, a gazdasági ügyeit azonban a művelődési központnál intézik majd. Saját gazdasági szakembere eddig sem volt, az elmúlt időszakban a szegedi Móra Ferenc Múzeum fennhatósága alatt tevékenykedett. Az intézmény januártól a városé lett. A kezdeti tervek szerint szakmailag ugyan önállóan, de a művelődési központ részeként képzelték el a működését. A múlt pénteki, első olvasatnak szánt beterjesztést azonban végleges határozattal pecsételték meg a városatyák – így került pont egy huszárvágással a múzeum ügyének végére. Legalábbis a státuszát tekintve. Azon túl, hogy a Koszta József Múzeumnak alapító okiratot kell készíteni, vezetőt is keríteni kell az élére. Lapunk megírta: Fogas Ottó megyei múzeumigazgató ősszel váratlanul visszavonta a szentesi intézményt irányító Béres Mária megbízatását, és a szegedi Türk Attila régész-muzeológust helyezte a tárház élére. Ő azonban csak január 31-éig vállalja a vezetést. Pályázni sem kíván, mert a családjával elköltözik, és új szakmai kihívások elé tekint a fővárosban – reagált érdeklődésünkre. Helyettese, Mód László néprajzkutató inkább az egyetemi oktatásra összpontosítja energiáit, így ő sem veszi át a stafétabotot. A vezetői pályázatot hamarosan kiírja a város, mondta Szűcs Lajos alpolgármester.

Türk Attila új szakmai kihívások elé tekint a fővárosban, csak csütörtökig vezeti az intézményt.  Fotó: Karnok Csaba
Türk Attila új szakmai kihívások elé tekint a fővárosban, csak csütörtökig vezeti az intézményt. Fotó: Karnok Csaba

– Az intézményt kiválóan menedzselő direktorra lesz szükség, aki látogatókat vonzó rendezvényeket képes szervezni. Az ígéret szerint az államtól 22 milliós támogatást kapunk évente, az önkormányzatnak ugyanennyit kell hozzátenni. A költségek a népszerű kiállításokkal és az ásatási jogok megszerzésével csökkenthetők. Utóbbiakat egy új jogszabály értelmében a megyében Szeged kapta meg, de egyezkedünk velük – részletezte Szűcs Lajos.

Megkérdeztük Béres Máriát, hogy kíván-e versenybe szállni a vezetői posztért. A kérdés szerinte még nem időszerű. A múzeum zavartalan működése érdekében a városnak napokon belül döntenie kell, hogyan tölti be a Türk Attila távozásával keletkező űrt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyógylámpát kapott a kórház

Az Egy szív a gyermekekért Alapítvány pályázatán közel 751 ezer forint értékben nyert támogatást a Csongrád Megyei Dr. Bugyi István Kórház. Tovább olvasom