Délmagyar logó

2017. 02. 25. szombat - Géza 1°C | 8°C Még több cikk.

Kajás segíti a gyógypedagógust

Szentes - Tíz éve foglalkozik lovasterápiával a szentesi Piti Irén, aki szerint a ló megérzi, ha sérült ember ül a hátára.
Amikor sok évvel ezelőtt saját, egészséges lánya lovagolni kezdett, a szentesi gyógypedagógus azt tapasztalta: az állattal való kapcsolat jó hatással van az emberre. Piti Irén alaposan utánajárt a külföldön akkor már régóta ismert ténynek: a lovasterápia nagyon hasznos módszer.

– 10 éve foglalkozom lovasterápiával, és minden gyermeken, aki rendszeresen részt vesz a foglalkozásokon, komoly változást tapasztalok – mondta a terapeuta. – Egy évtizede Magyarországon még nem volt nagy hagyománya ennek a módszernek, Ausztriában vettem részt képzésen, ott is vizsgáztam. A módszer nagyon hatékony. Azon az egyszerű tényen alapul, hogy lovaglás közben az agy egyensúlyért felelős részei folyamatosan ingereket kapnak, ez pedig a magasabb rendű idegrendszeri tevékenység működéséhez elengedhetetlen. Továbbá az állat mozgása stimulálja a lovas törzsizmainak működését, teljesen átmozgatja az embert.

A gyerekek – legyenek bármilyen fegyelmezetlenek is intézményi kereket között – a ló közelében teljesen megváltoznak. A felelősség, amit az állat iránt éreznek, a lelki kapcsolat, ami kialakul köztük, pozitív változást okoz a viselkedésükben. A pedagógus munkája mellett azonban a négylábú barátnak is elvitathatatlan a szerepe, tette hozzá Piti Irén.

Piti Irén 6 éve dolgozik Kajással. A szerző felvétele
Piti Irén 6 éve dolgozik Kajással.
A szerző felvétele

– Ilyen célra csak jó mozgású, jó szándékú, nagyon nyugodt állat felel meg. Arról sem szabad elfeledkezni, hogy a terápiás ló nem eszköz, hanem élőlény, társ, amelynek a lelkével is foglalkozni kell – magyarázta.
– A 11 éves Kajással 6 éve dolgozunk együtt. Megérzi, sőt megviseli, ha súlyosan fogyatékos gyermek ül rajta. Hetente legalább egyszer szüksége van arra, hogy egészséges ember kimenjen vele terepre, így oldható az a stressz, amit a munkája során átél.

Dolgoztak már együtt olasz, török, román és tengerentúli partnerekkel is, és felkérést kaptak egy erdélyi szervezettől a módszer oktatására. Az ifjú lovasok szép eredményeket érnek el gyógypedagógiai lovastornákon, illetve díjlovagló versenyeken, amelyekre Irénnel és Csík Anikó terápiás segítővel készülnek. A Jó Úton-Lóháton Alapítvány tanítványai a hazai és külföldi megmérettetésekről többnyire arany- és ezüstérmekkel térnek haza.

Olvasóink írták

 • 3. Hmmm... 2011. június 22. 14:08
  „En is csak gratulalni tudok. Mint ahogy mas allatok is "raereznek" a szembenallo vagy eppen veluk egyuttmukodo szemely beallitottsagara, a lo is. Tiszteletre melto es intelligens allat, de termeszetesen a terapeuta szemelye a kulcs az eredmenyesseghez. Tovabbi sok sikert kivanok ehhez a munkahoz, melynek sok lelki es fizikai /idegrendszeri/ serult koszonheti javulasat.”
 • 2. niemand 2011. június 15. 09:15
  „Gratulálok! Tapasztalatból tudom, hogy dolgozik Írén, le a kalapot előtte!”
 • 1. dződvok 2011. június 14. 14:32
  „Gratulálok Irénkének és valóban nagyszerű ló Kajás!
  Remélem, hogy többen felfigyelnek majd ennek nagyszerű dolognak a fontosságára.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Háromszáz diák, öt témában

Szentes - A Horváth Mihály kistérségi tanulmányi versenyre közel háromszázan jelentkeztek. A… Tovább olvasom