Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Kakasszéki kútvita

Fodor Katalinnak három éve apadt el a kútja. A 79 éves nő szerint kakasszéki szomszédja, Varga Sándor apasztotta el a kútját azzal, hogy ő szivattyúval pumpálja fel a vizet a föld mélyéből.
Fodor Katalin Vargáék kútjánál Fotó: Tésik Attila
Kérem vissza a vizemet! – ezzel a mondattal fogalmazta meg óhaját lapunknak a kakasszéki Fodor Katalin, aki esetenként száz forintot is fizet literenként azért a vízért, amit ivásra, mosásra és tisztálkodásra használ. Azt nem tudta megmondani, kinek fizetett ennyi pénzt a vízért.

– Három éve apadt el a kutam, azóta vagy hozatom a vizet, vagy magam megyek el érte a közeli gyógyintézethez. Az is előfordult, hogy egyszerűen átmentem a szomszédba Vargáékhoz, hogy megtöltsem a kannáimat – panaszolta a 79 éves asszony. A néni szerint a kútját éppen Vargáék apasztották el azzal, hogy szivattyúval pumpálják fel a vizet a föld mélyéből. Fodor Katalin és Vargáék kútja mintegy tíz méterre található egymástól.

– Ritkán megyek hozzájuk, ugyanis nem szeretek begyalogolni az udvarukra. Tartok a hamis kutyáktól, s félek attól, ha valami eltűnik
Kútfúrók véleménye

Szarvas Józsefet is megkérdeztük a kakasszéki kútvitáról. A vásárhelyi kútfúrómester elöljáróban azt hangsúlyozta, csak általánosságban tud beszélni, mert nem ismeri a helyszínt. Szarvas elmondta: ha két kutat fúrnak azonos föld alatti érbe, akkor legkevesebb 6-8 méterre kell állniuk egymástól, hogy ne zavarják egymás vízhozamát. Egy másik, név nélkül nyilatkozó mester szerint ha az azonos érből táplálkozó kutak közül az egyiket vízhúzó motorral használják, akkor az elapaszthatja a másikat.  
tőlük, majd engem gyanúsítanak – mondta Fodor Katalin. – Szerintem Vargáéknál a kútfúrómester ugyanazt a földalatti vízeret találta el, mint amiből addig én ittam. Ezért nincs víz nálam.

A szomszédságban csodálkozva hallgatták a panaszt. Azt Varga Sándor sem tudta megmondani, miért nincs víz Fodor Katalin kútjában. Előbb nekünk, majd a néninek is elmondta, hogy bármikor vihet tőlük vizet. Be is hívta az udvarára az asszonyt, aki kihasználta a kínálkozó alkalmat, s telitöltötte két ötliteres palackját.

– Kisegítjük egymást itt a tanyavilágban. Volt már rá példa, hogy én is máshonnét hordtam a vizet. Fodor néni is bármikor használhatja a kutunkat, akkor is, ha nem vagyunk otthon – mondta Varga Sándor. A szomszéd gyorsan össze is számlálta: nála három kút is működik, a közelben lévő épületek körül pedig még mintegy tíz. Az egyik szomszédja még a disznóól mellé is fúratott egyet, ne kelljen messziről hordania a vizet a malacoknak.

Fodor Katalin problémájáról egyetlen hivatalos szerv, még a külterületen élőket legjobban ismerő Kis Irén települési képviselő sem tud, ráadásul még a panaszossal sem találkozott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

BMX-pályára vágynak a fiatalok

Zavarja a szentesi járókelőket, hogy a fiatalok a főteret tekintik sportpályának. A szülőket viszont… Tovább olvasom