Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

Kalandpark újratöltve

Szentes - Pályázati források és befektetők felkutatását javasolja a városvezetés annak érdekében, hogy kalandpark épülhessen Szentesen.
Az ötlet, miszerint egy ilyen attrakcióval tovább lehetne növelni a város turisztikai vonzerejét, nem új keletű, mégis úgy szerepel abban az előterjesztésben, amiről legutóbbi ülésén tárgyalt a képviselő-testület, mintha egy hasonló szentesi projektről nem esett volna szó korábban a városházán. Egy kalandpark létrehozása csupán az egyik javaslata az anyagnak, amely a legfontosabb teendőket sorolja az idegenforgalom további élénkítése érdekében. Az első indítvány a szálláshelyfejlesztésre vonatkozik – a helyzetértékelés szerint 2000 és 2010 között Szentesen összességében 25 százalékkal csökkent a kereskedelmi szálláshelyek száma. A Szentes Kártya bevezetésétől is sokat várnának: nem csak a városlakók, hanem az ide érkező turisták is kedvezményekben részesülhetnének, ha az érdekelt vállalkozások összefogásával kialakulna a rendszer.

Egészen az elmúlt évekig pályázati források sem támogatták a kalandparkok létesítését – olvasható az anyagban, de arról nincs szó benne, hogy az önkormányzat 2009 októberében zárt ülésen egyszer már döntött arról, hogy bérleti és opciós szerződést köt egy helyi vállalkozással egy Vecseri-foki területre vonatkozóan, ahol a beruházó kalandparkot kívánt építeni. Az L-Direct Kft-ről van szó, amely 50 millió forintért meg is kívánta vásárolni a telket. A cég – melyben Bertók Róbert mellett érdekeltséget szerzett a Baranyi Sándorhoz köthető MITT Befektetési Zrt. is – 2010 májusában 193 millió forint uniós támogatást nyert kalandpark létesítésére. A 49 százalékban támogatott, összességében közel félmilliárd forint értékű projektről 2010 októberében írták alá a támogatási szerződést, de eddig egyetlen kapavágás sem történt a területen.

Az országosan is kuriózumnak számító parkba olyan különleges elemeket terveztek, mint például a Kurca fölé nyúló függőhíd vagy a 8 méter magas és 30 méter hosszú indítórámpa, óriáshinta és tiroli kötélcsúszda. – Tudomásunk szerint a városházán is tisztában vannak vele, hogy a mi projektünk él – nyilatkozta lapunknak Bertók Róbert ügyvezető. – Egyszer már visszavonták a támogatást, de megfellebbeztük, és végül a mi javunkra döntöttek. Hamarosan kezdenénk a kivitelezést, a pénzügyi háttér megteremtésén dolgozunk. Az uniós forrás felhasználására legkésőbb jövő tavaszig lehet kérni határidő módosítást, de ha minden feltétel adott, nem szeretnénk addig várni a megvalósítással. A kivitelezésnél a kalandelemek felállítása 6-8 hetet venne csak igénybe, nagy részüket készen szállítanák le. A kiszolgáló létesítmény megépítése és a terepmunka lenne időigényesebb – tette hozzá.

A kalandpark építésére vonatkozó bérleti és opciós szerződés határideje már lejárt – tudtuk meg Szirbik Imrétől. A polgármester hozzátette, tudják, hogy még nincs eltemetve az L-Direct Kft. projektje, mással sincsenek még tárgyalásban, de egyértelmű, hogy a jelenlegi pénzügyi helyzetben az önkormányzat képtelen lenne egyedül finanszírozni egy ekkora beruházást. Ezért a város partnereket, befektetőket keres a fejlesztéshez.

Olvasóink írták

  • 1. nie 2012. június 28. 06:51
    „Nagy szerencse, hogy csak ez hiányzik a városból és a városban lakóknak!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elvették az ortopédiát Szentestől

Megszüntette a szakállamtitkárság a szentesi kórházban az ortopédsebészeti műtéteket, vasárnaptól a megyében már csak Szegeden végeznek protézisbeültetéseket. Tovább olvasom