Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 4°C Még több cikk.

Kampányízű lett a csanyteleki szennyvízvita

Csanytelek - Csanyteleken öten indulnak a polgármester-választáson. Fórum- és kampánytéma lett a szennyvízberuházás. Az egyik jelölt azt vitatja: a falu vezetése rosszul döntött, amikor azt a fajta szennyvízberuházást támogatta, amelyet hamarosan elkezdenek.
A szennyvízberuházással kapcsolatos szakmai tájékoztatóra hívták tegnap délutánra a csanyteleki lakosokat. „Köszönjük az eddigi rezsicsökkentést és szeretnénk azt megtartani!" – áll a meghívón. A rendezvényt nem a projektet koordináló önkormányzat hirdette, hanem egy az öt polgármesterjelölt közül, a független Veres János. Ő korábban több cikluson át vezette a falut, utoljára 2002-ben mérette meg magát, akkor harmadik lett. Most ismét ringbe száll. Azt mondta, a szennyvízberuházás volt az egyik fő motivációja, amiért 12 év után visszatér a közéletbe. Szerinte helytelen, hogy közvetve mindennapos rezsifizetésre kötelezik a csanytelekieket, a lakosok 60 százaléka egyébként nem is köt rá a rendszerre. Nem a legolcsóbb, hanem a legjobb megoldást kellett volna választani, érvelt.

Az eseményre egy okleveles vízellátás-csatornázás szakmérnököt és a vagyonvédelmi kamara elnökét is meghívták. A mérnök készített egy írásos szakvéleményt, ebben leírja, hogy nem jó az elfogadott beruházási terv. A falu vezetése az olcsóbb, nyomás alatti változatot választotta, pedig a gravitációs rendszer sokkal jobb lett volna. Magas lesz az üzemeltetési költség, az ingatlanok szennyvízelvezetését biztosító házi beemelők működtetéséről a tulajdonosoknak kell gondoskodniuk, nagy a meghibásodási lehetőség – sorolja az ellenérveket. Át kellene az egészet gondolni és visszacsinálni, amíg nem késő, szól a javaslat.

A 900 milliós csatornázás nem kerül pénzébe a lakosoknak, ám mint minden műszaki beruházásnak, ennek is vannak előnyei és hátrányai. A választások közeledtével az ellenfél legyőzésének reményében akár érthető is a hátrányok kidomborítása, hallottuk Dely Attila projektmenedzsertől. A rendszert egy megyeszerte ismert, neves szakember tervezte, a megoldás minden szempontból megfelelt az engedélyező hatóságoknak. Tény, hogy a lakosok jó része nem köt rá a hálózatra, ennek azonban Csanytelek sajátos helyzete az oka. Uniós pénzből csak belterületi csatornázást lehet kivitelezni, ám a csanyi porták zöme külterületi helyrajzi számmal rendelkezik. Egy ilyen hosszú településen, ahol ennyire kevés a rákötés, nem működne a gravitációs rendszer, mert a szilárd anyag megülne a csövekben, tudtuk meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabó Zoltán: Rendet a szentesi Kossuth-kanyarban!

Nem bírják tovább a lakók a szentesi úgynevezett Kossuth-kanyarban tapasztalható éjszakai rendbontásokat. Tovább olvasom