Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Karácsonyi ajándék lesz a mentőhelikopter

Szentes - Decemberben felszállhat az első mentőhelikopter Szentesről. A térség önkormányzati vezetői annak a meggyőződésüknek adtak hangot a tegnapi tájékoztatón, hogy nagyot lendített az ügyön az a negyvenmillió forint, amelyet a bázis felépítésére Csongrád és Szolnok megyében adtak össze.
Önkormányzati vezetők, a mentőszolgálat szakemberei, intézményvezetők és politikusok vettek részt tegnap a szentesi repülőtérnél megtartott tájékoztatón, amelyet a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke, Magyar Anna hívott össze. A reptér melletti önkormányzati területen épülhet fel ugyanis a dél-alföldi régió légimentő-bázisa, amelyre 2004 óta vár négy megye több mint egymillió lakója. Lapunkban már megírtuk: a hét elején megjelent a Közbeszerzési Értesítőben az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) és a Légimentő Kht. közös tendere a szentesi mentési központ kivitelezési munkáira.

– Örülünk, hogy az összefogás sikerre vezetett – mondta Magyar Anna arra utalva, hogy a légimentő-központ mielőbbi megvalósulása érdekében – a megyei közgyűlés felhívására – 29 település és megyei önkormányzatok fogtak össze, s az anyagi lehetőségükhöz mérten negyvenmillió forintot ajánlottak fel a célra. A szaktárca e kezdeményezés ismeretében „meghajolt", és hatvanmillió forintot utalt az OMSZ-nek a szentesi projekt kivitelezésére. A megyei közgyűlés elnöke szerint ha a közbeszerzési eljárás gyorsan lezárul, akkor még az idén beindulhat a légi mentés. Nagy szükség van erre, mert havonta 50-70 esetben szorulnak a betegek mentőhelikopterrel való szállításra.

A légimentő-bázis látványterve. Fotó: DM/DV
A légimentő-bázis látványterve. Fotó: DM/DV

A Légimentő Kht. ügyvezető igazgatója, Túri Péter megköszönte a régiós összefogást, amely nélkül szerinte nem tartana itt az ügy. Ugyanakkor fontosnak nevezte a minisztérium támogatását is. A szentesi önkormányzat pedig a területet ajánlotta fel a beruházásra, amelyre tavaly május óta megvan az építési engedély. Az igazgató megmutatta a majdani építmény látványtervét is: lesz hangár, leszálló- és önálló tankolóhely a mentőhelikopternek, továbbá több személyzeti helyiség. Túri azt szeretné, ha mielőbb lerakhatnák a légimentő-bázis alapkövét, és a régióbeliek karácsonyi ajándékként megkaphatnák a gépet. Ők a mentőszolgálattal közösen igyekeznek a betegek bizalmának megfelelni.

Magyar Anna, a megyei közgyűlés elnöke és Túri Péter, a Légimentő Kht. igazgatója szerint sokat jelentett a társadalmi összefogás a szentesi légimentő-bázis ügyében. Fotó: Tésik Attila
Magyar Anna, a megyei közgyűlés elnöke és Túri Péter, a Légimentő Kht. igazgatója szerint sokat jelentett a társadalmi összefogás a szentesi légimentő-bázis ügyében. Fotó: Tésik Attila

Obstrukció helyett támogatás

Szentes alpolgármestere, Szűcs Lajos megelégedéssel nyugtázta, hogy eljutottak idáig. Hozzátette: a bázis jó helyen lesz, bár hamarabb szerették volna, hogy felépüljön. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés alelnöke, Kovács Sándor a régió összefogását úgy jellemezte: a kormányra való nyomásgyakorlásnak azt a módját választották, hogy obstruálás helyett anyagilag támogatták a beruházás megvalósítását. A szentesi fideszes országgyűlési képviselő, Farkas Sándor egy évekkel ezelőtti történetet idézett fel: a szentesi kórházból azért hívták fel, hogy segítsen egy súlyos beteg fővárosi intézménybe szállításához. A képviselőnek több mint 3 órájába került, míg minden kapcsolatát latba vetve sikerült egy mentőhelikoptert Szentesre küldetnie. Az összefogás most felhajtó erőt jelentett Mórahalom alpolgármestere, Csányi László szerint.

Olvasóink írták

 • 4. jozefino wallas 2008. július 05. 00:38
  „hát még nincs is!”
 • 3. rvil 2008. július 03. 19:24
  „Karácsonyi ajándék mi???Kitöl?Tán a Jézuskától?Ő dobta rá össze a pénzt?ha nincs összefogás a megyék közt akkor még most se lenne semmi...”
 • 2. dodi 2 2008. július 03. 17:26
  „Vicces,hogy pont Túri személye miatt nem adott a minisztérium idáig semmit..na,változnak az idők..”
 • 1. remélem igaz 2008. július 03. 01:16
  „Végre valami jó hír! Mondjuk hiszem, ha látom!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szentesi igazgatók: egy vállalja, egyet keresnek

Szentes - Az egyik szentesi középiskolának már van igazgatója: Pintér Etelka, aki kedden még… Tovább olvasom