Délmagyar logó

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 18°C Még több cikk.

Karácsonyig meghízik a szociális malac

Szentes - 25 malacot kaptak péntek reggel a szűkölködő családok Szentesen. Több mint tíz éve bevált a támogatásnak ez a formája: a város szerződést köt a disznó gazdájával, ellenőrzi a tartást, a tápot is adja, amíg a jószág el nem éri a mázsás súlyt. A legtöbb hízót karácsony előtt vágják le.
– Nekem egy kocát adjon, fiatalember – kérte egy középkorú nő a platón szorgoskodó sofőrt. – Kilóg a lába a zsákból, el ne veszítse menet közben! – figyelmeztettek egy férfit. Egy másik újdonsült gazdától kis híján meglépett a szerzemény: megtalálta a kiutat a takarmányoszsákból. A malacosztás péntek reggel zajlott a Szalai utcai tápbolt előtt.
– Úgy tudom, az országban elsőként vezettük be, hogy a rászoruló családok között egy-egy növendék malacot osztunk ki. Tavaly 20-at, idén öttel többet – számolt be Kozár Istvánné, a szociálpolitikai osztály munkatársa. – A szociális helyzetet és a gyermekek számát is figyelembe vesszük, minden körülményt mérlegelünk. Több mint egy évtizede volt az első ilyen akciónk, és elmondhatjuk, hogy nagyon sikeres. Előzetesen felmérjük a család helyzetét és azt, hogy egyáltalán el tudják-e helyezni az állatot. Az sem kizáró ok, ha valaki emeletes házban lakik: rokonnál, barátnál is kereshet egy szabad ólat. Szerződést kötünk a kiválasztottakkal, a tápot is biztosítjuk, ameddig a malac eléri a 100 kilós súlyt. Általában karácsonykor, az ünnepi asztalon fejezik be a földi pályafutásukat, de némelyiket megnevelik anyakocának. Legalább kétszer megnézzük, hogyan gondoskodnak a jószágokról. Eddig soha nem volt probléma.

Örömmel vitte haza a Debreczeni család az ajándék malackát. A szerző felvétele
Örömmel vitte haza a Debreczeni család az ajándék malackát.
A szerző felvétele

Debreczeni-Kiss Jánosné két fiával érkezett, hogy átvegyék a visító ajándékot.

– Néhány napja felhívtak a hivatalból, hogy el tudjuk-e helyezni a malacot. Gyorsan átköltöztettem a kacsákat egy másik akolba. Amióta ilyen nagy a bizonytalanság, csak aprójószágot tartunk, ennek a lehetőségnek nagyon örülünk. Nagyon jól jön télre, amikor levágjuk – magyarázta, miközben a nagyobb fiúval, Jánossal azon igyekeztek, hogy egy zsákba tuszkolják az erősen ellenkező állatkát. Az asszony kisebb fia, Barnabás elmondta, hogy mindenben segít otthon, így a hátsó kert új lakójának az ellátásában is lehet rá számítani.

Olvasóink írták

 • 4. hahaha62 2011. július 02. 20:34
  „MEGYEK ÉN IS AZ OSZTÁSRA...INGYÉRT VAN...ÉLJEN A JÓ MAGYAR EMBEREK ADÓZÁSA....OSZTUNK-SZORZUNK....MÉG JÓ HOGY NÉHÁNY HÜLYE CSAK VALÓBAN DOLGOZVA AKAR MEGÉLNI...ÍGY MÉG ADÓZIK IS !!!”
 • 3. niemand 2011. július 02. 20:23
  „Malacot kapnak, tápot is. Talán fel is dolgozzák nekik?
  Nádiposzátával egyet értek.”
 • 2. nádiposzáta 2011. július 02. 07:44
  „Rászorultságot milyen mércével mérték ,haveri , minden szavazáson lehet rájuk számítani? mert bizony van olyan aki pici pénzből neveli a gyerekét hiába kilincsel bárhol ,mindenhonnan elutasítják.”
 • 1. Power 2011. július 01. 19:05
  „,,Józsi bácsi! A disznó mennyit fog fialni?"
  Ennyire hülye kérdést Józsi bácsi nem mindennap hallott.
  A harmadik pofon után azonban azonosult:
  ,,Hát mennyi a terv, elvtársak?" Megmondták neki, hogy nyolc.
  ,,Hát akkor nyolcat fog fialni"? mondta megszeppenve.
  De megkérte az elvtársakat, hogy ezt azért beszéljék meg a disznóval is. Mégis csak egy szinten vannak vele.
  (Hofi Géza)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eddig egy osztálynyi gyereket veszített Szentes

31 szentesi diákot íratták át a fábiánsebestyéni iskolába. A Deák-iskola vezetője szerint a szülők nehézségeknek teszik ki a gyerekeket. Tovább olvasom