Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 13°C | 20°C Még több cikk.

Kártalanították a kistermelőket a madárinfluenza miatt

A kora tavaszi madárinfluenza miatt a nagy telepek mellett négy kistermelő udvarán is kiirtották a háztájit az állat-egészségügyi hatóság munkatársai. A Derekegyházhoz közeli Ördöngősön lakók elégedettek a kártalanítás összegével, és már gondoskodtak az utánpótlásról.
A kora tavaszi madárinfluenza miatt a nagy telepek mellett négy kistermelő udvarán is kiirtották a háztájit az állat-egészségügyi hatóság munkatársai. A Derekegyházhoz közeli Ördöngősön lakók elégedettek a kártalanítás összegével, és már gondoskodtak az utánpótlásról. A négy ördöngősi kistermelő összesen 351 ezer, a két nagy telep pedig 89 millió forint kártérítést kapott az államtól.

A járvány első kitörési pontja Lapistó volt, itt csak a nagy libatelep állományát irtották ki, mivel a közelben egyáltalán nem volt baromfiudvar. A derekegyházi telep mellett viszont közvetlenül van néhány lakás, amelynek udvarán madarakat neveltek az ott élők – ezeket a földrajzi közelség miatt kiirtották az állat-egészségügyi hatóság munkatársai. Jankó Gábor kerületi főállatorvos elmondta lapunknak, hogy a négy kistermelő összesen 351 ezer forint kártalanítást kapott. Keresztes László a negyvenöt szárnyasáért 85 ezer, Arany-Tóth Lászlóné a tíz japán csirkéjéért 10 ezer, Sárai Zsolt a huszonnégy háztájiban nevelt jószágáért 51 ezer forintot kapott. Az ördöngősi soron lakó Négyesi Józsefnek és Héja Erzsébetnek 205 ezer forintot fizetett az állam a 125 baromfijáért.

A nagy cégek újra libát vettek

Hetvennégymillió forintot kapott az államtól kártalanításként a Kolos-Agro Kft. a 3300 leölt tenyészállomány libájáért. Csizmadia László cégvezető lapunk érdeklődésére elmondta: noha hosszú távon bizonytalan a lapistói telepük jövője, a pénz jelentős részét kislibák vásárlására költik. A Komlósi Lúd Kft. a 9400 kiirtott szárnyasáért 15 millió forintra tett szert, amelyből már meg is vásárolták az újabb állományt. Papp Lajos, a vállalat vezetője hozzátette, az ördöngősi telepen tömőlibákat nevelnek.

Héja Erzsébet azóta harminc új csirkét vásárolt, tojást is költetett, a kotlós alatt pedig már kikeltek az első csibék. Erzsébet nem szívesen nyilatkozott a kártalanítás összegéről, mert mint mondta, sokan irigylik a faluban. A hercehurca, ami a madárinfluenzát kísérte, megnehezítette az életüket. Az asszony elmondta: azért tart jószágot, mert a frissen vágott hús egészségesebb, mint amit a fagyasztóból vesznek elő a városban.

Messze engedi a csirkéit, szerinte nem helyes összezárni a madarakat, akkor ugyanis könnyebben támad a betegség. A madárinfluenza idején nem is volt beteg jószág a tanyájukon, a biztonság kedvéért irtották ki a baromfikat az állat-egészségügyi hatóság munkatársai. Párja, Négyesi József elsősorban a birkákkal foglalkozik. Azt mondta, a madárinfluenza miatt nagy volt a portájukon a sürgés-forgás az utóbbi hónapokban, még Angliából is érkeztek vendégek. Úgy tudja, az ottani agrárminisztérium küldte el a képviselőit, tanulmányozzák Derekegyházon a madárinfluenzát. Az angolok olyan alaposak voltak – mondja –, hogy még a disznóktól is vért vettek, megnézzék, van-e benne madárinfluenza, de érdeklődtek Erzsébet és József egészségi állapotáról is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kínai kagylók pusztultak

Száz elhullott kagylót emelt ki a vízügyi igazgatóság a múlt héten a Kurca vizéből. A… Tovább olvasom