Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Kényszerből beolvad a vízmű

Szentes - A makói vízműbe olvad be a szentesi vízszolgáltató, hogy később egy megyei társaság résztulajdonosaként a városnak is legyen beleszólása a víz- és csatornahálózat működtetésébe, illetve fejlesztésébe.
A Makó-Térségi Víziközmű Kft. és a Szentes-Víz Kft. összevonására egy tavaly elfogadott jogszabály miatt van szükség – a döntést múlt hét csütörtöki ülésén hozta meg a szentesi képviselő-testület. Az új rendelkezés szerint idén májustól csak azok a vízszolgáltatók kapnak működési engedélyt, amelyek legalább 50 ezer felhasználói egyenértékkel – fogyasztói bekötéssel – rendelkeznek. Később 100 ezer egyenérték lesz a határ, 2016-tól pedig 150 ezer.

A törvényhozók célja az volt, hogy csak önkormányzati vagy állami kézben maradjon szolgáltató, az egyesülések, illetve a csökkenő fajlagos költség révén pedig olcsóbbá váljon az ivóvíz. A szentesi díjak megyei összehasonlításban jelenleg a második legalacsonyabbak. Várhatóan a Makó-Szentes tandemhez csatlakozik hamarosan Kistelek és Mórahalom, illetve ezek térsége. Az így létrejövő megyei zárt részvénytársaságban a bevitt vagyon arányától függően 25-30 százalékos részesedése lesz Szentesnek.

A testület elé került anyag szerint ezzel a megoldással a szolgáltatással, a rekonstrukcióval, illetve az esetleges beruházásokkal kapcsolatos döntések helyben születhetnek meg. Ugyanakkor azt is aláhúzzák a dokumentumban, hogy mindez – a szolgáltatás megszigorított körülményei miatt – árbevétel csökkenéssel és adóteher növekedéssel jár majd. De a munkahelyek megtartása is fontos szempont volt a határozathozatalnál. Képviselői kérdésre Kocsis László, a Szentes-Víz Kft. ügyvezetője azt felelte: nem kizárható a létszámleépítés. Hogy mely területet érintheti az elbocsátás, azt nem tudni: a cég tavaly novemberben tárgyalt üzleti tervében az szerepel, hogy „kicentizett" létszámmal működik a kft, amelynek dolgozói a továbbtanuláshoz is kaptak támogatást, illetve 13. havi bér is szerepel a juttatásaik között.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fábiánsebestyéni sikerek

A Szentesi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon a térség két általános és három középiskolás csapata vett részt katasztrófavédelmi versenyen. Tovább olvasom