Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 13°C Még több cikk.

Kerékpárt árvereztetnek – mielőtt a hitelező bank lép

Szentes - Hiába a segítőkészség, a sors mintha szándékosan keresné a fogást a szentesi asszonyon: a bal fülére 10 hónap alatt teljesen elvesztette a hallását, alig talált munkát, a banki hitelekkel már nem bírnak. A férje egy egyedi kerékpárt készített, azt próbálják árvereztetni.
– Nem hittem volna, hogy ez velünk is megtörténhet. Mindig optimista, segítőkész ember voltam, pörgős, olyan, aki előretekint. Egy pici lakásra 2006-ban felvettünk 4,5 millió forint hitelt. Vállalkozóként dolgoztam, saját üzletre volt szükségem, arra 3,5 milliót kértünk a banktól. Mára már úgy érzem, teljesen kicsúszott a talaj a lábunk alól – mesélte a szinte tipikus magyar történetet Jegyes-Molnárné Hajdú Krisztina. A lakás után a dupláját kellene az eredeti összegnek visszafizetni, a kis üzletet el kellett adniuk, a vételárat, plusz egymilliót azonnal a pénzintézetnek fizették. Hallássérült, sokáig nem talált állást, ekkor kerültek végleg anyagilag nehéz helyzetbe. Pedig minden lehetőséget megfogott, a szegedi Tömörkényben szerzett grafikusi képesítése mellett még négy szakmája, többek között jeltolmács-képesítése van. Márciusban elhelyezkedett a SZEFO szentesi üzemében, de a gödörből ez sem húzta ki őket.

A bankokkal nem bírnak Krisztináék, magukon próbálnak segíteni. Ha máshogy nem, egy biciklivel. Fotó: DM/DV
A bankokkal nem bírnak Krisztináék, magukon próbálnak segíteni. Ha máshogy nem, egy biciklivel.
Fotó: DM/DV

Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!
A szentesi fiatalasszony nem ismeretlen a helybeliek körében, hiszen már korábban is gyakran felhívta magára a figyelmet egy-egy cselekedettel. A nevével először néhány évvel ezelőtt találkozhattak, amikor újraélesztő készülékeket, úgynevezett akutventilátorokat adományozott közintézményeknek. De Krisztina volt az, aki egy országos használtelem-gyűjtő akcióban hazánkban a legtöbbet, 18 ezret adott le, manapság pedig csokipapírokat gyűjt, amelyért cserébe egy szervezetnek köszönhetően elárvult, beteg csivavakölykök orvosi ellátást kaphatnak. De úgy látja, hiába a segítőkészség, a sors mintha szándékosan keresné a fogást rajta: a bal fülére 10 hónap alatt teljesen elvesztette a hallását.

– Egy hétig sírtam. Tudtam, hogy a betegségem nem gyógyítható, de ilyen hirtelen romlásra nem számítottam. A másikra még hallok egy kicsit, de ki tudja... – panaszolta. Hogy legalább a tartozás terén kicsit levegőhöz jussanak, a férje különös ötlettel állt elő. Egy Hollandiából kapott kerékpárváz adta a kezdő lökést. – Nekem szeretett volna egy kétkerekűt készíteni, de lebeszéltem róla. Kitaláltuk, hogy inkább adjuk el, hátha abból tudnánk valamennyit törleszteni – emlékezett vissza. A katonaként dolgozó férfi munkaidő után, fél év alatt rakta össze a rózsaszínű bringát, amelyet árverezésre bocsátanak a Vaterán „egyedi építésű városi csodaként". Az anyag, amit beleépített, 75 ezer forintba került, ennyi a kikiáltási ár. – Akaratos, kitartó vagyok, mindent véghezviszek, amit szeretnék. Remélem, ez is sikerül. Bár a bank állandóan fenyeget, nekünk minden kis pénz nagy segítség lenne.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. jacuzzi 2013. július 09. 22:07
  „Eszem a szíveteket, az eszetekbe sem jut, hogy nekem is lehet deviza alapú hitelem, csak ésszel vettem fel? :-) És ha már a forintosítás sem felel meg kedves Moon, akkor milyen deviza nemben kellene a hitel? :-))))”
 • 29. Tshabalala 2013. július 09. 16:42
  „A bicikli meg? Harmadát éri kéz alatt”
 • 28. uborka 2013. július 09. 13:40
  „Hát ennyit segít a katonaság? Érdemes ezt a hazát, Bankot, Végrehajtót védeni ugye????”
 • 27. kumisz 2013. július 09. 13:31
  „25. jacuzzi 2013.07.08. 20:05

  Vedd fel a "cipőjüket " járj benne egy ideig és utána nyilatkozz a sok töppedtagyú társaddal együtt!”
 • 26. Moon 2013. július 09. 12:42
  „25. jacuzzi! Egyem azt a zsebközgazdász agyadat. Hol voltál eddig ezzel a rengeteg jó tanáccsal? Szerinted a forintosítás alacsonyabb törlesztőrészletet eredményez? Látom piszkosul vágod a témát. Egyem azt az okos buksidat, meg sem fordul a fejedben, hogy esetleg ezeket a "köröket" megfutotta már a cikkben említett hölgy.”
 • 25. jacuzzi 2013. július 08. 20:05
  „Elindított egy vállalkozást, ami befuccsolt. Puff neki, van ilyen. Lehet hímezni, hámozni, ha nem rentábilis egy vállalkozás, akkor nem életképes. Ezért nem a bank hibás. Lakáshitelnél meg volt forintosítás, árfolyamgát...”
 • 24. Légiós 2013. július 08. 19:56
  „<moderálva>”
 • 23. Légiós 2013. július 08. 19:47
  „Amit a bankok csinálnak az hazaárulás.. nyomorba taszitja a magyar honfitársainkat”
 • 22. Légiós 2013. július 08. 19:37
  „<moderálva>.............. már tele van a <moderálva> ezzekel a <moderálva> bankokkal”
 • 21. jozkó 2013. július 08. 19:30
  „20. igazságkereső:

  Ingatag talajra léptél.

  Abban igazad van, hogy a bankokat Isten őrizz mentegetni : 15 - 20 éve olyan magas lovat adtak alájuk , hogy ez Európában /de szinte az egész világon/ példátlan!
  Velük együtt azokat a politikusokat sem ártana elszámoltatni, akik lazán közéjük vetették a gyeplőt!
  /Csak érdekességként jegyzem meg, ha a Kormány erre tesz kísérletet, akár itthon, akár az Európai Parlamentben,
  olyan "baloldali" össztűz zúdul a nyakába, hogy csak győzzenek talpon maradni Orbán Viktorék! A tőke nagyon nem szívesen mond le a - könnyen szerzett ! - jogairól.

  A mértéktelen eladósodást viszont nem lehet csak a bankok nyakába varrni ,
  /sőt még néhány gazember politikuséba sem egészen/ !
  Ez a /ha jól emlékszem, makói, a KORNÉLIA jelezte átveréses ingatlanügy gyakorlatilag már bűncselekmény, ez már nem a klasszikus eladósodás esete, itt még sok dolga lesz a Bíróságnak!/
  A "devizát sosem látott, devizában eladósodottak" nagy része sajnos nem mérte fel a s a j á t anyagi helyzetét, a törlesztőrészletek visszafizetésének lehetőségét / hogy a "maradék" jövedelem még a napi megélhetésre is elég legyen/!
  Józan ítélőképességű ember a lehetőségeire, a kézzelfogható adottságaira tervezi a jövőjét - és nem ugrik bele már a hitel felvételekor bizonytalan kimenetelű adósságba! Nem tervez a bizonytalan jövőre - csak túlélésre a helyzet stabilizálódásáig.
  Az adósság bevállalás stabil gazdasági és jogi környezetben, biztos állás és jövedelem mellett is rejt némi kockázatot - és az eladósodások idejében ez a stabilitás nagyon nem volt jellemző Magyarországon!
  Néhányan megpróbáltak a zavarosban halászni - de a bankok voltak fifikásabbak!
  A baj az, hogy a feltornyosult törlesztő részletekkel elmaradt családok most még a bankokra "ráerőszakolt" konszolidáló megoldásokkal sem igazán tudnának kiszállni az adósságból - a bankok pedig nem lesznek tartósan rákényszeríthetők az érdekeik ellen szóló hitelfolyósításra!
  Összegezve: a hitelt felvevők voltak túlságosan könnyelműek és felületesek - ezen a bankok " megsarcolásával" némileg enyhíteni lehet mértéktartó állami ráhatással - de a közben tartósan leromlott jövedelem viszonyok mellett nagyon nehéz lesz a kilábalás!
  Drága tanulság lesz ez sok adósnak - és a terheiket legfeljebb könnyíteni tudják, de senki nem fogja átvállalni a meggondolatlanság árát!”
 • 20. igazságkereső 2013. július 08. 17:00
  „A bank pontosan mérte fel a hitelt kérő fizetőképességét a jövedelemigazolással -melyet a maga kialakította módszerrel le is ellenőrzött, továbbá az értékbecslő teljesen független volt a hitelt kérőtől, tehát olyan hitelösszeget kapott, amelyet a bankok trükközései nélkül -mint ahogy annak törlesztése ment is gond nélkül amíg a bankok meg nem érezték a pénz édes ízét! - minden további nélkül törleszteni lehetett! De ezzel tisztában is vannak a bankok, tehát a saját trükkjeik miatt tönkretett, devizát nem is látott hiteles ügyfeleiket igenis kárpótolni kell, mert minden itt ostobán hozzászóló -"addig nyújtózkodj, amíg a takaró ér", itt ebben az esetben irreleváns,de hát néhányuk szürkeállományát nem lehet pallérozni, de ha egy kicsit el tudnának mélyülni közgazdászok és jogászok tanulmányai között- jó néhány megjelent 2010 óta napilapokban!- ellenére szívesen ajánlom az olvasás megszeretését és a problémafeltárás segédeszközeként a hazai újságok lapozgatását és olvasását! Hátha remény nyílik arra, hogy eloszlana felőlük a szürke köd és a .....Nem a reinkarnáció a lényeg, hanem a .....”
 • 19. vip007 2013. július 08. 16:15
  „18. Kornélia55 2013.07.08. 16:04

  http://szegedma.hu/hir/szeged/2013/02/parbeszedet-kezdemenyeznek-a-szegedi-es-makoi-jelzalogkarosultak-fotok.html

  Csak hogy más is lássa, azt hiszem, erről az ügyről van szó. Ez nem deviza dolog, ez átverés.”
 • 18. Kornélia55 2013. július 08. 16:04
  „Válasz "Qllancsnak!
  Bizonyára elkerülte figyelmét, hogy mi nem vagyunk devizahitelesek! Mind a 30 család kifizette már 4,5 évvel ezelőtt az otthonai árát egy csaló vállalkozónak. Ő egy" ügyes" ügyvéd és a Raiffeisen Bank megtévesztett ügyintézői segítségével nem fizette be a teljes vételárakat. Most a lakóktól kéri újra a bank az ingatlanok teljes vételárát.
  A korrekt és méltányos ajánlatát e hónap végéig tartja, azonban nem fizetés esetén mehetünk az utcára.”
 • 17. jozkó 2013. július 08. 15:31
  „A rózsaszínű bringával nincs különösebb baj / legfeljebb nehéz eladni/.
  A korábban viselt -és mára elavult- rózsaszínű szemüveggel már inkább.
  A pici lakásra és a "szükségem volt rá..." szépségszalonra felvett 8 milliónyi banki hitelnek biztosan volt forrásoldalon fedezete - akár az árfolyam kockázat nélkül is?

  A bankokat komolyan kell/ett volna/ venni, a bankárok nem lágyulnak meg 3 db mesterséges lélegeztető pumpától és a mégoly szép műkörmöktől sem!
  Úgy tűnik, a város vezetői sem.
  Amellett, hogy sajnálom az adósságcsapdába esett és abban vergődő családot, óva intek mindenkit a megalapozatlanul bevállalt adósságtól.
  Sajnos ezt is annak tartom. A politikát kár ebbe belekeverni!
  A párjával együtt egészséges, életre való fiatal pár - nehezen, de kiheverik ezt a melléfogást - elsősorban a saját erejükből - átmeneti nélkülözéssel!
  A leckepénz pedig szolgáljon /nekik is / örök tanulságul!”
 • 16. Qllancs 2013. július 08. 14:48
  „Megmondta viktátor : senkit nem hagynak az út szélén !!

  Aki orbánnak írt ...8. Kornelia 55.
  Ennyire NAÍV nem lehetsz !!!

  A <moderálva> is, meg a PSZÁF.. Szász K. is menmondta a KURIának..nehogy mán a törvény..a bíróság ..a kis emberek, hitelesek oldalán álljon !!

  Sok száz ezer hiteles , észnélkül vették fel az olcsó hitelt, és most verik a fejüket ! Csak addig nyújtózkodj..míg a takaród ér !....örök igazság !!!

  Se a bíróság, se a kurmány NEM SEGÍTi a kisembert ! A képviselők is vettek fel sok tízmilliókat ..de ugye ők megfelezve --kp. kivágva --milliós fizetésükből, könnyen kifizették !
  De a kisember , aki esetleg beteg lett, v. munkanélküli..sajáthibáján kívül....na az le van magasan tojva.

  Vajon Szovéniában MIÉRT tudtak olyan törvényt hozni..pár hete !!--hogy az akkori árfolyamon KÖTELESEK a bankok vissza fezettetni a polgárokkal a hitelt ..mint mikor felvették.
  a magyar KURMÁNY MIÉRT NEM ??????? mert ők inkább e-helyett : + bankadóval súlytották a hazai bankokat ! Inkább az államnak fizessék be --legyen mit ellopnijuk !---mint a kisembereken segítsenek !

  Ez a sok hiteles remélem felébred majd 2014. ben !!!!”
 • 15. tucat 2013. július 08. 14:21
  „Alább írtam: "...épen ez". Maradhat akár, de az eredeti szándék ez volt: éppen. Bocs!”
 • 14. tucat 2013. július 08. 14:16
  „6. zsozso64
  Finoman szólva se vagyok közgazdász professzor, de ez az összefoglaló még számomra is világos. A kérdés is maradhat: "Akkor?" :)
  A számok tehát világosak, még nekem is. Az már kevésbé, hogy egy tisztességes, hosszú távon gondolkodó pénzintézetnek miféle érdeke fűződik ahhoz, hogy az ügyfeleit padlóra küldje, és meg se próbáljon mindkettejük számára elfogadható, megnyugtató megoldást keresni. A kérdés pedig marad: Akkor?
  Remélem, a képen vigyorgó pöttöm Pannának sosem kell majd ezt a kérdést mélyen boncolgatnia! S talán még egy ilyesfajta, rózsaszín bringája is lesz, lehet, hogy épen ez. Ez azt jelentené, hogy a kérdés elszállt, a bringa marad!”
 • 13. kisember1 2013. július 08. 14:09
  „Egészséges ember is nagyon nehezen talál munkát. ha csak egy fülre vagy süket , hát se süket nem vagy, se egészséges. Zajban, gyárban dolgozni beteg füllel nemigen engednek munkavédelmi és balesetvédelmi okokból. Női munkahelyek sajnos nincsenek. Alapesetben ,ha nem lenne tartozásuk szép csendben megélnének a katonaférj fizetéséből, valószínűleg a hitellel van a probléma....sokan jártak így mostanában....Annak ellenére, hogy nincs hitelem (már) megértem az egyre magasabb törlesztőrészletekkel küzdőket.”
 • 12. rózsakert 2013. július 08. 13:44
  „1. Jano998 2013.07.08. 07:19

  a banki pénz a betétesek pénze!!!!!!!!!!----látom -----3. igazságkereső 2013.07.08. 08:04----alteregot kapott.”
 • 11. iii888 2013. július 08. 13:41
  „5. pachakuti 2013.07.08. 09:47
  remélem neked van még munkád!!!majd ha nem lesz gondolkozzál azon amit irogatsz!!!
  szégyen amit írtál!!!sajnálni tudlak csak téged!!!”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Marihuána ültetvény a fólia alatt

Barátnője szüleinek a tanyáján termesztette a kábítószert egy férfi. Tovább olvasom