Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Keresik a megoldást a Horváth Mihály gimnáziumban

Szentes - Szinte egyöntetűen örömmel fogadták a megyei közgyűlés Magyar Lászlóné kinevezésének visszavonásáról szóló csütörtöki döntését a szentesi Horváth Mihály gimnáziumban. A tantestület tárgyalásokat kezdeményez az iskolafenntartó megyei önkormányzat vezetőivel.
– A szentesi pedagógusok többsége örömmel nyugtázta a megyei közgyűlés Magyar Lászlóné kinevezésének visszavonásáról szóló csütörtöki döntését, csak nem mind reagáltak azonos módon – mondta Bedő Katalin. A szentesi Horváth Mihály gimnázium szakszervezeti titkára emlékeztetett arra, hogy a tanárok 85 százalékban támogatták a másik pályázót, ezért sem meglepő a megyei közgyűlés döntésének fogadtatása. Bedő értékelése szerint a gimnázium jövőjének kialakítása szempontjából egy új, kedvező helyzet állt elő.

A közalkalmazotti tanács elnökeként Tóth Tibor elmondta, hogy a tantestület tárgyalásokat kezdeményez a fenntartó megyei önkormányzat vezetőivel, azokkal, akik valóban döntési helyzetben vannak. – Keresni fogjuk a lehetőséget arra, hogy a megyei önkormányzat vezetőinek még a következő döntés megszületése előtt elmondhassuk a szakmai véleményünket a gimnáziummal és a Boros-szakközépiskolával kapcsolatban – fogalmazott Tóth Tibor, aki maga is pályázott az intézmény vezetésére.

Elmondta: az igazgatói tisztségre több jelöltje is van a tantestületnek. Indoka szerint nem feltétlenül célravezető úgy leülni tárgyalni, hogy csak egyféle megoldást tart elfogadhatónak az egyik vagy a másik fél. A beszélgetésen szerinte fontos tájékozódni a fenntartó szempontjairól, céljairól, arról, hogy a megvalósítás érdekében milyen személyt képzelnek el intézményvezetőként a megye elöljárói. Tóth Tibor hangsúlyozta, hogy ebben az esetben sem az ő személyes céljairól van szó, hanem arról, hogy találjanak jó megoldást – tanárként is nagyon szívesen dolgozik az iskolában, ahogyan tette ezt az elmúlt húsz évben.

Halmai László: Nem alkuszunk!

A Fidesz szentesi választókerületi elnöke szerint a közgyűlés döntése egyértelműen azt támasztja alá, hogy a megye töretlenül és határozottan dolgozik az intézmény ügyének megnyugtató rendezésén. Halmai László úgy fogalmazott: „Nem alkuszunk, és pillanatnyi népszerűségi szempontoknak nem rendeljük alá a gimnázium jövőjét." Szerencsés körülménynek nevezte, hogy éppen nyári szünet van. Augusztusban rendkívüli közgyűlésen írják ki az új pályázatot, ekkor a grémium megbíz egy igazgatót, aki az elbírálásig vezeti az intézményt.

Olvasóink írták

340 hozzászólás
 • 340. triatlonos 2008. július 26. 21:53
  „Tisztelt Ildó Gingalló!
  Valóban igaz, hogy a tények kedvéért Önnek utána kellene nézni az eseményeknek, mert csak részleteket ismer! Próbálom vázlatosan összefoglalni, és amennyiben megvizsgálja az eseményeket, akkor kérem, hogy tételesen próbáljon reagálni.
  1. A kormány alulfinananszirozta az iskolákat, ezért a városoknak - igy Szentesnek is - jelentős összeggel kellett pótolni az iskolák működését!
  2. Azért, hogy a város pénzügyi mozgástere megmaradjon - tudjon fejleszteni -leadta a középiskoláit más városokhoz hasonlóan a megyének.
  3. A fenntartó -jelen esetben a megye- nevezi ki a vezetőt az aki fizet, az húzatja a zenét elv alapján! Most ebből van a gond!
  4. A kinevezés a városnak nem tetszik, ezért azt szeretné, ha az iskola visszakerülne Szenteshez. Természetesen ez anyagi áldozattal jár, de ezt Szirbik vállalja, azért, mert akkor ő nevezheti ki a vezetőt!
  5. A visszakerülésnek van valamilyen határidős szabálya, ami után gondolom, hogy a megye örömmel megszabadul ettől a tehertől! Ez lehet 2009, de nem vagyok biztos.
  Az lenne a legegyszerűbb, ha a mindenkori kormány biztositaná a működéshez szükséges anyagiakat, és a politika távol maradna az iskolától, de sajnos most irányitani akarja!
  Kiváncsian várom tényfeltáró kutatásainak az eredményét.”
 • 339. ildó gingalló 2008. július 25. 14:54
  „Csak a tények kedvéért...
  Idézet 332.-es bejegyzéséből;
  ,,Az önkormányzatok lepasszolták iskoláikat, Szentes is (bocs nem Szentes, Szirbik)"

  Eddig én a Délmagyarban azt olvastam, hogy Szentes, (ill. Szirbik) fizetett is volna a megyei önkormányzatnak, (azaz vállalta volna a fenntartási költségeket) hogy pl. a HMG. szentesi fennhatóság alatt maradjon !
  Talán utána kellene nézni .
  Tehát nem igaz, hogy ,,lepasszolta". A megye ragaszkodott a ,,fennhatósághoz".”
 • 338. egy vélemény 2008. július 20. 20:15
  „Keserű képviseli a melegek "méltóságát":
  http://hvg.hu/velemeny/20080708_melegfelvonulas_helyszini_tudositas.aspx”
 • 337. triatlonos 2008. július 20. 13:49
  „Tisztelt Édes Imre!
  Az Ön megközelitése téves, mert nem ücsörögtek, hanem csak ráéreztek! Bizonyára Ön is hallott már a "hetedik érzékről", ugyanis ök reggel természetesen egymástól függetlenül arra gondoltak, hogy mi lenne, ha vinnénk be egy kispárnát, lehet, hogy jó lesz valamire! Ilyen a megérzés! 29 párna csak nem lehet "parlagon"! Mit csináljunk? Üljünk rá! De hol? A széken -az olyan hagyományos! Inkább a folyosón! Ez a korszerű -ezért kedvelem Őket!”
 • 336. Édes Imre 2008. július 20. 13:35
  „"Rég" volt új cikk e szappanoperáról. Megszoktuk, hogy naponta diktáltak a DM-nek...
  Nem félnek 29-ek (állítólag ennyi tanár ücsörgött), hogy lankad a tüntetési kedv?”
 • 335. érdeklődő 2008. július 20. 11:56
  „Vállalják már fel egyszer a neveiket! Lássuk! Kik osztják az észt Szentesen?”
 • 334. vki2008 2008. július 19. 12:47
  „MIt jelent a 29-ek?”
 • 333. vki2008 2008. július 19. 12:47
  „MIt jelent a 29-ek?”
 • 332. impala 2008. július 19. 08:14
  „csescszopo! A tiltakozók mindhárom jelöltet támadták.
  Mindenütt gondok vannak a középiskolákkal, Tatán, Esztergomban, Komáromban, Pécsen, stb. Országos zűrzavar és káosz van. Az önkormányzatok lepasszolták iskoláikat, Szentes is (bocs nem Szentes, Szirbik). Miért finanszírozza alul a kormányzat az oktatásügyet, az egészségügyet? Máshol megduplázták az oktatásra fordított pénzeket. Hova teszik az uniós támogatásokat, a felvett hiteleket?
  Tedd félre az "egodat" és ne csak az igazgató politikai hovatartozásáig láss!”
 • 331. csecsszopo 2008. július 19. 00:15
  „impala kedves
  "A tiltakozók miatt nincs igazgató." Ha figyeltél, az igazgatónő nem írta alá a szerződését, a rendkívüli közgy. pedig nem nevezett ki újat. A Zsoldosban - a tiltakozók ellenére - van igazgató.

  http://net.jogtar.hu/jr/gen/getdoc.cgi?docid=99300079.tv
  ez a hatályos oktatási törvényt tartalmazza
  itt megnézheted, hogy az általad említett dokumentumok és az igazgató között semmilyen összefüggés nincs.
  Igazgató mindenképp lesz: "Augusztusban döntenek arról, kit bíznak meg egy évre az igazgatói munkával, addig a helyettesek látják el a feladatokat, utána pedig új pályázatot írnak ki." - írta a Délvilág a múlt héten a megyei közgyűlésről.
  Szívesen állnék továbbra is rendelkezésedre, nem a türelmem, az időm fogyott el. De ha megfogadnál egy jó tanácsot: ha jobban odafigyelnél arra, miket írsz, utánanéznél a tényeknek, mielőtt írsz róluk, nem kellene naponta egót váltanod.”
 • 330. impala 2008. július 18. 23:07
  „A tiltakozók miatt nincs igazgató.
  Ha nincs igazgató, nincs pedagógiai program, nincs helyi tanterv sem. Ha mégis időben elkészülne, utána jönnek a viták, a vélemények, elfogadják, nem fogadják el. Szavazhat az iskolaszék, a közalkalmazotti tanács, a szülői munkaközösség, a szakszervezet, a diákönkormányzat, stb.
  De mi van akkor, ha még sem lesz ,,jó" az új igazgató? Bezárják a gimit? Elküldik a tanárokat?”
 • 329. csecsszopo 2008. július 18. 22:57
  „Kedves impala
  ha figyeltél, észrevehetted, h triatlon használta az "ellenfél" szót, én a neki adott válaszban az általa használt, sakkra utaló metaforát vettem át.
  Teljesen igazad van, nem a tanárbácsik és tanárnénik választják az igazgatókat. A megyének természetesen joga van figyelmen kívül hagyni egy tantestület véleményét. De biztos elkerülte a figyelmedet, hogy e fórumokban ezt senki nem is vitatta - s uszkve 500 hozzászólás ezt explicite le is írta. Le lehet söpörni egy testület szakmai véleményét háromszor is egymásután, csak olyan káoszhoz vezet, mint amilyen előállt. Szóval Cseuz, Inokai és Magyarné után én nem bíznám Halmai zseniális emberismeretére az újabb ig. kiválasztását.”
 • 328. Édes Imre 2008. július 18. 22:24
  „Bárki lesz az igazgató, nehéz dolga lesz a HMG-ben a 29-kel.
  Szerintem Tóth Tibor biztosan nem...a 29-ek miatt nem nevezik ki őt.
  De kíváncsi leszek, mikor lesz elegük a szentesi szülőknek, és inkább viszik Vásárhelyre, vagy a megye többi gimnáziumába a gyereküket, azután mehetnek a 29-ek is szerencsét próbálni.”
 • 327. impala 2008. július 18. 22:11
  „csecsszopo! Stílusod önmagáért beszél - "az ellenfél bábja". Nem tűnsz valami hitelesnek! Szerinted komolyan vesz még valaki?

  cikkcakk!
  Nem a farok csóválja a kutyát. Nem a tanárbácsik és tanárnénik választják az igazgatókat. Bácskainé szakmaiságát is agyon dicsértétek.”
 • 326. triatlonos 2008. július 18. 22:08
  „T. 323!
  Valóban nem szülő vagyok, de nem hülye, és szerintem is Bácskainé ebben a futamban egy "sötét ló" Még mindig nem tudom, hogy a 2004-es felvételinél ki tette el a zsetont! Várom, hogy valaki leirja! Szűcs Lajost nem ismerem!
  T. 325!
  Én nem gondolkoztam 10 hónapban! Egy harcban edzett tantestület, és egy "alkalmatlannak tekintett" - sajnos erről nem győződhettünk meg - igazgató harca nem lehet kétséges! Egy profi csapat egy felkészületlen vezetőt pillanatok alatt úgy le tud vinni hídba,hogy azt sem tudja, hogy merre van Csongrád!
  Ezek után szeretném azt hinni, hogy senki sem gondolja, hogy elfogult vagyok egyetlen szereplővel is, de kétségtelen, hogy a "29-ekkel" szimpatizálok, annak ellenére, hogy a módszereikkel nem mindig értek egyet!”
 • 325. csecsszopo 2008. július 18. 21:04
  „Kedves triatlonos!
  nagyon tetszik az elemzésed, egy pontjával nem értek egyet:
  "Akkor lehetett volna megalázó vereséget mérni az ellenfélre, ha hagyták volna pályára lépni!"
  Múlt évben "pályára léphetett" az ellenfél bábja, és bár hétről hétre törvénytelen és/vagy szakszerűtlen intézkedéseivel forgatta föl az intézményt, 10 hónapig a pályán maradt. Nem gondolom, hogy még 10 hónap lehetőségét meg kellett volna reszkírozni egy újabb alkalmatlan vezetővel.

  Kedves soknevű!
  Azt hiszem, még 2468 korodban mondtam, hogy új néven jelentkezz be, úgy látom, megfogadtad a tanácsomat s minden nap új egód van. Ebben nyilván az a jó, hogy a naponta n+1-szer megcáfolt mantráidat újra és újra el tudod mondani. Gratula

  Ha nyilvánvalóan ostoba lépésekre rámutatni, azok ellen tiltakozni leírható az "elüldözni" szóval, akkor te (öncenzúra).”
 • 324. cikkcakk 2008. július 18. 20:54
  „Igazgatót nem szabadon kell választani (a megyének sem), hanem az együttmúködés és szakmaiság reményében a munkatársak egyetértésével. Lehet máshogyan is, annak már láttuk az előző tanévben a következményeit.”
 • 323. impala 2008. július 18. 20:52
  „Triatlonos! Tisztában vagyok vele, hogy Neked csak egy "mérközés" az egész ügy. Erről szól a 321-es írásom! Látszik hogy nem szülő vagy!”
 • 322. triatlonos 2008. július 18. 20:33
  „Ebben a kiélezett politikai helyzetben ilyen beosztást "normális ember" nem vállal el! Cseuz volt az első, aki néhány nap után erre rájött! Aki meg elvállalja, azt jobban meg kell nézni a kinevezőnek. Ismerni kell a Fidesz döntési mechanizmusát, és könnyű belátni, hogy ki hibázott. Egy év elegendő idő lett volna arra, hogy egy megfelelő vezetőt találjanak, de az illetékes "lazára vette a figurát"! Ez az erőből való politizálás. A mérkőzés állása jelenleg: "29-ek" - megye: 1:0! Akkor lehetett volna megalázó vereséget mérni az ellenfélre, ha hagyták volna pályára lépni! A megye most az egyenlitésért harcol, majd a hosszabbitásban tizenegyesekkel szeretné megszerezni a győzelmet, amire jó esélye van.”
 • 321. impala 2008. július 18. 20:11
  „Tisztelt Imre! Az iskola szabad megválasztásáról már hallottam, de olyat még nem, hogy az igazgatót szabadon lehet megválasztani. Szentesen mindkettővel gondok vannak. Szűcs Lajosokkal meg Bácskainékkal nem sokra megy Szentes.”
340 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szentes Családbarát önkormányzat díjat kapott

Szentes - Családbarát önkormányzat díjat kapott tegnap Szentes. Szirbik Imre polgármester szerint a… Tovább olvasom