Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Keresik az olajjal szennyezőket

Szentes - Nem biztos, hogy 1-2 nagy, lehet, hogy több ezer kis szennyező okozza Szentesen a szennyvízhálózatban az ásványolaj jelenlétét. Hiába a mérések, nem könnyű megtalálni a bebocsátókat. A város vezetése feljelentést tett.
Ismeretlen tettes ellen tett feljelentést a szentesi önkormányzat azért, hogy kiderüljön, honnan kerül olaj a szennyvízhálózatba. Az ügyről megírtuk: új tisztítótelep épül, a kivitelező egy mérés során a határértéket nagyságrendekkel meghaladó ásványolajat talált a szennyvíziszapban, ez akár meg is akadályozhatja a projekt sikeres befejezését.

A téma megosztotta a város lakosságát és az olvasóinkat. A felháborodást főként az okozta, hogy legtöbben értetlenül állnak az előtt: ha a mérési eredmények egyértelműen ásványolaj jelenlétéről tanúskodnak, hogyan kerül egyáltalán szóba feltételezett étolajszennyezés. Úgy, hogy nem sokkal az után, hogy a téma először került elő egy testületi ülésen, az önkormányzat – erről írtunk is korábban – kiadott egy közleményt. Ebben többek között arra hívják fel a szentesiek figyelmét, hogy „az étolaj és egyéb olajszármazék szennyvízcsatornába történő ürítését jogszabály tiltja, a használt olajhulladékot a benzinkutaknál lehet díjmentesen leadni".

A helyiek közül volt, aki szerint nem lehet elvárni, hogy minden liter holmival egy benzinkúthoz ballagjon a polgár, ha az önkormányzat környezetvédelmet akar, tegye lehetővé mindenkinek a közvetlen környezetében a begyűjtést. A város több pontján, illetve a rendszer végpontján vettek mintát, sokan nem értik, hogyhogy nem találják a vétkeseket. Szakértők szerint a TPH – így nevezik a szóban forgó anyagot – szennyezésnek ugyanis van egy különös jellegzetessége: a pontszerű mintavételezés nem biztos, hogy kimutatja, de felhalmozódik, így jól mérhető a folyamat legvégén keletkező szennyvíziszapban.

Legelső lépésként meg kell szüntetni a folyamatos bebocsátást. Az ügyet nyilvánosságra hozó Demeter Attila alpolgármester azt mondja, a jogi eljárással nem megijeszteni akarják a lakosokat, inkább rávilágítani: ez mind a 11 ezer bekötés gazdájának közös ügye. Kérdeztük a leendő üzemeltetőt, az Alföldvíz Zrt.-t is a cikk megjelenése óta bekövetkezett fejleményekről. A feljelentésről ők is tudnak, a nyomozati szakaszban nem adnak további információt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bírósági tárgyalás napján csapta be újra a sértettet

Vádat emelt a Szentesi Járási Ügyészség egy férfi ellen, aki a bírósági tárgyalása napján csalt ki… Tovább olvasom