Délmagyar logó

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 6°C | 12°C Még több cikk.

Keringő tízezrekért

Szentesen is tombol a szalagavató bálok szezonja, ami a végzős középiskolásoknak életre szóló élményt, szüleiknek pedig nem kis anyagi gondot okozhat. Az egyébként is költséges érettségi évet a báli kiadások csak „szebbé" teszik. Diákokat kérdeztünk meg, mennyi is az annyi.
Még javában folynak a táncpróbák a Zsoldosban, a lányok már hónapok óta készülnek a nagy napra. A smink-és frizurapróbán már sokan többször is átestek, a menyasszonyi ruhák lefoglalva várják a bevetést, a cipők otthon sorakoznak, a kosztüm, blúz is elkészült a varrónőknél.

Nagy Marietta a közlekedés szakmacsoport végzőse. A 18 éves, érettségi előtt álló lány a kedvünkért összeszámolta, mennyire kellett otthon kinyitni a szülők pénztárcáját a péntek esti bál kedvéért.

Takács Krisztián, Nagy Marietta és Vecseri László, a Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola végzős diákjai.
Takács Krisztián, Nagy Marietta és Vecseri László, a Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola végzős diákjai.

Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook oldala, nem csak szentesieknek!

 
- A menyasszonyi ruha kölcsönzési díja 23 ezer forint, ez nem a legolcsóbb, de messze nem a legdrágább ruhák közé tartozik. Van, aki 40 ezerért bérel az osztályból - meséli Marietta, aki a közös táncot bevállalva a bálkirálynői címért is ringbe száll. A ruhához illő cipő 3 ezer forint volt, a kozmetikus 1500-3000 forint átlagosan, bár én ezt ingyen megúszom egy ismerősnél. A fodrász 3-4000 forint, műkörmöm nem lesz, de az is 1500-3000 forint között mozog. A szalagtűzéshez szükséges szoknya és blúz varratva körülbelül 5 ezer forintba kerül, hozzá a cipő újabb 3 ezer forint lesz. Az estére szánt ékszereket a napokban veszem meg, erre pár ezret szánok. A szüleim a szép élménynek örülnek, de a kiadásoknak nyilván kevésbé. Az sem mindegy, hogy a családtagok mennyit költenek a saját megjelenésükre, ami az otthoni kasszát szintén jelentősen terhelheti.

Mivel a bál után az osztály együtt vacsorázik, fejenként 1700 forintot fizettek be, és az osztálytánc, amelyet minden végzős osztály külön mutat be, 600 forintba kerül egy diáknak. A bálon nyilván fényképész is lesz, akitől lehet fotókat rendelni. A 26 fős osztályból 17-en táncolnak. A többiek ugyanis vagy cikinek tartják a keringőzést, vagy a kiadások riasztják őket vissza az élménytől.

Takács Krisztián a végzősök közös táncát és a bálkirály választást kihagyja, csupán az osztálytáncban vesz részt. Állítása szerint azért nem akart a táncparkett ördöge lenni, mert amikor dönteni kellett a páros táncról, neki nem volt kivel ropni, így kedve sem volt a rendszeres táncpróbákhoz. A varratott öltönyt a szalagtűzésre ő is felveszi, ami egységesen 26.500 forintba kerül. A szépségnek ára van, tudja ezt Krisztián is, ezért egy tisztító kezelésre befizet a kozmetikushoz.

Azt hinné az ember, hogy sokat spórolhat, ha annak idején fia született. A gépész szakmacsoportot erősítő Vecseri Lászlóvalamivel kevesebből ússza meg, mint az átlagosan 45 ezer forintért keringőző Marietta. A 26 és fél ezres ing- zakó- nadrág- nyakkendő kombináción kívül 3-4000 forintos cipőt kap fel a lábára, fodrászra nem költ, de rá is vonatkozik a vacsora ára és az osztálytánc- pénz.

Minden költség ellenére a felejthetetlen, megismételhetetlen, örök életre szóló bálról a végén kiderül, hogy aki kimarad, az megfizethetetlen élménnyel lett szegényebb- és jópár tízezressel maradt gazdagabb.

Olvasóink írták

  • 3. agi50 2013. február 01. 11:46
    „1.gorgo- a leirasodbol ugy tunik, penzt nem akartal aldozni, de viszont igenyes szalagavatot szerettel volna. Sajnos a ketto nem megy egyutt, gondolom ki lehetett volna berelni impozansabb helyett is stb... csak /fo magas aron lett volna.. meg megis milyen dolog, hogy egy rendezvenyen a neylonszatyorbol akarod a piat iszogatni.. Nekem teljesen normalis, ha elmegyek vacsorazni, balozni, akkor nem otthonrol viszem az italt.. meg szep hogy nem engedtek bevinni az italokat.”
  • 2. csocsoszan20 2013. január 31. 14:54
    „Látszik, hogy életedben nem szerveztél még semmit...”
  • 1. gorgó 2013. január 31. 08:36
    „Szegeden, a Tömörkény bálját a Megyeházán tartották, ahol a kis hely miatt hihetetlen zsúfoltság volt. A többes-4-5-ös sorban egymás mögött állók semmit sem láttak gyerkőcük táncaiból. A szerződtetett fotósok-videósok folyton belerondítottak a saját maguk fotózásába, mert ott lépkedtek előttük. A fiúk is béreltek-fele szmokingot, fele frakkot. Ez utóbbi a magasság miatt a hozzá szabottan széles is volt, így szegényeken úgy állt a frakk, mint egy bírói talár. Ráadásul viselni sem tudták, úgy néztek ki, mint a tehénen a gatya. Egymást is úgy csúfolták: mint a roxforti diákok a herripotterben.A vacsoraárat néhányan tudták megfizetni, az asztalok a fele placcot elfoglalták, melyek mellett 10-15-en üldögéltek, mert a tolongók nem ülhettek le, akkor sem, ha az asztalokhoz nem jött remélt vacsoravendég. A hangosítás pocsék volt, a hang elszállt a hat emelet magas nyitott beltérben. De ami felháborító volt: a végzősök fejenként csak két családtagot hívhattak. Sakkozhattak-vagy a szülőket hívják, vagy a testvéreket, vagy azok párosított variációit. Nagyszülők kizárva. Így a kíváncsi családtagok otthon és hoppon maradtak. De a többi középiskolában is kutya helyzet volt: egyikben kötelezték a meghívottakat a borsos árú vacsorára-így emiatt nem mentek el jópáran. A látogatók még egy félliteres ásványvizet sem vihettek be (GD), azt a rendezők az ajtóban szabályosan kidobatták velük, vagy nem engedték be, mert csak a benti büfé drága dolgait lehetett fogyasztani-vagy semmit.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új remény a szentesi műtőtömb ügyében

Évekkel ezelőtt lemaradtak róla, most talán felépülhet a műtőtömb a szentesi kórházban. A város minden segítséget megad. Tovább olvasom