Délmagyar logó

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 10°C | 21°C Még több cikk.

Keserű most is ötöst adott Alföldinek

Szentes - Az Alföldi-ügy nem Alföldi Róbertről szól, hanem arról, miért szálka a politika szemében egy sokféle művészi szempontnak otthont adó, erős nemzeti színház – véli Keserű Imre. A szentesi drámatanár az osztályfőnöke volt a Nemzeti direktorának.
Tüntetést szervezett tegnap a Nemzeti Színház elé, és mára összehívta az országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának albizottságát a Jobbik. A párt fél éve sürgeti Alföldi Róbert leváltását a Nemzeti Színház éléről. Nemrég kiderült: az igazgató szóban megígérte, engedélyezi, hogy a román nemzeti ünnep alkalmából fogadást tartsanak az intézményében. A tiltakozás nyomán Alföldi ezt az ígéretét visszavonta, és utóbb azt nyilatkozta, nem megy el a munkáját vizsgáló albizottság ülésére. Miután kiderült, a grémium fideszes képviselői sem lesznek ott, a Jobbik közzétette elérhetőségüket, hogy szimpatizánsaik bírják „jobb belátásra" az igazgatót „obstrukcióval védő" tagokat. A 43 éves igazgató – akinek megbízatása 2013-ig tart – Kalocsán született, és a szentesi Horváth Mihály Gimnázium drámatagozatára járt a Színház és Filmművészeti Főiskola előtt.

Keserű Imre volt az osztályfőnöke, aki maga is volt már nehéz helyzetben, amikor három évvel ezelőtt el akarták küldeni a gimnáziumból, s ülődemonstrációt szerveztek érte kollégái és a diákok. A szentesi drámatanárnak természetesen van véleménye tanítványa esetéről.

– Azért örültem, amikor 2008-ban őt választották a Nemzeti Színház igazgatójává, mert így nem patikamérleggel dolgozó ember, hanem egy erős és talán provokatív egyéniség került oda – mondja kérdésünkre Keserű Imre.

Tanár és diákja. Keserű Imre (balról) és Alföldi Róbert Szentesen. Fotó: DM/DV
Tanár és diákja. Keserű Imre (balról) és Alföldi Róbert Szentesen.
Fotó: DM/DV

– Európában másutt is nagyon jó eredmények születtek, amikor ilyen embereket bíztak meg a nemzeti intézmények irányításával. Robi beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

Ezzel együtt a realitás az, hogy a Nemzeti Színház irányítása Magyarországon egyrészt művészi, másrészt intézményvezetői munka.

– Aki tényleg reálisan közelít a román nemzeti ünneppel kapcsolatos történethez, láthatja, Robi jó szándéka nyilvánvaló volt. Jól döntött akkor is, amikor – felmérve, hogy a hozzáállása milyen reakciót váltott ki – megváltoztatta a döntését. Azok, akik meg vannak győződve arról, hogy mindig csakis nekik lehet igazuk, azért elgondolkodhatnának azon, hogy a modern Magyarország megszületését szimbolizáló nemzeti ünnepeinket jogunk van-e megünnepelni a szomszédos országokban. Igen, szerintem jogunk van, akkor is, ha március 15-e a románok, szlovákok számára éppenhogy nem szeretnivaló dátum. Szóval úgy gondolom, hogy az a bűnös, aki rosszra gondolt.

Vajon lehet úgy hosszú távon intézményt vezetni és alkotni, hogy az ember célkeresztben érzi magát? Ez Keserű szerint tényleg rossz lehet, de nem szabad, hogy rányomja a bélyegét a munkára.

– Úgy látom, hogy az ő teljesítményén nem is látszik, hogy bántaná. Azok a rendezései, amelyeket láttam – Vadászjelenetek Alsó-Bajorországból, Oresztész, Tartuffe –, mind erős előadások. Aki megnézte ezeket, tudja, hogy értékeiket nem lehet egy lapon említeni azokkal a vádakkal, amelyeket megfogalmaznak a munkájával kapcsolatban. Ez az ügy inkább arról szól, miért szálka a mai politika szemében egy sokszínű, nyitott, sokféle művészi szempontnak teret adó, igényes nemzeti színház, húsz évvel a rendszerváltozás után. Én annak idején Paál Istivel együtt átéltem az egyetemi színpad nehéz éveit. Tapasztaltam, milyen az, amikor a hatalom beleszól abba, milyen legyen a színház. Minden idegszálammal tiltakozom az ellen, hogy megint olyan legyen ez az ország.

Olvasóink írták

82 hozzászólás
 • 82. becsei.sandor 2010. december 06. 16:37
  „Nos kedves Kisalföld.hu, ugye lehet találni módot,egy óra alatt,48-órára visszamenőleg.Dícséretes.”
 • 81. becsei.sandor 2010. december 06. 14:01
  „Tulajdonképpen,bármit írhatsz,csak a moderátorra,főszerkesztőre ne tegyél kritikai utalást,
  maradni fog a kommented.”
 • 80. szilléri 2010. december 06. 11:32
  „Nem is írok mert ki fognak moderálni !
  A gondolat rendőrség szerencsére még nem működik !
  Orwell 1984!!!!!!!!!!!!”
 • 79. becsei.sandor 2010. december 06. 07:43
  „A jövő nem csak elkezdődött,az új sajtótörvény már kivállóan működik. 88-kommentből három moderálva,
  tíz cenzúrázva. Éljen a vélemény szabadság IS !”
 • 78. becsei.sandor 2010. december 06. 07:25
  „Jelentős sikereket könyvelhetsz el kedves mester,nem csak a 85-ös,de a 87-88-as bejegyzéseimet is
  sikerült meszelni. Ez ugyan nem a moderálás,hanem a cenzúrázás fogalom körébe tartozó megoldás.
  Minden esetre a siker az siker,el kell ismernem. Nekem az szokott bosszúságot okozni,hogy nyolc-
  tizenkét órát kell várni a cenzúrára és addig többen olvassák.”
 • 77. becsei.sandor 2010. december 05. 21:46
  „Igazán figyelmessen olvastad a kommentjeimet,hogy feltételezed csupán a Nemzeti sportot olvasom,
  John Gold nevét soha nem hallottam. Ha nem csak egyszerű diplomás lennél,hanem már értelmiséginek
  is lehetne nevezni,akkor azt is feltételeznéd,hogy az Őszikék-ről tudom,milyen árnyalata a kék szín-
  nek.”
 • 76. Gábor_mester 2010. december 05. 20:17
  „Kedves Sándor, <moderálva off> Abbahagyom, mert Rád - és nem a Délvilág kedves olvasóira és kommentelőire! - valóban kár a szót fecsérelnem. De utoljára is: nekem szentesi születésűként, a HMG (és Skabá) egykori diákjaként úgy gondolom, szót kellett emelnem a nemzeti kultúráért. Nem Alföldi vagy bárki ellen, a kultúráért. Ehhez képest sokadrangú kérdés, hogy én magam hol és mivel foglalkozom, hogy hányan ismernek el, és hányan nem. Tűrni azonban se az "úri lócsiszárokat", se azok késői szellemi utódait nem fogom, ebben speciel különbözöm Petőfi szelíd és kedves barátjától (tudod, aki a Star Wars helyett a Toldi-trilógiát írta)...”
 • 75. Gábor_mester 2010. december 05. 17:58
  „Kedves becsei.sandor! A canadahunt összesen mintegy 200.000-en látogatják. A novellapályázat roppant anyaga permanens szerverproblémáik miatt jelenleg nem elérhető. Két novellámra 1000-1200-an voltak kíváncsiak. Tkp. a másik beküldött novellám a 2. "legtöbb" szavazatot kapta, de hát legtöbb (=közönségdíjas) csak egy lehet... A művészi érték ill. a történelmi szerep szakszerű megítélése természetesen nem népszavazás kérdése.
  Prónayt nem látom nemzetmentő messiásnak és Alföldit sem patás, vörös farkú ördögnek. Arra próbálnék sokadszorra utalni: nem tűröm, hogy BÁRKI, bármelyik párt, vallás, meggyőződés prominens vagy huszadrangú képviselője előírja nekem: kiről mit kell gondolnom. Továbbmennék: azt sem látom szívesen, hogy mintha itt a fórumon egyesek elő próbálnák írni másoknak, hogyan kell erről-arról, nemzetről, magyarságról, becsületről, effélékről gondolkodni MA. Arról meg nem itt nyitnék vitát, hogy a középiskolás történelemoktatás (hánytól hányig is???) mit ér. Ezt meghagyom volt feleségemnek, aki véletlenül történész dr. (Engem egyébként az a Kovácsné tanított a HMG-ben törire ÉS emberségre, aki a szegedi Radnótiból ment nyugdíjba, Isten tartsa még sokáig közöttünk!) Színész-rendező fiam egyébként a Nemzeti "új" kommunikációs stratégiájából írta a diplomamunkáját, úgyhogy mind megfelelő háttérinformációkkal, mind elegendő szakmai munícióval rendelkezem Alföldi "kilövéséhez". De alapvetően lokálpatriótaként ragadtam billentyűzetet. (Hm. Ha a Nemzeti most "lokál", akkor Alföldihez "Patriot"-ra lenne szükség???) :D”
 • 74. keletaru 2010. december 05. 17:48
  „Hát sajna itt tart a nemzet !!!!!!! Rendszer váltás óta árulnak minket !!! Akkor mi ebben a meglepőőőőő !!?? Jobbikot meg ismerjök választások óta !!!! Üdv Kuci”
 • 73. becsei.sandor 2010. december 05. 16:22
  „Rá kattantam kicsit aCanadaHun a "legnagyobbKanadai Magyar Közösségi oldalra,semmiképp nem
  becsülném alá azt a témakörönként 1-3 látogató érdeklődését kiváltó oldalt.Biztosíthatlak Gábor_
  mester :szerintem is a minőség fontos,nem a mennyiség.”
 • 72. becsei.sandor 2010. december 05. 15:10
  „Még szerencse,hogy Szőcsállam Gézatitkár és számos más, RMDSZ prominens,akik éveken keresztül
  együtt pezsgőztek (remélhetőleg fognak ezután is) december elsejéken a Román vezetéssel,ebben
  sem tévedtek. Mint ahogyan nem tévedett ,a Jobbik nagy lúzere, Pörzse Sándor sem,aki parlamenti
  felszólalása szerint,ott kellett hagyja a Nemzeti János vitéz előadását,mert a darab juliskát prosti-
  tuáltnak láttatta. Namármost felvetődik a kérdés : Pörzse milyen szinházba látta prostituáltnak Ju-
  liskát, mikor is a János vitézben csak Iluskát láthatott ? Vagy még csak a darabot sem ismeri ?”
 • 71. banánhéj 2010. december 05. 12:30
  „Alföldi szóban tett ígéretével hibázott és ez kevés egy felmondáshoz. Szerintem a jólöltözöttség, az ápoltság, a külső iránti igényesség egyben jelöli a konformitást is. A két érintett közszereplőnek illendő lenne megfelelni ezen elvárásoknak.”
 • 70. Gábor_mester 2010. december 05. 11:35
  „Kedves Becsei Sándor! Szegeden diplomáztam magyar szakon. A jelelmélet-tanárom Békési prof volt. Énekelni meg a Kardos-Rozgonyi-féle Bartók Kamarakórusba jártam. Szakdogámat viszont a Festinger-féle kognitív disszonancia - elmélet újrafelfedezéséből írtam Karikó-Kallósnál. Egyébként könyvkiadó- és terjesztő vagyok, a canadahun.com 2008-as novellapályázatának közönségdíjasa. Ha nem érted azt, hogy a Népszabi/K.infó nem-olvasásának emlegetése az ott megjelent véleményekhez való kényszeres igazodásom tagadásaként a kettős neveltetésem csődjét példázza, akkor azt nem én fogom Neked elmagyarázni. Alföldinek nem azért kell távoznia, mert állítólag zsidó v. állítólag meleg, hanem azért, mert amit Nemzet Színházában főleg az utóbbi időben tett, az szerintem nemcsak itt, hanem bárhol a világon megengedhetetlen, nemcsak Izraelben, nemcsak Romániában. AkárMit is ír a Hogyishívják, Magyar Narancs vagy Nemzetközi Szegfű... Nem azért utálom Alföldit, mert haragszom Hunvaldra. Nem ,,a zsidóktól" meg ,,a cigányoktól" mint kisebbségtől félek, hanem attól, hogy egy Prónay kellett Sopronhoz akkor, most meg az ún. ,,magyar nemzeti érdekeket" - egyelőre szavakban - sztem a Jobbikosok képviselik.”
 • 69. becsei.sandor 2010. december 04. 23:22
  „A 65-ös Kommentemet tudnám ismételni neked is mint Gábor_mesternek.Vélhetőleg te is,én is egyfor-
  mán sok Alföldi rendezést láttunk,így természetes,legalább annyira értünk hozzá mint a focihoz.
  Én legalábbis biztosan. De amikor,nem olyan gyorsan olvastam,mint te,akkor azért a régiektől lát-
  tam egyet s mást. Régen is voltak a művészeteknek nagy értő kritikusai,Akik például szellemes csasz-
  tuskát írva is próbálták Kodályt,Bartókot,Dohnányit eltanácsolni a komponálástól. (Kot-kot-kot-kot-
  kotkodács,Zolika ne komponálj !) Nem én írtam !Hozzánk korban közelebbi szakértők,sikeresen el-
  üldözték az országból Nagy József pantomímest, Halász Péter szobaszinházát,külföldön persze
  nagy sikereket értek el.Nagy Magyar Etelközi szakértők megmutatták a zsidó Szentgyörgyinek,
  Vigner Jenőnek,hogy merre van az előre. Egyébiránt iszonyatosan primitív szójátékot sikerült
  bedobnod a meleg öltözködésre vonatkozóan. Marha jót nevettél ?”
 • 68. becsei.sandor 2010. december 04. 22:56
  „Én még ott tartok kedves szilléri,hogy az egyszavas idézetemet is jól benézted. Nem Bingó ked-
  ves szilléri,hogy téged idézzelek. Ha már annyira otthon vagy a nagyszerű katonatisz hőstetteiben
  ne hagyd emlités nélkül az általa remekül megszervezett Bécsi bankrablást,a Grác környéki lakta-
  nyából,személyes részvételével végrehajtott fegyverrablást sem.Feltétlen említésre érdemes az a
  többszörösen kudarcot vallott ,többször elrontott akció,amelyben az Ausztriába emigrált magyar
  kommunisták (Kun Béla,Lukács György Stb.) elkábítását,Magyarországra csempészését,alapos meg-
  kínzását,majd kivégzését tervezte ez a derék katona ember.Sikeres volt Horthy főparancsnok bosz-
  szantása,amikor is Siófokon éppen Horthy ablaka alatt akasztatott,és ez kellemetlen zajjal járt,ami
  miatt a kegyelmes úr neheztelt.
  Egyébként mit is mondtál a szinházról ?”
 • 67. szilléri 2010. december 04. 22:36
  „Kedves Becsei elvtárs eltértél a témától !

  Szólj már az Alföldinek meg Imrének, hogy hajnalban a nyitó hírek szerint hideg -18 fok várható, öltözzenek fel melegen !!!!”
 • 66. dodó 2010. december 04. 20:52
  „<<Gábor_mester>> -- <<becsei.sandor>> = X2 - O !”
 • 65. becsei.sandor 2010. december 04. 16:10
  „Örülök a teelfoglaltságodnak kedves"eszes" Kevés munkát sok hasznot,boldog névnapot.Csak remény-
  kedem ezért nem szaladsz a moderátorhoz. Megismétlem amit máskor már írtam neked,emlékezz arra
  a szép látványra amikor a gyönyörű Ármáni öltönyös példaképed,Szegedi Csanád egy csapásra padlót
  fogott a bíróság folyosóján,Polgár Tamás kérésére. Keress korban,súlycsoportban hozzád méáltó ell-
  lenfelet,ha bicskázni akarsz. Azt ,hogy mennyire kemény fiú vagy azt a feleségednek,barátnődnek,eset-
  leg mindkettőnek bizonygathatod. Bennem szikrányi félelmet sem keltessz.”
 • 64. becsei.sandor 2010. december 04. 15:57
  „Igyekezlek követni kedves Gábor_mester,de én sajnos csak a Damóban diplomáztam,nem Berekháton,
  ezért vannak nehézségeim.Nehezen értem már azt is,hogy én Magyar Narancsot írok,a te képernyő-
  dön ehelyett Népszabadság/Kurucinfó jelenik meg.Sajátságos. Értem az állításodat,miszerint:Bukarestben,
  vagy Telavívban,ha a nagymamának kereke lett volna akkor ő lett volna a villamos. De nem volt kereke
  kedves mester. Azt is értem,hogy piszkosul haragszunk Hunvaldra,ezért követeled Alföldi leváltását.
  Veled eggyütt én sem láttam soha a Nemzetiben az "Ember tragédiáját,sem Szikora,sem Schwajda,sem
  Jordán Tamás rendezésében,szintén nem láttuk Alföldi rendezésében sem. Ezért és talán éppen ezért
  te követeled Alföldi leváltását.Úgy látom a te keresztényi,kommunista és ideológia mentes neveltetésed
  egyformán kudarcosra sikerült.”
 • 63. Sz.S. 2010. december 04. 12:04
  „Nem olvastam még mivel jelenleg tényleg sok elfoglaltágom van, kedves sanyi bácsi. De amint elolvasom az teljesen biztos ,hogy veled fogom megbeszélni elsőként! :D
  Egyébként nem tudom említettem-e már ,hogy a vita, a nézetek ütköztetése akár a legkiélezettebb formában is kedvemre való (bár itt a virtuális térben azért nem olyan nagy mutatvány ez) de azt ha valaki mocskos módon beszél velem nem igen tűröm el. Tehát sándor csak azt tudom mondani ,hogy válogasd meg a jelzőidet! Nyugodtan lefasisztázhatsz az nem zavar sőt munkásságom elismerése (na ebbe jól beleköthetsz! :D), de a trágár és alpári beszólásokat nem tűrőm!!!
  Tudod mi leragadt mucsaiak még ismerjük a férfi büszkeséget (egy újabb magas labda a magadfajtának) és az ilyenért személyes elégtételt követelünk!
  Tehát mondandómat összefoglalva, tarts meg egy bizonyos szintet, különben ,hogy egy klasszikust idézzek: a folyóson megbeszéljük! :D
  Ne legyél nethuszár, netharcos, szájkaratés, :D ha itt mocskolódsz tedd meg élőben is! Ezzel mégegyszer mondom nem a tartalomra hanem a formára utalok.

  A Szentesi Élet-et (aminek az olvasása egyébként felér egy komolyabb kínással) pedig mihamarabb beszerzem és reflektálok a felvetésedre.”
82 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rablási kísérlet Nagymágocson - 250 ezer a nyomravezetőnek

250 ezer forint nyomravezetői díjat kaphat az, aki hasznos információkat ad a rendőrségnek az üggyel kapcsolatban. Tovább olvasom