Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 20°C | 33°C Még több cikk.

Késik a szezonkezdet a Tiszán

A szokottnál később kezdődhet meg a strandszezon a tiszai partfürdőn, amelynek üzemeltetését az üdülőtulajdonosok által fizetett bérleti díjból fedezi az önkormányzat. Épp ez képezi vita tárgyát, hiszen a nyaralók gazdái azt szeretnék, hogy az üdülőterület rendezésére és fejlesztésére költsék az innen származó bevételeket.
Az aszfaltozott utakról már eldúrták az árhullám után maradt hordalékot, de még korántsem fogadókész a tiszai partfürdő, ahol általában június elején kezdődik a strandszezon. Az iszaptalanítás és a takarítás is folytatódhat, ha az időjárás engedi – tudtuk meg Kiss Ferenctől. A városellátó munkatársa elmondta, jelenleg a partfürdő engedélyezési eljárása zajlik. Idén is az Erika és Béla Bt. fogja működtetni a partfürdőt: nekik kell biztonsági szolgálatot és úszómestereket alkalmazniuk a nyári hónapokban. A szabadstrand üzemeltetésére a telekbérletekből származó bevételeit fordítja a város, de az innen befolyó évi 1,8 millió forint sem elegendő olykor.

Évek óta sok a panasz a tiszai strandhoz vezető út macskaköves szakaszára.
Évek óta sok a panasz a tiszai strandhoz vezető út macskaköves szakaszára.

Régóta folyik azon a vita, miért a partfürdő élvez elsőbbséget az üdülőterülettel szemben. A nyaralók gazdái azt szeretnék, hogy az üdülőterület rendezésére és fejlesztésére költsék az innen származó bevételeket, mert ők nem használják a strandot, azt a fürdőzni vágyók látogatják inkább.

A burkolatlan utak állapota valóban nem megfelelő, ezeket igyekeznek kijavítani a városellátó részéről, de a pénzügyi források igencsak szűkösek. A favágás is kritikus kérdés: telken belül az üdülőtulajdonosok feladata lenne, de az is igaz, hogy egy-egy szükséges csonkolás jelentős terhet róna rájuk.

Évek óta sok a panasz a tiszai strandhoz vezető út macskaköves szakaszára, ahol süllyedések és kitüremkedések egyaránt megnehezítik a közlekedők dolgát. A bicikliseknek megoldást jelenthetne egy külön kerékpárút, amihez már elkészültek a tervek, de a megvalósításról még nem döntöttek a városházán. A macskaköves útszakasz, mint megtudtuk, nem a városhoz, hanem az állami közútkezelőhöz tartozik.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője, Pécsi Norbert Sándor azt írta, hogy a 45319 jelű szentesi hajóállomáshoz vezető út kockakő burkolata évtizedek óta deformálódott, felújítására azonban idén nincs lehetőségük. Levelében kiemelte, hogy a teljes körű rekonstrukciókra vagy nagyobb volumenű javítási munkákra szánt források felett nem társaságuk rendelkezik, csupán szakmai javaslatot tehetnek egy-egy szakasz felújítására. Addig is a szentesi üzemmérnökség az üzemeltetési és karbantartási feladatokat tudja ellátni ezen az úton is, ami a kaszálást, a belógó növényzet eltávolítását, a Tisza levonulása után a burkolatra és útpadkára rakódott föld és sár letakarítását jelenti. Az elhúzódó árvíz és a csapadékos időjárás miatt ezen munkákat június első felére ütemezték be. A korábban kihelyezett „30 kilométer/órás sebességkorlátozás-egyenetlen úttest veszélyt" jelző táblapár az egyik oldalról oszlopostól eltűnt, amelyet soron kívül pótolni fognak. A lokális hibákat aszfaltkeverékkel fogják javítani, szintén júniusban. Az út menti fák vizsgálatát pedig az első félévre ütemezték.

Olvasóink írták

  • 1. nie 2013. július 20. 16:33
    „Szánalmas a szentesi tiszai strandhoz vezető út, de maga a strand is, nagy, de nagyon retro minden!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bebe vacsorával várja haza feleségét

Abebe Dániel a hétköznapokban sokféle zenét hallgat, az autójában sokszor klasszikus zene szól, de… Tovább olvasom