Délmagyar logó

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -11°C | 0°C Még több cikk.

Két év alatt jön rendbe a talaj a belvíz után

Csongrád megye, Szentes - Felbecsülhetetlen belvízkárról beszél a szentesi Terra-Coop Kft. ügyvezetője, aki szerint két év alatt jön rendbe a talaj. A következő napokban újabb esőzés várható.
A természet gonosz tréfát űz a gazdálkodókkal: még ki sem heverték az egyik csapást, következett egy újabb. Megírtuk: nyáron a mezei pocok végzett hatalmas pusztítást a szentesi Terra- Coop Kft. földjein, most a belvízzel küzdenek. A cég 1200 hektáron gazdálkodik, gumihevederes kombájnnal 500 hektárt sikerült eddig betakarítani, ám van, ahol még ez a speciális gép is elakad. Júniustól szinte mindig volt valamennyi eső, néha kiugró mennyiség, a telített talaj nem győzi nyelni. Pedig ez védhető lett volna, ha az elmúlt években nem követik egymást a rossz kormányzati döntések – mondta lapunknak Szarvas Pál ügyvezető, aki ennyire súlyos helyzetre nem emlékszik.

A gond, ahogy arról másfél hete már írtunk, 2010 után kezdődött. Előtte hektáronként 5-800 forint érdekeltségi hozzájárulást kellett fizetni a gazdáknak, ebből tartották karban a csatornákat. Sokan nem látták be, milyen fontos ez, beszántották a csatornákat, megkérdőjelezték a vízgazdálkodási társulatok működését, majd magát a fizetésre vonatkozó törvényt is eltörölték. A döntéshozók akkor azt ígérték, hogy a kieső a pénzt a víztársulatok a központi költségvetésből megkapják.

A levegőből lehet csak látni igazán, mekkora pusztítást végez a víz. Fotó: Geonet 2000 Kft.
A levegőből lehet csak látni igazán, mekkora pusztítást végez a víz. Fotó: Geonet 2000 Kft.

Tényleg megkapták: egy évig, ezután azonban ellehetetlenült a helyzetük, sok meg is szűnt. A szentesi társulás Szarvas Pál meglátása szerint ugyan életképes, de nincsenek forrásai. Közben a csatornákat tisztítani, karbantartani kellene, a feladatot az állami vízügyi szervekre testálta a kormány, pénzük azonban nekik sincs. Állítólag hamarosan lesz, de már későn, február vége van, indulni kellene a tavaszi munkákkal. – Fölbecsülhetetlen a kárunk, meglátásom szerint két év alatt jön rendbe a talaj a benne lévő baktériumokkal, egyéb élőlényekkel együtt – részletezte.

Nem örülnek az esőnek Eperjes-Újvároson sem. Már február elején elöntötte a víz a kerteket. Fotó: Kovács Erika
Nem örülnek az esőnek Eperjes-Újvároson sem. Már február elején elöntötte a víz a kerteket. Fotó: Kovács Erika

A szakemberek számítottak a mostani helyzetre, látták, hová vezet az elhanyagolás. Szarvas Pál szerint a jövőben fel kell készülni a szélsőségekre, az öntözés – hiszen néha a belvizet aszály váltja majd – és a víztelenítés érdekében csatornákat kell építeni, ehhez csatornaásó és tisztító munkagépek, berendezések kellenek. Egyelőre várják, hogy rendeződjön a vízügyi szervek helyzete, valamint hogy az uniós források ilyen eszközök vásárlására is használhatók legyenek.

Kevés csapadék várható a következő napokban

Nem örültek a Csongrád megye belvíz sújtotta területein élők a tegnap reggeli esőnek, bár a mennyisége csupán 0,4 milliméter volt. Arrafelé a földeknek nemhogy ennyi, egyetlen csepp csapadékpótlás sem hiányzik. Eperjes-Újvárosban február elején már a járdát is elöntötte a víz. A következő napokban is várható csapadék, még ha nem is jelentős mennyiségű. Kedden maximum 2 milliméter, szerdán 2-3 milliméter körüli csapadék várható. Még pénteken is lesz egy pici eső. Utána a jövő héten keddig száraz idő várható. Jó hír, hogy a következő napokban 10 Celsius-fok körül lesz a hőmérséklet. Az enyhe idő széllel is párosul. A kettő együtt szárítja a földeket – tudtuk meg Pernyész Lászlótól, az Országos Meteorológiai Szolgálat Szegedi Magaslégköri Obszervatórium ügyeleti munkatársától.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Huszonöt év – ezer kamion adomány

Orvosi karrierjét is feladta Elisabeth Fessl de Alemany, hogy rászorulókon segíthessen. Negyed évszázad alatt ezerkamionnyi adományt gyűjtött, a legtöbbet Magyarországra hozták. Tovább olvasom