Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Két éve dalolnak együtt a szegvári nótások

Szegvár - Hetente próbálnak, gyakran fellépnek a szegvári nótaklub tagjai. Keresik a különleges darabokat, szerintük ezekkel a dalokkal lehet igazán lekötni a közönséget.
Alig két éve alakult a Szegvári Magyar Nóta Klub, de az eltelt rövid idő alatt komoly ismertségre tettek szert a megyében és talán a megyehatáron túl is. A tagok zöme hetven év fölötti, az alapító viszont jóval fiatalabb: a most 39 éves Ternai József. Annak a dalos csoportnak is ő volt a vezetője, amelyből a nótaklub 2012-ben kivált.

 Márciusban fellépnek a faluban

A tévéfelvételeken túl a klub első idei szereplése a március 15-i községi ünnepségen lesz, ekkor láthatják őket színpadon a szegváriak. A klub tagjai a vezető mellett: Ágoston Antalné, Ágoston Jánosné, Huszka Ferencné, Kovács Zoltánné, Lekrinczki Béláné, Nagy Lászlóné, Nánási Kálmánné, Pigniczki Mihályné, Purgel Mátyásné, Szécsényi Jánosné, Szép István, id. Ternai József és Vígh Ferencné.

– Nagyon örültem, amikor néhány hónapja egy nálam is fiatalabb hölgy csatlakozott hozzánk. Jó lenne, ha minél többen jönnének, de sajnos kissé szkeptikus vagyok: ez a műfaj manapság már inkább az idősebbek sajátja – árulta el. A nótacsokrokat többnyire ő állítja össze, minden vasárnap próbálnak, igyekeznek újabbnál újabb dalokat találni. A különleges darabokat a közönség is észreveszi, a fellépéseiken a szegváriak rendszerint ismeretlen, soha nem hallott művekkel is megörvendeztetik a hallgatóságot. Ternai József véleménye szerint éppen ezzel tudják megfogni őket.

– Őszintén megvallom, a nóvum az én vesszőparipám. Számomra ugyanis elsősorban az a nóta érdekes, amelyet addig nem tudtam, kifejezetten vadászom az ilyenekre, ezeket szeretném továbbadni a tagoknak. Ma már őket is nagy örömmel tölti el, ha a rádióban vagy a tévében olyan ritkasággal találkoznak, amit ők is ismernek – mondta József. Gyakran lépnek fel rendezvényeken, a helyi Kurca Televízióban havonta saját műsort kapnak, a községben minden nyáron dalos találkozót szerveznek, ők is rendszeresen tesznek eleget más települések meghívásának.

A nótaklub gyakran lép fel dalostalálkozókon, rendezvényeken. Fotó: DM/DV
A nótaklub gyakran lép fel dalostalálkozókon, rendezvényeken. Fotó: DM/DV

A munkából mindenki egyformán kiveszi a részét, a klubvezető el is várja a 14 tagtól, hogy az előadásokon és a próbákon a legjobbat hozzák ki magukból. Aki jobban szeret úgy gyakorolni, hangfelvételt kap, és otthon csiszolgathatja a tudását, mondta József. – A szabadidőnkből áldozunk a hobbinkra. Ez lemondással is jár, de megéri, a munka hozza meg az eredményeket – hangsúlyozta. A csoportot a közös „szerelem" összetartó erején túl baráti társaságnak is mondaná, egyetértésben dolgoznak. Mindössze azon van néha vita, hogy melyik fellépőruhában jelenjenek meg egy-egy eseményen. – Hárman vagyunk fiúk, nekünk éppen mindegy volna, de a hölgyeknek kissé tovább tart egyezségre jutni – mesélte mosolyogva. 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fejre állt az autóval

Megcsúszott a nedves úton, majd egy emlékművet kidöntve a vasúti sínek mellett lévő árokba borult egy személyautó még szombaton Szegvár határában. Tovább olvasom