Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Két felelőse lehet Farkas Péter halálának

Szentes - Egy éve, hogy a Szentes és Csongrád közötti Tisza-hídon munkagödörbe esett és meghalt egy szentesi fiatalember. Ügyében pénteken zárta le a nyomozást a rendőrség: közúti közlekedés biztonsága elleni, halált okozó gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt két személy ellen emelhet vádat az ügyészség.
Ma már csak egy, a híd korlátjára felszerelt sírkereszt emlékeztet arra, hogy tavaly ilyenkor a felújítás alatt álló átkelőn munkagödörbe esett biciklijével egy szentesi fiatalember, és olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. A 30 éves Farkas Péter a Körös-toroki napokról tartott hazafelé az éjszakai órákban, és már lefelé jött a híd szentesi oldalán, amikor beleesett a gödörbe. A munkaterület és a 1,5–2 méter mély gödör nem volt kivilágítva, csupán két terelőtábla figyelmeztette az arra közlekedőket. A tragédia után a felbontott útpályarészt kordonnal zárták el.

Az évforduló ürügyén a napokban megkerestük a híd korszerűsítését fővállalkozóként végző Mahíd-2000 Zrt. vezérigazgatóját, éreznek-e felelősséget a történtek miatt. Németh Imrétől azt a választ kaptuk, hogy a forgalomelterelés jelzőlámpás forgalomirányítás és sávos terelőtáblák segítségével a jóváhagyott forgalomtechnikai tervek szerint történt. A vezérigazgató szerint két mozgó őr is biztosította a kijelölt forgalmi rend betartását. Ők azt állították a baleset után, hogy Farkas Péter előtt senki sem esett a híd két végén tátongó munkagödörbe, sőt a fiatalembert figyelmeztették, hogy ne menjen a felbontott részre, de ő nem vette figyelembe az utasítást.

A 30 éves szentesi férfi tavaly nyáron esett a munkagödörbe a Tisza-hídon. Fotó: DM/DV
A 30 éves szentesi férfi tavaly nyáron esett a munkagödörbe a Tisza-hídon.
Fotó: DM/DV

Utóbbi állítás viszont megkérdőjelezhető annak tükrében, hogy információink szerint közvetlenül a tragédia előtt mások is belepottyantak a gödrökbe. Abba is, amiben Farkas Péter végül meghalt. Egy szentesi lány például félórával a halálos kimenetelű baleset előtt zuhant a gödörbe. Sikerült kimásznia, mobiltelefonja viszont ott maradt. Erről később azt hitték a rendőrök, hogy az elhunyté, de amikor az anyukát próbálták hívni rajta, hogy baj történt a fiával, akkor derült ki, hogy a vonal másik végén megszólaló asszonynak csak lánya van. A 20 éves nőt végül kihallgatták a rendőrségen, és látleletet is vettek a kisebb sérüléseiről.

A napokban arról tájékoztatta lapunkat Tuczakov Szilvána, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, hogy befejeződött a nyomozás, amit közúti közlekedés biztonsága elleni, halált okozó gondatlan veszélyeztetés gyanúja alapján folytattak le. Az ügynek – amelynek iratait vádemelési javaslattal küldték meg az ügyészségnek – két gyanúsítottja van: ők a felújítási munkálatokat végző azon személyek, akiknél megállapítható büntetőjogi felelősség a haláleset bekövetkezéséért. Arról, hogy a hídfelújításban részt vevő cégek közül mely vállalkozás alkalmazottjai a gyanúsítottak, illetve milyen beosztásban dolgoztak, nem árult el többet a szóvivő, de azt kérte, hogy – különösen a hétvégi Körös-toroki napokra figyelemmel – a Tisza-hídon kerékpárral átkelők legyenek körültekintőek, a szükséges és előírt világítóberendezést használják. Lássanak és látszódjanak, hogy elkerüljék a balesetet.

Olvasóink írták

 • 9. studyfy 2010. augusztus 04. 13:57
  „Sajnos Zombornak igaza van.”
 • 8. zombor 2010. augusztus 04. 08:38
  „HAZUDIK!!! amikor megtörtént a baj, azután lett csak lámpa,kordon stb....a helyszinelők most mit szólnak ehhez?”
 • 7. web 2010. augusztus 03. 15:26
  „na igen, legföljebb a világító mellényemmel zuhanok a gödörbe
  "
  Az évforduló ürügyén a napokban megkerestük a híd korszerűsítését fővállalkozóként végző Mahíd-2000 Zrt. vezérigazgatóját, éreznek-e felelősséget a történtek miatt. Németh Imrétől azt a választ kaptuk, hogy a forgalomelterelés jelzőlámpás forgalomirányítás és sávos terelőtáblák segítségével a jóváhagyott forgalomtechnikai tervek szerint történt. A vezérigazgató szerint két mozgó őr is biztosította a kijelölt forgalmi rend betartását. "-Én tulajdonképpen szerettem volna látni amint éjszaka irányítják a forgalmat!!!
  De biztos a dolgában.”
 • 6. VV4 2010. augusztus 03. 14:52
  „"Az ügynek két gyanúsítottja van: ők a felújítási munkálatokat végző azon személyek, akiknél megállapítható büntetőjogi felelősség a haláleset bekövetkezéséért." - az lenne a furcsa, ha büntetőjogi felelősség hiányában lennének gyanúsítottak, nemde Szilvána kisasszony?! Szépnek lenni majdnem kevés egy szóvivőnek...”
 • 5. efje 2010. augusztus 03. 13:20
  „Ha Németh úrnak a fia esett volna bele biztos máshogy látná az esetet. Ez foglalkozás köreben gondatlanságból elkövetett emberölés amiért több éves letöltendő fogházbüntetés jár, de ez itt Magyarország nem Európa.”
 • 4. nagytalpú 2010. augusztus 03. 13:14
  „Szép az új híd....
  Csak a hídról esőben a víz nem folyik le ( a vízelvezető rácsokból kinőtt a gaz , akkor pedig ott föld vala),
  A hajózási utat megvilágító lámpa elvakít éjszaka, mind a két oldalról szembe világít (érdekes eset az éjszakai vakvezetés ). Ja és a Szentesi oldalon a gát vonalában az ugrató ? (disnilend...)
  Ki is vette át , s nem látja ezt senki ?
  Tisztelettel egy sofőr , a nagy autós fajtából ....”
 • 3. szilléri 2010. augusztus 03. 11:38
  „Hát nem annyira hihető !
  Építési terület ! A jelző tábla egyértelmű ? !!!!!!!!!!”
 • 2. joci10 2010. augusztus 03. 09:07
  „szerintem is egyértelmű.bár én azért nem mertem volna az őrökre fogni egyből...azt talán még megérteném h a cég igazgató csak részben felelős mert hát ugye alkalmaz egy építésvezetőt akinek az a dolga h felügyelje az építkezést,de attól még a cégvezető felel mindenért. legalábbis szerintem....”
 • 1. tcs 2010. augusztus 03. 08:44
  „Eleg egyertelmu. A vallalkozo nem tett meg mindent annak erdekeben, (Merlegelve a koltsegeket a kockazatot es a befektetett munkat. A kockazat aranyosan nagyobb, mint a befektetett penz es a befektetett munka.) h a dodorbe senki ne essen bele, az sem aki nem tudta, h ott van. A terulet max fel oras munkaval es minimalis anyagi raforditassal biztonsagossa lehetne tenni, es ez a vallalkozo kotelessege. Europai munkavedelmi szabalyok...., de hat ez kit erdekel. Inkabb megsporolok parszaz forintot mas karan.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Játszótér a Hősök erdejében

Szentes - A Hősök erdeje revitalizációjának keretében megépült a játszótér. Tavaly egy rugós… Tovább olvasom