Délmagyar logó

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 36°C Még több cikk.

Két iskoláért tüntettek szülők és diákok

Szentes - Közel 100 ember vett részt azon a békés demonstráción, amelyet két szentesi iskola tervezett bezárása miatt tartottak pénteken. Szirbik Imre polgármester megígérte: az új oktatási törvény elfogadásáig biztosan nem lesz változás Szentesen.
Békés demonstrációt szervezett a Petőfi Sándor Általános Iskola szülői munkaközösségének egy tagja, Bóbis Gabriella. Korábban megírtuk: a város 60 millió forintot szeretne megtakarítani azzal, hogy az 5 önkormányzati iskolából kettőt – a Petőfit és a tagintézményként működő Damjanichot – bezárja. A demonstrációt a Kossuth téren tartották, mindkét iskola képviseltette magát. Bóbis Gabriella a sajtó munkatársainak egy március 16-án kelt önkormányzati határozati javaslatot mutatott, amely szerint minden iskolában legalább egy, legfeljebb két osztály indulhat, minimum 21, maximum 26 fővel. Az ének-zene tagozatos Petőfi képviseletében egy apuka, Spuller Ferenc elmondta: a szülők és a gyerekek az iskola szellemiségéhez ragaszkodnak, nem az épülethez.

A szülők és pedagógusok között megjelent Szirbik Imre polgármester. Azzal próbálta nyugtatni a jelenlévőket, hogy az önkormányzat legújabb álláspontja szerint ameddig a parlament nem fogadja el az új oktatási törvényt – azaz május 31-éig –, nem lesz változás az önkormányzati intézmények háza táján. A testület ezért egyelőre nem fontolgat egyéb, áthidaló megoldást sem. Ígéretet tett, hogy a testületi ülés napirendi pontjai közül kikerül a felvetés, arra később térnek vissza. A szülők kérdésére, hogy tudna-e hatni az önkormányzat a beiskolázási körzethatárok betartására, a polgármester azt válaszolta: szabad iskolaválasztás van. Szeptemberben 235 gyerek kezdi meg az általános iskolát, ez a létszám a jelenlegi szabályok szerint 10 osztályt tesz ki.

A testületi ülésre igyekvő képviselő, Antal Balázs Tibor (Fidesz) emlékeztetett: a testület februárban elfogadta az éves költségvetést, amelyben még mind az 5 önkormányzati iskola szerepelt. Úgy vélte, rosszkor jött az intézmények bezárásának ötlete, hiszen közelít a beiratkozás időpontja. Megjegyezte ugyanakkor, hogy már eddig is helyi rendelet szabályozta az iskolánként indítható osztályok létszámát, amelyet véleménye szerint nem vettek szigorúan.

Olvasóink írták

 • 10. jóízlés 2011. április 05. 16:00
  „Kedves jövendő elsős szülők.Segítsetek megmenteni az iskolákat,az új Oktatási Törvény megjelenéséig (május) amikortól az iskolák ismét állami tulajdonba kerülnek és sorsukról nem az általunk választott (de bundával bekerült alpolgármester) dönt!!Írassátok be gyermekeiteket a Petőfi S. vagy a Damjanich J.Ált.iskolába.Miért kellene bezárni őket?Mert az önkormányzat egy "szakértő céget" bérelt fel a lejáratásukra?Mert más tervek vannak az épületeikkel?Kevés a tanuló ?Hány község örülne 140 tanulónak?(D).Hány város becsülne meg egy 250 fős ének-zenei tagozatos iskolát?(P) NE HAGYJUK,VÁROSUNK LEÉPÍTÉSÉT!!!”
 • 9. medvejanos 2011. március 30. 21:09
  „Sajnos ez egy eléggé nagy társadalmi probléma, amellyel hiába mutogatunk másra az nem fogja megoldani. A társadalom fogyóba van és nincs elég gyerek. Persze hozzá járul az is az egészhez, hogy egyik iskolába 30 fős osztály indulnak (persze nem véletlen és nekik mégis megéri valamiért inkább a városon is keresztül vinni a gyerekeiket).
  Az alkalmazkodás valami újhoz, pedig furcsa lehet. MIndenképp megemlíteném azért, hogy van aki Magyartésről is eljut az iskolába.
  Nem tartom szerencsés dolognak, hogy be kell zárni esetleg egy iskolát, de nagyobb a hangja az egésznek, mint a valós problémája.”
 • 8. csipisz 2011. március 30. 17:16
  „Azzal senki nem foglalkozik mi lesz a Damos gyerekekkel Majd a 70éves nagymamát ,nagyapát kéri meg a szülő hogy most 2km rel messzebb vigye az unokáját .vagy talán a szülö mondjon fel a munkahelyén .Nem mindenki 8 orakor esik be a munkahelyére tisztelt honatyák! Még maguk a kávét szürcsölik otthon más már rég dolgozik .A DAMO suliba járok diákokat nem autóval viszik ám iskolába .Erre nem gazdag emberkék laknak. MI szülök pl ha már akkora a gyermek hogy egyedül mehet a suliba még jó idő esetén elmegy kerékpárral .DE télen ? Karikó úr a bezárást kitalálok atya tudja egyáltalán hogy hol van a felsőpárt? Közlekedjen Ő télen a Jókai utcán A városközpont is hagy magaután szólnivalot De a várospereme csapnivaló De adunk a gyereknek hólapátot és reggel 6 órakor ébresztőt fújunk hogy gyalog beérjen az iskolába fél 8 ra. Mert azt nem gondolta komolyan tisztelt honatyánk ugye hogy havonta kb 10000ft kaja mellett még a buszjegyet is a szülökre ,háritják Miért ezekkel a kis csöpségekkel kell kitolni? Most veszek a gyereknek is buszbérletet és még annak is aki elkiséri jó bevétel a Volánnak is én pedig majd megyek segélyért az önkormányzathoz mivel minimálbérböl élünk erre sokan .Eddig megkérhettem a szomszédomat vagy a nagyit hogy figyeljen a gyerekre kisérje el a suliba de kit fog megkérni az a szülő akinek van 3-4 gyereke.Most igy legalább 2km többet bumlizik minden gyerek .Kedves szülő társaimnak pedig üzenem hogy minden iskolába tanulni kell legyen az egyházi vagy ez elitnek mondott iskolák Damoba is tanulni járnak a gyerekek.DE szeintem picit sem mindegy hogy 18 -gyerek vagy 30 gyerek van egy osztályban. ITT sem gyogyos gyerekeket engednek ki futoszallagon.AZt hiszem nem is iskolát válasz a szülő hanem tanárt akire szivesen rábizza gyermekét.CSaládias iskola vagy nagyüzem? mindenki döntse el. DE én az első variációt választanám és választottam is .A honatyáink pedig ezt akarják tönkre tenni az iroasztal mellett agy tollvonással.DRATULÁLOK!!!!!EZ a demokrácia.Városközpontba 4 iskola a városszélén 1 azt is zárjuk be HURRÁ.”
 • 7. áldásbékesség 2011. március 28. 09:52
  „Szépen alakulnak a dolgok, hála a politikai alkuknak. Meghallgattam a Petőfi iskolai szülői értekezleten készült hangfelvételt, még a múlt héten az önkormányzati ülés előtt. Azon egy percig sem csodálkoztam, hogy Móra hülyeségeket beszélt, de még azt is beismerte, hogy ezt a döntést már két évvel korábban meg kellett volna hozni, csak a választások előtt nem merték megtenni. Már a hangfelvétel meghallgatásakor Karikó igazgató urat hallgatva az volt az érzésem, hogy rájött, bizony rendesen lesre futtatták ezzel a feladattal. A gyanúm beigazolódott, mert Szirbik polgármester úr pénteken - látva a demonstrálókat -kifarolt mögüle, és szépen benne hagyták Karikót a slamasztikában. Szerintem meg ezért kellene meggondolnia a lemondását,okulva a történtekből,amíg nem késő.”
 • 6. MIJ 2011. március 27. 20:41
  „Igen oda kellett volna figyelni a beíratásokra, hogy az igazságos legyen. Ha egyszer már rendelet írja elő az indítható osztályok számát akkor miért nem lehetett azt be tartani????? A polgár mestereket szerintem azért választjuk meg, hogy úgymond ők legyenek a "főnökök" a városokban, településeken. Mi lenne ha minden munkahelyen semmibe vennék a" főnökök" utasításait???? Mint ebben az esetben az iskola igazgatók tették????????????? Nekünk dolgozó népnek gyorsan meg mutatnák a ki járatot örökre.”
 • 5. niemand 2011. március 27. 19:13
  „A Damót kár bántani még gondolatban is, mert ott emberségre neveltek mindig. Petőfi? Valakinek nagyon fontos a szülőkön és gyerekeken kívül, hogy megmaradjon....... Nemcsak verseny rendezésekre kellene hivatkozni, úgy dolgozni, hogy akarják odavinni a szülők a gyerekeket.”
 • 4. Zander55 2011. március 26. 07:43
  „Szomorúan láttam a tegnapi csendes demonstráción, hogy a megélhetési politikusoknak /tisztelet a kivételnek/ nem volt mersze kiállni a választóik elé. Úgy látszik csak addig kellettünk, amíg a voksunkat adtuk. Arra sem képesek, hogy a választók előtt meg magyarázzák döntésüknek hátterét. Igaz ez is egy stratégia, hogy bujkálunk a választóink elől.
  Bár tudom, hogy Karikó Úr alpolgármesterré választása politikai döntés volt, de legjobb lenne, ha lemondana.”
 • 3. scenthica 2011. március 25. 22:59
  „Etikátlan, hogy a tervezet benyújtója az alpolgármester, aki egyben a református iskola igazgatója is.”
 • 2. kisscitrom 2011. március 25. 19:24
  „Ezek után a kijelentések után, ép eszű ember nem íratja a gyerekét a Damjanichba.Erre ment ki az egész a beíratások előtt.
  Most nyugodtan lehet azt mondani, hogy azért kell bezárni az iskolát, mert nincs jelentkező.
  Valójában évek óta megy ez a cirkusz.Nagyon sajnálom.Egy nagyszerű iskoláról beszélünk, ahol a gyerekek úgy tanulhattak eddíg, ahogy minden iskolában tanulni kellene.Nem 30 gyerek egy osztályban, hanem az egészséges 20.
  Nagyon sajnálom, hogy a város vezetői a pénzt látják csak a szemük előtt, tisztelet a kivételnek.
  Ha ez az iskola bezárja kapuit, valami végképp meg fog szünni ezen a városrészen.S ez az egész város vesztesége lesz, nem csak azé a 156 tanulóé, aki ebbe az iskolába jár. :(”
 • 1. szbarat 2011. március 25. 19:06
  „Szirbik Imre azt mondta, hogy szabad iskolaválasztás van. Akkor miért kering a városban az a levél, hogy a Petőfibe és a Damjanich iskolába nem lehet leendő elsős gyereket íratni? Ezek után kíváncsi vagyok, tényleg hány szülő dönt úgy, oda íratja gyermekét... Szorítok, hogy minél több!!!

  60 millió Ft-ról szól az egész cirkusz? Zsohárnak polgármesterünk "csak" 50 millió Ft-ot fizetett ki az "5 csillagos" Petőfi Szállóval kapcsolatban. Szépen folynak a munkálatok, minden csupa galambszar körülötte.

  Szomorú, hogy egy egyházi fenntartású iskola igazgatója kavarja a vizet az önkormányzati iskolák körül. Szerintem pedagógus ne politizáljon, hanem tanítson.
  Ha bezárják az iskolákat, akkor mi lesz az osztályokkal? Mi lesz az összeszokott gyerekcsapattal? 12 gyerek ide, 15 gyerek oda???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kézműves Ízek Fesztiválja

Szentes - Április 25-én, azaz húsvéthétfőn rendezi meg a Kézműves Ízek Fesztiválját a Szentesi… Tovább olvasom