Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 6°C Még több cikk.

Két mester egy családban

Szentes - Érdeméremmel ismerte el a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség a szentesi idősebb és ifjabb Ludányi István munkáját. Az apa a korszerű vendéglátás hagyományainak ápolásáért, fia pedig a kulturált italfogyasztás terjesztéséért kapta a kitüntetést.

Hagyománya van a vendéglátásnak a szentesi Ludányi családban. Az idősebb István Mártélyon élő szülei az ottani üdülőterület gondnokaként fogadták a vendégeket. Ebben a közegben nőtt fel, s 1971-ben ugyanott szerzett vendéglátós oklevelet, mint ahol a fia. A most 23 éves István 2003-ban a vásárhelyi Corvin-szakközépiskolában érettségizett. Az is érdekesség, hogy az apa Vásárhelyen, az akkori Béke Szállóban kezdett dolgozni, mostani nevén a Fekete Sasban, ahol most a fia vezető mixer különböző rendezvényeken.

Ifj. Ludányi István 2002 óta műveli ezt a mesterséget, és mintegy három éve oktatja is a koktélkészítés tudományát a Mojito Bármixer Iskolában. Mellette tanul a budapesti gazdasági főiskola vendéglátó szakán, közben pedig a mixer megszerezte az ifjúsági, majd a felnőtt magyar bajnoki címet is. Mesterségének a titkaként a jó ízérzéket és a kitartást említi. Szerinte a koktélozás hazánkban is egyre népszerűbb, ez azért jó, mert a kulturált italfogyasztás így teret kap.

Idősebb és ifjabb Ludányi István kölcsönösen büszke egymásra. Fotó: Tésik Attila
Idősebb és ifjabb Ludányi István kölcsönösen büszke egymásra.
Fotó: Tésik Attila

Az édesapja 17 éve a vendéglátásnak szenteli az életét, a megye több városában ismerik őt udvariasságáról, szakmaszeretetéről. Az utóbbi időben a derekegyházi vadászházat üzemelteti. Tapasztalata szerint egyre többen igénylik a vendéglátás családias formáját. Azt vallja: a finom ízeken, a meghitt környezeten kívül az is fontos, hogy a vendég érezze, törődnek vele.

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség a közelmúltban egyszerre adományozott érdemérmet kiemelkedő munkája elismeréseként Ludányi Istvánnak és fiának. Az édesapa a rangos díjat a vendéglátás hagyományainak megőrzéséért és a kor elvárásaihoz való alakításáért kapta, míg a fiú a korszerű italkultúra terjesztéséért. A kitüntetést azzal hozzák összefüggésbe, hogy a Szentesen és környékén működő sok jó szakember és a munkatársaik ösztönzőleg hatottak rájuk, ezért igyekeztek mindig valami újat kitalálni. Az érdemérem pedig még inkább kötelezi őket, hogy a vendégek és a szakma elvárásainak minél jobban megfeleljenek. Kérdésünkre, hogy az apa vagy a fiú büszkébb-e a másikra, azt mondják: kölcsönösen büszkék egymásra.

A mixerbajnok kedvence

Ifj. Ludányi István találta ki a csokítót. Érdekessége, hogy vodkát és Baley'st kever össze, hozzáad még kókusz- és mandulaszirupot, valamint tejszínt. Az édeskés-fanyar koktélt közepesen erősnek említi. Az itallal ugyanakkor vigyázni kell, mert – mint fogalmaz – négy pohár elfogyasztása után már kellemesen el tud lazulni az ember. Mondja, hogy először az édesapjával szokta megkóstoltatni a koktélját, amelyet a versenyekre készít. S ha látja rajta, hogy fanyalog, akkor az az ital nem jó.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar József egymillióval segít a beteg kislányon

Szentes - Magyar Józsefet, a szentesi Hungerit Zrt. vezérigazgatóját meghatotta a lapunkban megjelent cikk a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő 10 éves Gazsi Ildikó Evelinről. Tovább olvasom