Délmagyar logó

2017. 03. 26. vasárnap - Emánuel 5°C | 10°C Még több cikk.

Két nagydíj a DélKerTÉSZ-nek

Szentes - Paradicsomáért Magyar Termék Nagydíjat, a kertészeti kategóriában pedig OMÉK-nagydíjat nyert a közelmúltban a 480 termelőt tömörítő szentesi Dél-alföldi Kertészek Szövetkezete.
Le kellett védetnie a DélKerTÉSZ-logót a szentesi Dél-alföldi Kertészek Szövetkezetének, miután kiderült, hogy a jó minőségű zöldséget jelentő csomagolást mások is használják. A zöldségek termeltetésével foglalkozó cég számos díjat elnyert 2002-es megalakulása óta. Legutóbb friss fogyasztású paradicsoma kapta meg a Magyar Termék Nagydíjat, és OMÉK-nagydíjat kapott a kertészeti kategóriában.

– Komoly szaktanácsadó rendszert alakítottunk ki, 480 termelőnknek telente továbbképzésen kell részt vennie. Tagjainkat segítjük is, az idén 300 millió forintot kaptak 100 napos kamatmentes hitelre tőlünk, a palántaszerződéseket helyettük mi kötöttük meg, és vállaljuk is a szükséges garanciákat – mondta Lédó Ferenc elnök.

Az 5 milliárdos forgalom kétharmadát a paprika adja. A szerző felvétele
Az 5 milliárdos forgalom kétharmadát a paprika adja.
A szerző felvétele

A tavaly 5 milliárd forint forgalmat elért DélKerTÉSZ legfontosabb növényei a paprikafélék, árbevételük 60–70 százaléka ezek értékesítéséből származik.

– Paradicsomaink üvegházban és fóliakertészetekben növekednek, de úgy, hogy a rovarkártevők ellen nem használunk növényvédő szert – mondta. A hajtatott káposztaféléket főként a skandináv országokban kedvelik. Öthektáros, korszerű csomagolóüzemmel felszerelt Szarvasi úti telepük hiteleit még a válság előtt sikerült kifizetniük. Döntően az áruházláncoknak értékesítik a csomagolt zöldségeket. A kólibotrány, a fogyasztás visszaesése, valamint az idei jó zöldség- és gyümölcstermés miatti nagyobb kínálat együtt okozta, hogy az árak a tavalyihoz képest 30–35 százalékkal csökkentek. Ezért próbálnak meg segíteni tagjaiknak.

Olvasóink írták

  • 1. kun66 2011. október 19. 16:46
    „SEGÍTENI!!Kinek, aki bajban van annak úgy akar segíteni hogy bírósággal fenyegeti ,szégyen gyalázat hogy ismerek olyan termelőt aki már annyira elvan keseregve hogy elveszik mindene hogy megakarja nézni milyen mély a Tisza azokat miért nem keresi meg az újság???Biztos szívesen nyilatkoznak a nagy segítségről!! Például én vagyok az egyik!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gázos lakásfelújítás a szentesi panelekben

Új vízmelegítő és fűtőberendezéseket kell vásárolniuk azoknak a szentesi lakástulajdonosoknak, akiknek házában a panelprogram után túl jól szigetelnek a nyílászárók. Tovább olvasom