Délmagyar logó

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 10°C | 16°C Még több cikk.

Két országban is bepereljük a Négy Mancsot

Eldőlt: Ausztriában és Németországban is kártérítési pert indít a magyar Baromfi Terméktanács a Négy Mancs ellen. A példa nélküli bírósági eljárás során több milliárd forintos kárt kér számon az állatvédőkön egy egész ágazat: libatenyésztők, feldolgozóüzemek, köztük a szentesi Hungerit. Felhívtuk a Négy Mancsot, de csak hetekkel ezelőtti kérdéseinkre kaptunk választ.
Élelmiszer-ipari ügyekre szakosodott frankfurti ügyvédi irodával tárgyal a Baromfi Terméktanács a Négy Mancs ellen indítandó per részleteiről. Gráf József agrárminiszter bejelentette: a másfél hónap múlva induló eljárásban szakmai segítséget nyújt, és a perköltségek felét állja a tárca.

Olyan kártérítési per, amelyben egy egész ágazat keresi az igazát, Magyarországon még nem volt. – De ilyen időket sem éltünk még meg – mondta lapunk felvetésére Bárány László, a Baromfi Terméktanács elnöke. – A cérna akkor szakadt el, amikor az egyik német tévécsatornán az állatvédő szervezet aktivistája ordítva magyarázta, bele a néző képébe, hogy a magyar baromfiipar beteg állatok húsával, májával eteti a nyugati vásárlókat. Az a mi keresztünk, hogy hol Keletről, hol Nyugatról mondták meg nekünk, mihez kell alkalmazkodnunk, és ennek mindig olyan üzenete is volt, hogy a mi kultúránk nem ér semmit. Azért is fontos, hogy ezt a pert most elindítsuk, mert így is jelezzük: a mi állattartásunk és élelmiszer-iparunk érték, amelyet meg kell védeni.

A tét a magyar állattartás becsülete. Fotó: Tésik Attila
A tét a magyar állattartás becsülete.
Fotó: Tésik Attila

A terméktanács azért akar tárgyalni jövő héten a frankfurti ügyvédi irodával, hogy a számszerűsíthető károkról, és a várható kártérítésről egyeztessen; arról is, hogy az ágazat jó hírén esett csorbáért mennyit kérjenek. Az eljárást Ausztriában és Németországban is elindítják. Úgy számolnak, hogy az állatvédő szervezet kampánya, s az, hogy ezután a német, osztrák áruházláncok levették polcaikról a magyar baromfitermékeket, mintegy 8-9 milliárdos árbevétel-kiesést okozott az ágazatnál, a feldolgozóüzemek kára 2 milliárd.

Ebből mintegy 700 milliót a Hungeritnek kellett lenyelnie tavaly – halljuk Magyar Józseftől, a Hungerit vezérigazgatójától. A szentesi cég is részt vesz a perben, hiszen tagja a terméktanácsnak. A Hungeritnél – mint arról nemrég beszámoltunk – újraindult a hizlalt baromfi feldolgozása, és a vásárlók zöme visszatért.

Négy Mancs: ez esti mese!

A Négy Mancs Alapítvány magyarországi irodájában továbbra sem nyilatkoznak a sajtó kérdéseire – tájékoztatott tegnap Hegedűs Nikolett marketingvezető, amikor azt kérdeztük volna, mit szólnak a perhez. Az ausztriai központhoz hetekkel ezelőtt elküldött kérdésünkre viszont kedden egész sajtóközleményben reagált az állatvédő szervezet. A www.negy-mancs.hu című internetes honlapon olvasható szöveg címe: „A magyar kényszertömő lobbi esti meséje". A közlemény a magyar agrárminisztérium és az országos főállatorvos január 21-i berlini sajtótájékoztatóját minősíti. Eszerint a magyar kormány képviselői „a német sajtót kívánták eligazítani", „ennek eszköze egy féligazságokból és valótlan állításokból álló koktél volt". A Négy Mancs közli, hogy tizennégy európai ország már betiltotta a hízott máj előállítását, és „független szakértők elzsírosodott, beteg, részben elhalt szervekről, lázrohamokról, súlyos légszomjról, s a tartás következményeként kialakuló sérülésekről beszélnek". Az alapítvány leszögezi: lehet a haszonállatot kínzás nélkül is tartani.

Olvasóink írták

 • 9. PankaSopron 2009. február 23. 09:16
  „"A magyar kényszertömő lobbi esti meséje"
  Azért itt bajok vannak a stílussal is...”
 • 8. Power 2009. február 17. 14:42
  „6! Mit kellet volna Tabajdi elvtársnak elintézni? Azt amit pártársa Szanyi elvtárs elcseszett az uniós csatlakozáskor. Ne menjünk messzire, Szirbik is mindent sz@rt megszavazott.”
 • 7. vovozs 2009. február 17. 10:38
  „állatvédők, akkor SÜNt nekik, hogy szarjanak sünt.”
 • 6. Traktato 2009. február 16. 09:26
  „Mit kellett volna elérnie Tabajdinak? A 98-as gazdasági állatok védelméről szóló EU irányelv felfüggesztését? Vagy az azt tartalommal megtöltő foie-gras reportot kellett volna megcáfolnia? Ez egy polgári per lesz. Megnézik, hogy a 4mancs állításai igazak-e, és azok között azért nem lesz nehéz egy sereg hülyeséget találni. Aztán megállapítják, hogy ez okozott-e kárt, és mekkorát. És azt is fogadja már el mindenki, hogy kampányolni SZABAD. Csak hazudni nem. A baj az, hogy kampányolhattak volna az igazsággal is, csak hogy meggyőzőbb legyen, még rá is hazudtak. Ezért van esélyünk megnyerni egy pert. (A libatömés az állat mesterséges megbetegítése, ezt mindenki tudja, aki látott már tömött libát. Más kérdés, hogy azt a tízezer munkahelyet, amit ez az Alföldön jelent, én többre becsülöm, mint azt, hogy a libáknak jó legyen. De azért ez még állatkínzás. Minek hazudozzunk, ugye, mi is?)”
 • 5. Power 2009. február 15. 09:49
  „Kedves Beth! Úgy tűnik, hogy Tabajdi elvtársnak semmit nem sikerült elérnie az unióban. Az unió is csak azokat tudja segíteni, akik hallgatnak is tanácsaira. Ezt még az uniós csatlakozási tárgyalások idején megtanulhatták volna, de sajnos ezt elmulasztották.”
 • 4. Beth 2009. február 14. 23:05
  „Na, kivillant az ész nálad Power, látjuk, írod! Mi köze ennek a kormányhoz?”
 • 3. Power 2009. február 13. 19:05
  „Ez a kormány már csak ilyen, "elqrják" , aztán pereskednek. Biztosan sok értelme van.”
 • 2. irdatlanbácsi 2009. február 12. 21:31
  „A 4mancs egy hihetetlenül kártékony szervezet, őket kéne betiltani!
  Remélem sikerül valamit elérni. Mert olyan már nem lesz amilyen volt (sajnos). Ezt az iparágat hosszú évekre leírták hála ennek a piszok szervezetnek...”
 • 1. dragboyz 2009. február 12. 17:03
  „Remélem az alkalmazottak jól fognak járni! és lesz több munka, hogy a segélyen élők is elmehessenek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új segítség a vállalkozásoknak

Szentes - A gazdasági válság hatásainak enyhítése érdekében együttműködésre hívta a helyi vállalkozásokat Szentes önkormányzata. Tovább olvasom