Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Kétcentis apadásnak is örülnek Szentesen

Ezerhatvan centiméteren tetőzött egy teljes napon át a Tisza szombat hajnaltól vasárnap hajnalig Szentesnél. Tegnap délelőtt két centimétert apadt a folyó, de még hetekig tart a levonulás. A katonák maradtak a gátakon, munkájukat háromszázhatvan önkéntes – köztük több ismert sportoló is – segítette.
Háromszázhatvan önkéntes segítette a munkát a szentesi Kucori gátőrháznál Fotó: Vidovics Ferenc
A honvédség vezérkara szombaton este úgy határozott, az árvíz elleni védekezés fontosabb most az állampolgári jogok gyakorlásánál, így vasárnap a szentesi gáton tovább dolgozott kétszázhatvan katona, köztük a tatai alakulat tagjai – tájékoztatta lapunkat a védelmi bizottság vezetője. Szirbik Imre azt is elmondta, hogy ezt megelőzően híre ment a katonák elvonulásának éppen a szavazás miatt, ezért önkéntesek igen nagy számban jelentkeztek, hogy segítsék az árvíz elleni védekezést. Az önkéntesek munkáját megköszönte Szirbik Imre, aki elmondta azt is, hogy tegnap két centimétert apadt a folyó Szentesnél, de lassú levonulás várható, ezért a kitartó figyelemre még szükség lesz. Három pontonhajó és húsz munkagép dolgozik éjjel-nappal a szentesi Tisza-szakaszon elsősorban a gátak állékonyságának megőrzéséért.

Az önkéntesek között van a helyi vízilabdacsapat is: Berki András edzőtől megtudtuk, hogy a társaság egyik tagjától származott az ötlet, melyhez értelemszerűen mindenki csatlakozott. Berki tájékoztatása szerint a fizikai megterhelést jelentő védekezés ellenére nem maradtak el a rendes edzések, így a fiúk állóképességének további javulását várja. Bertók Róbert kick-box világbajnok és klubjának tagjai is helyt állnak a töltésen, a fiatalember lapunknak úgy nyilatkozott: természetes, hogy segíti a védekezést, hiszen mindenki átérzi a veszélyhelyzet súlyát.

Az önkéntesek munkája a homokzsákok töltése és pakolása. A magassági hiányokat Szentesnél már pótolták, így azzal valószínűleg a következő napokban sem lesz gond, a figyelem elsősorban a szivárgásokra és a repedések elkerülésére irányul – fogalmazta meg Ötvös Mihály. Az Atikövizig szakaszmérnöke elmondta, a töltések átáztak, csúszásoktól lehet tartani. A gát állagát úgy próbálják erősíteni, hogy az elfolyósodott részeken lecsapolják a vizet, a kritikus helyeken bordás megtámasztásokat készítenek. Újabb száz embert vettek fel azért, hogy a gát vonalán is figyeljék a nemkívánatos jelenségeket, és időben tudják orvosolni a bajt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az egyiknek sikerül, a másiknak nem

Sikerült megszabadulnia a kábítószertől annak a szentesi fiatalnak, aki a helybeli drogcentrum… Tovább olvasom