Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Kétszáz dolgozót bocsátanak el a Hungerittől

Szentes - Kétszáz embert bocsátanak el a szentesi Hungerittől, amelyet a bezárás réme is fenyeget. Magyar József tulajdonos-vezérigazgató szerint kritikus a helyzet. Egy bécsi székhelyű állatvédő szervezet kampánya mellett az erős forint és a tavalyi magas takarmányár is sújtja a céget.
Fennállásának legjobb évét zárta tavaly a 18. esztendeje működő szentesi Hungerit Zrt. Most viszont azért küzdenek az 1500 dolgozót foglalkoztató cégnél, hogy ne kelljen bezárni a gyárat. – Dolgozni nem felejtettünk el, a körülmények változtak meg drasztikusan – mondta Magyar József vezérigazgató lapunk kérdésére, hogy mi történt az elmúlt évi sikertörténet óta.

A tavalyi magas takarmányárak miatt drága az élő állat, amelyet feldolgozása után a Hungerit nem tudott érvényesíteni az értékesítéskor. Az áruházláncok ugyanis nem engedték, hogy emeljék a termékeik árát. A vezérigazgató hozzátette: ez olyan helyzet, mint ami a dinnyetermesztőknél volt a közelmúltban. Az ebből keletkezett veszteséget a cégnek kellett lenyelnie. A forint erős árfolyama miatt is jelentős összeget buknak. – Minden bejövő egymillió eurón 20-22 millió forintot veszítünk – tette hozzá Magyar József.

Négy Mancs: el a kezekkel a hízott kacsáktól és libáktól! Illusztráció: Segesvári Csaba
Négy Mancs: el a kezekkel a hízott kacsáktól és libáktól!
Illusztráció: Segesvári Csaba

Mindezekhez még hozzájárult a Négy Mancs nevű állatvédő szervezet fellépése. Ez a civil mozgalom ugyanis arra buzdítja a fogyasztókat, hogy ne vegyenek hízott állatból készült terméket. A Négy Mancs Alapítvány bojkottot indított azon vállalatok ellen, ahol hízott állatot vágnak. Összeállítottak egy feketelistát, amelyen szerepeltetik a szentesi baromfi-feldolgozót is. – A bécsi központú Négy Mancs felhívta a német és osztrák áruházláncok beszerzőit, hogy az általuk közölt feketelistán lévő vállalatoktól semmilyen árut ne vegyenek – magyarázta a vezérigazgató.

Mindezek hatására döntöttek úgy: leállítják a hízottállat-vágást, és akkor értékesíteni tudják legalább a pecsenyekacsát, a húslibát, a csirkét és a panírozott termékeket. Így az árbevétel egyharmadát, a mintegy 7-8 milliárd forintot elveszítik ugyan, és 200 dolgozótól is meg kell válniuk az idén, de talán életben marad a Hungerit.

Ebből az is következik, hogy az önkormányzatnak 60-70 millió forinttal fizetnek kevesebbet az elmúlt évhez viszonyítva helyi adó címén. Ha pedig nem élik túl e kritikus helyzetet, akkor az egész gyárat be kell zárni, de a termelők is tönkremennek. – Egy állatvédő szervezet, amelyik nem hatóság, ilyen károkat képes okozni – állította Magyar József, akit az bosszant, hogy az állam nem tesz ellene semmit. Sőt tudomása szerint a Négy Mancsnak hazánkban is vannak támogatói.

Szili Katalin fogadta az állatvédőket

A Négy Mancs Alapítvány honlapján az olvasható: azért indították a kampányt, hogy „véget vessenek az állatok kényszertöméstől való szenvedésének". Az aktivisták minél több emberben szeretnék tudatosítani, hogy mit rejt az a szó: ínyencség. Azt szeretnék elérni, hogy hazánkban is tiltsák be a kacsák és a libák kényszertömését, azaz a zsírmáj előállítását. Kampányuk részeként 15 ezer állatbarát aláírását tartalmazó petíciót nyújtottak át a közelmúltban Szili Katalinnak, a parlament elnökének, valamint a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium illetékesének, Simon Józsefnek. Az állatvédők szerint a petíciót átvevők támogatásukról biztosították őket.

Olvasóink írták

31 hozzászólás
12
 • 31. dasdas 2008. augusztus 03. 18:10
  „30. most akkor erről is a Feri tehet, meg most már miért erős a forint??? Ha van sapája, azért, ha nincs...”
 • 30. ludasmatyi 2008. augusztus 01. 22:44
  „Újabb gyurcsányi trükk...Négy Mancs...nem rossz! Meg az erős forint!”
 • 29. Szart nekik a házuk elé 2008. július 31. 00:28
  „Ezeket az "állatvédőket" nem lehet feljelenteni különösen nagy gazdasági hátrányt okozó GARÁZDASÁGÉRT? Vagy akármiért? Csak be lehetne tiltatni őket! Vagy legalább a magyar szimpatizánsaik nevét, lakhelyét nyilvánosságra hozni! Biztos el lehetne venni a kedvüket a továbbiakban az ilyen irányú tevékenységektől!! Pl: szart önteni a házuk elé... Franciahonban azért nincs képviseletük, mert ott már megcsinálták volna, de itt sem kell ennyiben hagyni! Ezt büntetni kell!! Hol az összefogás????????????”
 • 28. 1500-1 2008. július 30. 14:28
  „Kedves hozzászólók! Ezek az állatvédők már azt sem tudják, hogy mivel hívják fel magukra a figyelmet! Feltűnési viszketegségben szenvednek! Legközelebb majd azzal jönnek, hogy nem szabad a legyet agyoncsapni! Az igaz, hogy a Hungeritnek megmarad a csirke, a kacsa és a liba, de ezek nem fogják eltartani! Nem esznek meg az emberek havonta több tonna csirkehúst! Tehát a Hungeritnek vége! Tehet Magyar akármit! A termékekről csak annyit, hogy venni kell egy csomag csirke pörkölt aprólékot és felengedés után bele kell szagólni a tasakba! Hányinger!”
 • 27. Péterméter 2008. július 29. 17:11
  „... végtelenül felháboritott ez dolog. Most olvasom, hogy ezek a barmok közhasznú társaságként vannak jegyezve. Kérdem én: ujabb 200 munkanélküli ember hol mutatható fel haszonként? Talán egy másik húsipari cégnél, aki pl. pénzeli ezt a bandát.”
 • 26. Péterméter 2008. július 29. 16:56
  „Én azt nem értem, hogy mindekori kormányunk mi a francért nem küldi el ezeket Afrikába? Ebben az országban mindent meg lehet csinálni. Elmebeteg állatvédők munkahelyeket szüntetnek meg. Nonszensz! Próbálnák meg ezt megcsinálni a franciáknál, vagy olaszoknál. Mellesleg a kártékony állatvédők weboldala ugy tünik zárva: http://www.vierpfoten.hu/ megunták a gyalázkodást biztos.”
 • 25. Szabcsa2 2008. július 29. 14:47
  „Az állatvédők majd menjenek Szentesre és vegyenek kenyeret az elbocsátott dolgozóknak.Le kellene már végre állítani az ilyen esztelen állatvédőket.”
 • 24. sanyóca 2008. július 29. 14:08
  „A hungerit nem vághat többé kövér libát de a franciák miért vághatnak? vagy rájuk nem tud a Négy Mancs hatást gyakorolni_? számomra furcsa ja a másik meg az hogy az operabálba nem fogják enni a libamájat ha csak drágán majd be nem hozzák a franciáktól”
 • 23. sadanyóca 2008. július 29. 13:43
  „jó napot kívánok mindenkinek.én hungerites dolgozó vagyok és pár szót szeretnék hozzá szólni .én azt gondolom hogy az állatot megeszik az emberek és szerintem a Négy Mancs emberei sem vetik meg a finom libamájat úgy gondolom .a másik pedig az hogy nagyon sok országba éheznek az emberek és azokkal senki nem foglalkozik .Sokan akik abból éltek hogy tömték a libát velük ki foglalkozik és persze nehéz helyzetbe kerül a hungerit is .az állatvédő szervezet legközelebb majd mást talál ki hogy a disznó levágása is állatkínzás?????????”
 • 22. Péterméter 2008. július 29. 09:49
  „Amiröl nem tudunk az nem fáj. Javaslom ezeknek kártékony süket állatvédőknek, hogy maradjanak otthon a seggükön és bagy menjenek el Kínába és tenyésszenek pandákat vagy bármi francot, de ne foglalkozzanak már a haszonállatokkal, amiből tizezrek élnek meg ebben az amugy is szerencsétlen országban.”
 • 21. polip4 2008. július 28. 23:47
  „Elmehet a francba az osztrák állatvédő szervezet!! 200 munkanélküli plussz nagyon sok itt a városban! Inkább az embereket kéne védeniük, vagy tényleg a habzó Rábában a halakat, ami az ő saruk!! Egyébként csak én nézek itt Civil TV-t?! Ott arról volt szó, hogy a nem egész 1500 ember közül 10 százalék körüli leépítés lesz és az említett okok miatt, amiket pár napja is ismertek! A cég jövője biztos lábakon áll!! Azóta akkor mi változott? Hogy is van ez?? A kormány is vállalhatna felelősséget ezügyben, hiszen ők, meg a képviselők MI vagyunk!!!!! Vagy nem??”
 • 20. lelketlen 2008. július 28. 13:15
  „csak úgy finoman érdeklődöm.az oroszoknak is állatvédelmi aggályaik vannak,vagy esetleg valami más miatt nem akarnak magyar baromfit enni,mert anno nagyon szerették és még fizettek is érte.”
 • 19. pederzoli 2008. július 28. 11:55
  „2000-ben 3% alatt volt a költségvetési hiány,az adósságszolgálati szempontnak is megfelelt az ország,egyedül az infláció volt az,ami nem felelt meg az euro bevezetéséhez szükséges kritériumoknak. 2002. áprilisában viszont lényegesen rosszabb volt a helyzet,pedig a kis focista mindenütt azt mondta,hogy 2007-ben Magyarország csatlakozik az eurozónához. Ez esetben a nyomott árfolyam nem számítana,úgyhogy a bűnösöket ott kell keresni. Mindemellett ellentmondást érzek. A tavalyi év sikertörténet volt,holott iszonyatosan rossz volt a termés,tehát akkor is etették a drága takarmányt ( mégis sikersztori volt) .”
 • 18. baranyi 2008. július 28. 11:52
  „Kedves Fogyasztó!
  Bécsi székhelyű a négy mancs de magyar támogatóik vannak,nekik szúrt szemet a Hungaricum!Nem tudom mit szólna az az állatvédő akinek a szüleit rúgnák ki,egy esztelen kezdeményezés miatt!Tisztelt ÁLLAT védők Magyarország egy agrár ország,állattartással foglalkozik,a ti hülyeségetek nélkül is elég rossz helyzetben van!Védjétek az állatokat,de azokat akiket nem arra tenyésztenek,tartanak,hogy 3 hónap után levágják őket!!!!!
  Védjétek a túzokot,meg a kutyákat....stb.Gratulálni szeretnék ezzel a lépéssel 200 embert+a családjukat+az állattartókat+a tenyésztőket+a nekik takarmányt termelő gazdákat tettétek tönkre!De NEKTEK ezt tudnotok kellene hiszen,ha a környezetben egy tényezőt kivesztek,a körforgás felborul!Csak ezek emberek sorstársaitok!Jó étvágyat kívánok a génmodosított agyonkínzott kínai kacsához,mert nektek köszönhetően azt fogják behozni!!”
 • 17. Emberke 2008. július 28. 11:27
  „Egy mancs se kell ahhoz, hogy perifériára szoruljon egy gazdálkodó. A multik magasan tesznek az ilyen-olyan felszólításokra. Ők diktálják az árakat, külföldről hozzák a minőségen aluli terméket, megetetik velünk a sz@rt is, cserébe pedig adókedvezményeket élveznek. Ami igazán húzós a dologban, az a forint árfolyama. Ennyi bevételkiesés padlóra küldi a vállalkozást, bármennyire is tőkeerős. Családok kerülnek megint a létbizonytalanság szélére, az idegen tőke meg csak dagad, dagad...
  Jó kis buli ez a nyomott euro árfolyam egy egészen másfajta rétegnek.”
 • 16. FOGYASZTÓ 2008. július 28. 10:56
  „SZEMÉT OSZTRÁK ÁLLAT VÉDŐK.INKÁBB A SAJÁT HÁZUK TÁJÁN KELLEN SEPERNI,NEM A MAGYARNAK BE TENNI.MINDIG A MAGYAR EMBERT SZIVATJÁK,A KORMÁNY MEG ASZISZTÁL HOZZÁ.TŐNKRE
  TESZNEK TŐBB 100 DOLGOZÓ CSALÁDJÁT.NAGYON IS FINCSI A HUNGERIT TERMÉK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 15. szkeptikus 2008. július 28. 10:56
  „Nesze nektek GLOBALIZÁCIÓT! A régi szép időkben, amikor még nem létezett a média, és még megvolt az emberek túlnyomó többségének a magához való esze, el-tudták dönteni, hogy mit egyenek, és mit ne egyenek.
  Most "egyszerűbb" a helyzet, a média minden eshetőségre kész recepttel szolgál, tehát gondolkodni azon, hogy mit együnk és mit tegyünk már teljesen fölösleges! "Mancs és társai" nem fognak magatokra hagyni titeket!”
 • 14. muncus 2008. július 28. 10:45
  „Kedves Dolgozó sortársaim! 200 új munkanélküli embert kell eltartanunk az adónkból!!!!!!!!!!!!! A kacsa és liba sorsa fontosabb, mint az emberé!”
 • 13. wáááá 2008. július 28. 10:42
  „Csak az a baj, hogy az emberkínzás, meg a rabszolgatartás ellen nem lép fel senki ebben az országban!
  Ezek szerint ha kifizetnének minden túlórát, és ledolgozott munkanapot, már rég tönkrement volna a cég? De legalább a tulajdonosnak van pénze, az nem számít, hogy a dolgozók, vagy nevezzük inkább modernkori rabszolgáknak, az éhhalál meg a végkimerülés szélén állnak a rengeteg kötelező, és ki nem fizetett túlóra és hétvégi munka miatt. Egyszer erről is cikkezhetne már a Délvilág. Lenne miről írni. Csak meg kell kérdezni az ott dolgozókat.”
 • 12. KukoricaJancsi 2008. július 28. 10:05
  „Jó látni, hogy ilyen hatásos lehet a pornép fellépése.

  Ha nem kényszerítették volna őket emberségesebb bánásmódra, akkor még ma is kínoznák azokat a szerencsétlen kacsákat.

  Szép szóval nem lehet elérni eredményeket ott, ahol mások megélelhetése a tétje a kegyetlenkedéseknek, és tisztességtelen, embertelen viselkedésnek!”
31 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kapolcsra utaznak a szentesi művészek

Szentes - A Művészetek Völgyének vendégei lesznek idén is a szentesi és környékbeli alkotók,… Tovább olvasom