Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Kétszázezret érnek az ellopott méhek

Szentes - Betelt a pohár Szepesi Ferenc méhésznél. A szegedi családi gazdaság tulajdonosának elege lett abból, hogy ellopják kaptárait. Az elmúlt hetekben 5 méhcsaládja tűnt el, ezért a nyilvánossághoz fordult, és jutalmat ajánl fel a nyomravezetőnek. Eddig 200 ezer forint kárt okoztak a tolvajok.
5 kaptár méhet loptak az elmúlt hetekben a Szentes és Vásárhely között található egyik tanyából. Ezzel 200 ezer forint kárt okoztak a tolvajok Szepesi Ferencnek. A szegedi méhész azt mondta, betelt a pohár.

– Hiába dolgozunk éjjel-nappal, ha lelkiismeretlen emberek tönkreteszik a munkánkat, veszélyeztetik a megélhetésünket – fakadt ki a családi gazdaság 61 éves tulajdonosa. Úgy döntött: nem tűr tovább, a nyilvánossághoz fordul, és 100 ezer forint jutalmat ajánl fel annak, aki segít lefülelni a tolvajokat, vagy a kaptárok nyomára vezeti.

Kétszázezret érnek az ellopott méhek. Fotó: Frank Yvette
Kétszázezret érnek az ellopott méhek.
Fotó: Frank Yvette

A fából készült kaptárokon ugyan minden méhészetnek rajta van a saját jele, de ezt nagyon könnyen el lehet tüntetni, át is pakolhatják egy másikba a méhcsaládot. Szepesi Ferenc úgy vélte: ezért nincs sok értelme a rendőrségen feljelentést tenni. Inkább abban bízik, hogy megpróbálják áron alul elpasszolni a méheket, és méhésztársai szólnak neki.

– Egy család, ami mintegy 50 ezer méhből áll, 40 ezer forint. Csak feltűnik, ha ennél olcsóbban kínálják a rovarokat – reménykedett a méhész, aki a tolvajok miatt mind a 87 kaptárát elszállította a tanyáról. – Maradhattak volna még virágport gyűjteni, de nem kockáztatok. Pár nappal ezelőtt újra megpróbáltak lopni. Akkor már kint aludt az egyik emberem a tanyán, talán ezért futamodtak meg végül. Most már jöhetnek, nincs mit elvinni – mondta. Szepesi Ferenc sokfelé viszi a kaptárait, de csak itt tűnnek el a méhek.

Szepesiék kényszerből vitték el. Fotó: Frank Yvette
Szepesiék kényszerből vitték el.
Fotó: Frank Yvette

– Így is nagyon nehéz helyzetben vannak az idén a méhészek. A sok eső elvitte a szezont, a méztermés 80 százaléka oda lett. Küzdünk az életben maradásért. Ilyen ínséges időben minden fillér számít. Nem állíthatok mindenhová őrt, amikor alig tudjuk fenntartani a gazdaságot – állapította meg a méhész, aki 1985 óta foglalkozik méhekkel, de szerinte ilyen rossz év, mint a mostani, még nem volt.

Olvasóink írták

 • 4. deszkás 2010. szeptember 08. 20:05
  „Azt egy odavaló, lehet ismerős tette? Munkatársai megbizhatósága.”
 • 3. hanyattuszo_poloska 2010. szeptember 08. 08:31
  „csak "gratulálni" tudok a tolvajoknak...miért nem csípték meg őket? akár a méhek, akár a zsaruk :)”
 • 2. macusnéni 2010. szeptember 07. 13:42
  „Lassan mindent védeni kell,nehogy lába keljen.Aki elvitte az tudta,hogy mit visz,valahol próbálkozik vele.A rendőrség az sehol se nincs,várja,hogy a sértett kinyomozza,Ők meg ráütik a bélyegzőt,hogy elintézték.Sajnos itt tartunk,2 hét már elmúlt,hogy rend legyen.”
 • 1. KolompárRómeó 2010. szeptember 07. 13:31
  „Sörétes puska, aztán pereljen, hogy lopni ment, de a tulaj védte a sajátját. Ja, hogy ezért a tulajdonost hurcolják meg? Kretén ország kretén jog(?)rendszer(?)e.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cseuz négy évre munkát keres

Cseuz Lászlót nyugdíjas szentesi testnevelő úgy döntött, független képviselőjelöltként elindul az önkormányzati választáson. Tovább olvasom