Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Kétszeres túljelentkezés a Katonasuliba

Szentes - Mintegy száz nyolcadikos jelentkezett felvételire a Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola „katonai" osztályába.
A már ötödik éve meghirdetett Katonasuli programra többségében a térségből érkeztek diákok, akik elméleti és fizikai felkészültségükről adtak számot. Az iskolában választható érettségi tantárgyként tanulják a katonai alapismereteket.

A rendészeti és honvédelmi alapozó szakmacsoportba jelentkezőket külön felvételiztették a rendőrkapitányság illetve a műszaki ezred munkatársai az iskola pedagógusaival közösen. A felvételi elbeszélgetésen választ vártak, miért éppen ezt a hivatást választja, mik a hosszú távú elképzelései, illetve felmérték az általános ismereteit is a jelentkezőknek. A válaszokból vegyes képet kaptak a felvételiztetők, akik igyekeztek a tanulók kedvenc tantárgyából feltenni kérdéseket. Volt olyan tanuló, aki nem tudta megmondani, ki volt Kossuth Lajos vagy például Hollandiát szomszéd országnak hitte. Az intézmény katonasuli programja egyedülálló az országban abból a szempontból, hogy a szakmai tantárgyakat rendőrök és katonák tanítják a diákoknak.

Mintegy száz nyolcadikos jelentkezett felvételire a Katonasuliba.
Mintegy száz nyolcadikos jelentkezett felvételire a Katonasuliba.

A fizikai állapotfelmérést az iskola tornatermében végezték, mivel a rossz időjárás megakadályozta a szabadtéri mozgást. Lőrincz Gábor nyugállományú őrnagy, a Honvéd Rákóczi Sportegyesület elnöke lapunknak elmondta, hogy helyből távolugrás, négyszer tízméteres inga-futás, két perc alatt elvégzett felülés és fekvőtámasz a feladat. A középiskolába jelentkezők közül a bokrosi Varga Sándor rendőr szeretne lenni. Tetszik neki ez a szakma, ezért Félegyházára is jelentkezett rendészeti képzésre. Kommandósnak készül a vásárhelyi Bencsik István, aki a katonai főiskolát is el szeretné végezni érettségi után. Nagy Gábor Csongrádról jelentkezett, mivel a családjában már van rendőr akire felnéz és tetszik is neki ez a hivatás. Krizsán Lajos inkább a katonai pályát választaná. A kisteleki fiút kiskora óta érdekli ez a hivatás, szereti a fegyvereket. Katona nincs ugyan a családban, de rendszeren részt vesz katasztrófavédelmi versenyeken.

A suliba jelentkező nyolcadikosok fizikai felmérésében a KatonaSuli-programban részt vevő diákok is segédkeztek, köztük volt Török Zsolt is, aki az iskola történetében valószínűleg elsőként idén érettségizik katonai alapismeretekből. A fiatalember családjában senki nem visel egyenruhát, de ő mégis ezt a katonai pályát választotta. Tavaly sikeres érettségit tett testnevelésből, végzés után a szentesi ezrednél szeretne szerződéses katonaként szolgálni. Távlati célja pedig az MH Altiszti Akadémia vagy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem elvégzése.

Az iskola 1,5 osztály indítását tervezi a felvételizők száma, és a felvételiztető szakemberek véleménye alapján – tudtuk meg Pintér Etelka igazgatótól. A katonai szakra 20, a rendészetire több mint 30 gyerek felvételét javasolták. A felvételt nyert nyolcadikosok névsora a héten felkerült a Zsoldos-szakiskola honlapjára.

Olvasóink írták

 • 4. deszkás 2013. március 30. 17:04
  „Hú de nehéz kitaláni mé.”
 • 3. sultane 2013. március 28. 12:20
  „1. qrumpli 2013.03.27. 08:07
  Vannak olyanok is, akik tökéletesen tudnak helyesen írni, ugye?
  Helyesen: kiváló és lesz
  :-)”
 • 2. tatam 2013. március 27. 09:03
  „Valami ilyesmi volt Szegeden is! Talán a Fodorban??”
 • 1. qrumpli 2013. március 27. 08:07
  „Volt olyan tanuló, aki nem tudta megmondani, ki volt Kossuth Lajos vagy például Hollandiát szomszéd országnak hitte.
  Kiválló <moderálva> lessz belőle.!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Politikusnak készül a 15 éves diák

Második helyen végzett a megyei Szép magyar beszéd verseny gimnáziumi kategóriájában a szentesi Szalay Róbert. Tovább olvasom