Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Kevés a helyi '56-os emlék a Kurca partján

Alig érkeztek helyi korabeli dokumentumok a szentesi művelődési központba, amely kiállítást rendez az októberi forradalom és szabadságharc 50. évfordulója tiszteletére. A fővárosi Nagy Imre-emlékház a jubileumra vándortárlatot kölcsönöz, ezt egészítik ki a helyi levéltár forrásaival.
A szentesi művelődési központ korábban felhívást tett közzé, miszerint dokumentumokat, korabeli tárgyakat vár a lakosságtól, hogy ezekből kiállítást rendezzen az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója tiszteletére. A helybeli családok azonban nem tudtak ilyenekkel szolgálni, mivel ha volt is valamilyen tárgyi emlékük, avagy írott forrásuk a forradalmi napokról és az azokat követő megtorlás időszakából, igyekeztek elégetni a bizonyítékokat. A felhívásra csupán pár darab olyan kép jutott el a művelődési intézménybe, amely az adott korhoz kötődik. Ezek a képek is helyet kapnak a művelődési központ főtéri galériájában október 20-án, délután 5 órakor nyíló emlékkiállításon a szentesi levéltár forrásai mellett. A tárlat nagyobbik hányadát azonban az a válogatás teszi ki, amelyet a fővárosi Nagy Imre-emlékház bocsát a szentesiek rendelkezésére.

A művelődési központ igazgatója főleg a fiataloknak ajánlja az ünnephez kapcsolódva Pozsgai Zsolt Emlékpróba – 1956 című játékát, amely dalokkal szól a történelemről. A zenét Viktor Máté szerezte. Két előadás lesz október 18-án délelőtt 10-kor és délután 3 órakor a Tóth József Színházteremben. A díjtalanul látogatható műsort Kruzslicz a város szentesi közönségnek szánt ajándékának nevezte.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújítás után ázott szét a lakás

A szentesi Klauzál utcai panelházakban összesen nyolc lakás ázott be, amikor a kivitelező munkásai… Tovább olvasom