Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Kézbe vehették az 1848-as fegyvereket

Szentes - Élményszerű, interaktív foglalkozásokon válnak hasznosítható tudássá a diákok számára a Koszta József Múzeum gyűjteményének darabjai. Ahogy ez legutóbb az 1848-49-es forradalom és szabadságharc fegyvereivel és ágyúgolyóival történt.
Hatalmas izgalommal húzták fel a fehér kesztyűket, hogy kezükbe vehessék a szentesi Koszta József Múzeum gyűjteményében őrzött kisebb-nagyobb ágyúgolyókat a helybeli gyerekek.

Béres Mária régész-igazgató óvatosan gurította át a diákok kezébe a legnagyobb golyóbist. – Vigyázzatok, nehogy leejtsétek, mert az átszakítja a padlót, és lezuhant az alattunk lévő terembe! Tényleg, hiszen ezekkel egykoron a falakat bontották – figyelmeztette a diákokat. A gyerekek a múzeumi órán nemzetőrnek és honvédnek is képzelhették magukat, legalábbis arra a rövid időre, amikor eredeti 1848-as pisztolyokat, puskákat és hatalmas pengéjű kopjákat vehettek a kezükbe, hogy így „felfegyverkezve" hadrendbe álljanak. Nagyon izgalmasnak találták mindezt.

Tizenkétezer diák vett részt egy esztendő alatt hasonló élménydús foglalkozáson. Ezt azt jelenti, hogy a szentesi és a kistérségi iskolák tanulói bizony sokszor megfordultak a Kossuth téri intézmény falai között, hogy ne csak tankönyvekben olvassanak és a tanároktól halljanak a történelemről, de személyes tapasztalatokat, élményeket is szerezzenek a múltról. Akik pedig nem tudtak valamiért a városba utazni, azokhoz házhoz mentek a Koszta-múzeum szakemberei és tárgyai.

Béres Mária vezényli a kis honvédeket és nemzetőröket.A szerző felvétele
Béres Mária vezényli a kis honvédeket és nemzetőröket.
A szerző felvétele

Csige Istvánné indította el még 2007-ben ezeket a múzeumi órákat. Kezdeményezése találkozott az én szándékommal, hogy intézményünk legyen nyitott, élményszerű, s az itt felhalmozott műtárgyak és tudás hasznosítható ismeretekhez segítse a gyerekeket – mondta Béres Mária. A tizenkétezres látogatói gyermekszám akkor válik jelentőssé, ha tudjuk, hogy országos múzeumokban is megirigyelhetnék.

– Nálunk hozzá lehet nyúlni a tárgyhoz, amely lehet akár ötezer éves is, ha tudományos szempontból nem jelent kárt, ha az véletlenül megsérül. Igaz, például a féltett, egyedi és világhíres szegvár-tűzkövesi sarlós istent nem adjuk kézbe, a fémtárgyakat pedig, ahogy most az ágyúgolyókat is, csak kesztyűben lehet megérinteni – tette hozzá.

Múzeumpedagógus építi fel a foglalkozásokat a gyerekek életkori sajátosságainak megfelelően, ahogy történt ez az 1848-49-es szabadságharccal kapcsolatos órákon is.

– Nagyon sokat tanultunk a szegedi Móra Ferenc Múzeum tapasztalataiból, ahol régóta folyik hasonló gyakorlat. Nálunk azonban a múzeum szakemberei teszik a gyerekek számára élménnyé az ilyen foglalkozásokat – tette hozzá Béres Mária.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt a szentesi robbanás sérültje

Elhunyt az a 61 éves asszony, aki a múlt pénteken a szentesi Táncsics Mihály utcában történt gázrobbanáskor szerzett életveszélyes sérüléseket. Tovább olvasom