Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Kezdődik a munka a Széchenyi ligetben

Szentes - Nagy munka kezdődik májusban a szentesi Széchenyi ligetben. Először a 7 hektáros park újul meg, majd a múzeumi épületet alakítják át: ott látványtár épül.
Néhány hét múlva nagy lesz a felfordulás Szentes 144 éves sétakertjében: nyár végéig új fazont kap a 7 hektáros Széchenyi liget. A mintegy 55 milliós fejlesztés révén több mint 3000 négyzetméteren megújulnak a gyöngykavicsos sétányok, a múzeumépület köré díszburkolat épül, a játszótérre padokkal összeépített asztalokat, illetve új erdei tornaeszközöket helyeznek ki. A szélső sétány körül 810 méter hosszú gumilapos futópályát létesítenek. A természetvédelmi oltalom alatt álló terület botanikai értékeinek bemutatására szolgálnak majd azok a táblák, amelyek a ligetben megtalálható 50 legjellemzőbb cserje- és fafajtát jelölik. Ezen felül 3000 négyzetméteren gyepesítenek, és több mint 1000 fás szárú növényt is telepít az önkormányzat. A munkálatok májusban kezdődnek és várhatóan szeptemberre be is fejeződnek.

A játszótér is megújul az átalakítás során. A szerző felvétele
A játszótér is megújul az átalakítás során.
A szerző felvétele

Mire végeznek a ligetben, megkezdődhet a Csallány Gábor Kiállítóhelyre keresztelt egykori múzeumépület belső átalakítása is. Erre 55 millió forintos támogatást nyert a helyi Koszta József Múzeum. Tavaly 5800 gyermek – és sok külföldi is – látogatta a múzeumi pedagógiai szolgáltatást nyújtó kiállítóhelyet – tudtuk meg Béres Máriától. Az intézmény igazgatója elmondta: folytatni szeretnék a megkezdett utat, ezért pályáztak egy látványtár kialakítására. Elképzelésük azzal is összecseng, hogy a kölcsönadott kiállítási anyag jelenleg nem fér el, és a műtárgyvédelmi környezet sem megfelelő arra, hogy a régészeti raktár leleteit vagy a képzőművészeti raktár alkotásait, így például a Koszta-képeket kiállíthassák. Az átépítéssel olyan látványtár jönne létre, amelyben 60–70 főnek tudnak majd foglalkozásokat tartani. Új padozatot kap a terem, és a bejáratot is akadálymentesítik. A kivitelezési munkák télre befejeződnek, de a program másik eleme, a múzeum teljes gyűjteményét magába foglaló digitális infobázis kialakítása még 2011 végéig eltarthat.

Leszakadt mennyezet

Szinte egy napon szakadt le márciusban a szegedi Móra Ferenc Múzeumban és a szentesi Csallány Gábor Kiállítóhelyen a mennyezet egy nagyobb darabja. A megyeszékhelyen már elvégezték a helyreállítást, a Széchenyi ligetben még nem. Béres Mária igazgatónő azt szeretné, ha a fenntartó megyei önkormányzat mielőbb rendbe tenné a 6 négyzetméternyi mennyezetrészt, mert az uniós programokat is veszélyeztetheti a mostani állapot.

Olvasóink írták

 • 8. z927 2010. április 26. 07:57
  „Végre egy jó hír, bár a munkálatoknak tényleg nem tudom miért kell annyi ideig tartania. Viszont a gumilapos futópálya... jó ötlet, de az, mivel a Liget sincs teljes árnyékban, felmelegszik és mikor árnyékot kap, úgy fogja ontani a meleget magából, hogy nem lehet meg maradni a közelében. Mindezek ellenére tényleg jó a hír.”
 • 7. Power 2010. április 23. 15:19
  „Nem azért mert a Föld napja van, de nyaranta nincs jobb élmény a magas fákkal sűrű hűvös parkban üldögélni, pihenni. A természetbe csak belerondítanak a műtárgyak. Remélem a munkák során nem vágnak ki fákat.”
 • 6. medvejanos 2010. április 22. 16:58
  „Jó lesz, de nekem egyetlen egy problémám van.
  Miféle munkákat végeznek majd el, és ez miért tart el majd 3-6 hónapig?
  Nyáron melyik parkba tudunk majd menni egy kis árnyékba hűsölni? Undorító ez a magyar munka tempó körülbelül két hónap alatt JÓ munkával meg lehetne csinálni ezt az egészet.
  Igen nem egy dolgozik öt nézi alapon kéne csinálni... aki nem hiszi járjon ki és fényképezze le.
  Remélem majd a Délvilág is fog ilyen cikkel foglalkozni vagy akár videó leközlése mellett.”
 • 5. niemand 2010. április 20. 20:07
  „Végre valami lesz a város lakosainak is, belépőjegy nélkül- remélhetőleg ez nem az őszi helyi választás előreklámja!”
 • 4. Lacko84 2010. április 20. 18:16
  „Végre hogy megcsinálják szépre! Már ideje volt!”
 • 3. pillecukor 2010. április 20. 17:19
  „szerintem is ez egy szuper ötlet! :-)”
 • 2. szbarat 2010. április 20. 15:56
  „Futópálya is lesz, nagyon okos és jó ötlet”
 • 1. sörpocak 2010. április 20. 15:52
  „Végre! A ligetből igazi liget lesz, kicsik-nagyok pihenő, játszóhelye. ideje volt már, mert az ember sárban, vízben tudott közlekedni eső után.Remélem a kerítést is kultúráltabbra csinálják meg, de én nem is tennék kerítést. Helyette gyorsan növő bokrokat.sövényt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Díjazott szentesi ehető virágok

Szentes - A szentesi id. Pillár József kertészmérnök 21 éve foglalkozik ehető virágok és különleges… Tovább olvasom