Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Kiköltözik az utolsó lakó is a mágocsi illegális otthonból

Nagymágocs - Az indokok között többek között az szerepelt, hogy az idősek elhelyezési körülményei nem megfelelőek, nincs meg az egy főre előírt 6 négyzetméter, nem biztosított az akadálymentesség, a diétás étrend, nincs megfelelő számú és végzettségű ellátó személyzet. Mindezek miatt sérült az idősek érdekvédelme.
Háromszor szólították fel

A nyolcvan év körüli nénik, bácsik és hozzátartozóik azonban ragaszkodtak a helyhez. 2013 januárjában újabb bírsággal sújtották Ábrahámnét, aki az év áprilisától albérleti szerződéssel biztosította az idősek lakhatását.

Ellátásukat attól kezdve a hozzátartozók oldották meg. Beosztották, ki mikor főz, takarít. A hatóság azonban ezt sem fogadta el, 2015 februárjában harmadszor is a tevékenység abbahagyására kötelezték, és pénzbírságra ítélték az asszonyt. Idén márciusban Ábrahámné Juhász Mária úgy döntött, „felszámolja" az albérletet. Mint akkor nyilatkozta, elege lett a hatóságokkal való hadakozásból. A hozzátartozókkal közösen kerestek új helyet az időseknek.

Meglátogatta őket a kastélyotthonban

– Már csak egy néni lakik nálam. Amint megérkeznek az eredményei, ő is elköltözik. Az albérlőim többsége a nagymágocsi kastélyotthonban kapott helyet. Jártam náluk látogatóban. Szerettek nálam, és rosszul viselik a változást – mondta Ábrahámné Juhász Mária.

A nem legális szociális tevékenység miatt a hatóságokhoz több panasz érkezett, lapunkat is megkereste egy hozzátartozó, aki szerint méltatlan körülmények között éltek a Szentesi úti ingatlanban az idősek. Több idős ember rokona azonban másképp látja ezt.

– Néném a kastélyotthonba került, egy nyolcágyas szobába. Nagyon rosszul éli meg. Mindig azt kérdezgeti, miért kellett Marikától eljönnie? Hiába tudjuk, hogy itt is jó az ellátása, de ő a megszokott arcokat keresi, mert most nem a régi szobatársaival van, úgy nem tudták őket elhelyezni. Belebetegedett ebbe az egészbe – panaszolta egy hozzátartozó. Egy másik néni testvére is sírva mesélt a költözésről.

Idős fát átültetni?

– Hatalmas a lelkiismeret-furdalásom a testvérem miatt. Velünk lakott, egészen addig, amíg meg nem romlott az én egészségi állapotom is. Már nem tudtam ellátni. Azért költöztettük Marikához, mert régóta ismerjük. Ott is idő kellett, amíg megszokott. Attól félek, ez az újabb változás nagyon megviseli. A kastélyotthonban kapott helyet. Először egy hatágyas szobában helyezték el a szobatársnőjével együtt, de másfél hét elteltével a betegszobára került, ahol tízen vannak. Hiába jó a kastélyban is az ellátás, az öreg fát nem lehet átültetni. Nővéremnek mindig könnyes a szeme, sokat sírdogál. Félek, hogy a költöztetés megrövidíti az életét – mondta lapunknak az idős asszony testvére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hajóznak a Kurcán?

A hidak megemeléséről és utak felújításáról vitáztak a szentesi képviselők. Tovább olvasom