Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Kínai múzeum őrzi a Csíky-szobrokat

Szentes - Visszatért héthetes kínai útjáról a szentesi Csíky László szobrászművész-karikaturista.
Először 2001-ben hívták meg Csangcsunba, a szobrászati világszimpóziumra, két évvel később visszatért az ázsiai városba, és elhozta a világkiállítás nagydíját. Idén nyáron szinte már hazatért a szobrászat fővárosának is nevezhető 8 milliós városba.

– A Táncoló székely című szobromat készítettem el a találkozón. Szentesen, a mozi utcájában látható ez az alkotás, a kínai változata 2 méteres lett. Egy csúcstechnológiával épülő luxusvárosrész egyik közterületét díszíti a jövőben. A korábban ott készített Szent-Györgyi-szobrom is nagy népszerűségnek örvend: egy 42 hektáros szoborparkban kapott helyet. A helyi múzeumban két alkotásom van: egy Chirac- és egy Pavarotti-szobor, idén pedig készítettem Obama és Putyin elnökről egy-egy karikatúrát. Mivel a múzeum ezeket is örömmel fogadja, így elmondhatom: Csangcsun múzeuma nemcsak a világ legnagyobb Afrika-gyűjteményével rendelkezik, de ha így haladunk, hamarosan a birtokukban lesz a világ legnagyobb Csíky-gyűjteménye is – mesélte nevetve a művész. Megtudtuk tőle, hogy az ázsiai városban szeretnék kiadni a karikatúrakötetét, illetve azt, hogy Koreába és Japánba is kapott meghívást. A csangcsuni vezetésre nagy hatást gyakorolt Csíky László művészete, így szívesen ellátogatnának Szentesre, de akár a testvérvárosi kapcsolatok kialakítását is fontolóra vennék.

Alakul a művész kezei alatt a Táncoló székely szobor.Fotó: DM/DV
Alakul a művész kezei alatt a Táncoló székely szobor.
Fotó: DM/DV

Olvasóink írták

 • 3. juriska 2011. szeptember 29. 12:09
  „De jó lenne, ha a szobrászattal foglalkozna, a humán egészségügyet pedig végleg mellőzné a doktor úr...”
 • 2. niemand 2011. szeptember 26. 11:21
  „"mirázs" igazad van. Én azt sem tudom, miért jó személyes siker a városnak? Kinek a költségén utazott? Ez a doktor úr személyes ügye, tehetségét maximálisan elismerve.”
 • 1. mirázs 2011. szeptember 26. 09:37
  „Ha majd az istenáldotta tehetségű doktor úr- remélem nagyon hosszú idő múlva - végleg itthagy bennünket az éppen aktuális "siratók" nem győzik majd a szájukat tépni, hogy ők már mikor- és mióta, éshogy mekkora.. stb.
  Ehelyett nem kellene inkább most megkérni, hogy tehetségét nekünk kamatoztassa, ha kell - ha másképp nem megy - évi egy-két városi rendezvény kölségcsökkentésének árán.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rádió Szentes: még két hónapig szól

A Rádió Szentes jövőjével kapcsolatos ügyben kívülálló okok és személyes felelőtlenség is közrejátszott – jelentette ki Szirbik Imre, Szentes polgármestere. Tovább olvasom