Délmagyar logó

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

Kincseink és elveszett értékeink nyomában Szentesen

Szentes – Megismertetni Szentes értékeit, a még meglévőket és már elpusztultakat – ez a célja egy újonnan indult honlapnak, amelyet a Tájak, Korok, Múzeumok Egyesület (TKM) szentesi csoportja szerkeszt.
– A frissen indított honlapot egyre többen fedezik fel, akit érdekel Szentes múltja, az előbb-utóbb ráakad – mondta Lantos Imre. A TKM szentesi csoportjának vezetőjének ötletéből indult az ismeretterjesztő honlap. Megtudtuk, az egyesület alapszabályában benne foglaltatik: céljuk a környező világ természeti, történeti, építészeti, kulturális értékeinek megismerése és megismertetése, megőrzése, gyarapítása. Az országszerte tevékenykedő TKM-klubok helyben szerveznek programokat, ám honlapot nemigen indítottak még. A tavaly szeptemberben indított Szentes kincsei-programsorozat és az azonos című, új weblap egyaránt szól a városba érkező turistákhoz, s a helybeliekhez, akinek szeretnék még jobban megismerni szűkebb hazájukat, s megóvni annak értékeit.

Kincseink és elveszett értékeink nyomában Szentesen (galéria)

Az írások nagy része Labádi Lajos főlevéltáros publikációin alapszik, a képeket helybeli fotósok - Lantos Imre, Nagy Zsolt és Maczelka-Rónyai Julianna - munkáiból állítják össze, valamint archív felvételek illusztrálják az oldalt. Tematikus rovatokkal (építészeti emlékeink, természeti értékeink, múlt és jelen, szakrális emlékek, lexikon stb.), aktuális saját vagy városi szervezésű eseményekről beszámoló cikkekkel és fotókkal, archív filmhíradókkal, életrajzokkal, régi és mai fotók összehasonlításával, útbaigazító térképrészletekkel egy nem hagyományos idegenvezetés keretében mutatják be a várost.

Várják az írásokat, fotókat, videókat

A Szentes kincsei honlap folyamatosan frissül, bővül, néhány téma még feltöltés alatt van, de éppen ezért nyitott bárki számára: ha valaki kedvet érez hozzá, van érdekes anyaga és ötletei, illetve megfelelő minőségű fotódokumentációval rendelkezik, azt szívesen látják az oldal szerkesztői.

Olyan értékek is helyet kapnak a weblap kínálatában, amelyek már eltűntek az évtizedek süllyesztőjében, így a Szentes környéki kisvasutakról, a kültéri iskolákról, és a malmokról is készülnek részletes ismertetők. Legújabb kincseik, azaz a legfrissebben feldolgozott témák között szerepel a szentesi motorgarázs történetének feldolgozása vagy a Gyermekbarátok Egyesületének ligeti emlékköve is ismertetővel, háttéranyagokkal. Alig reklámozott szentesi szakmai kiállításokat (vízügyi -, posta -, kórházi múzeum stb.) éppúgy bemutat majd a honlap, mint ahogyan utánajárnak annak, hová került a Petőfi-iskola történetét bemutató tablókiállítás az intézmény átalakítása után, vagy a Tóth József Színházterem történetéről szóló dokumentumtárlat, amely a színház előterében fogadta a látogatókat évtizedeken át az annak helyet adó Petőfi szálló bezárásáig.

Kincseink és elveszett értékeink nyomában Szentesen (galéria)

Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!

A videók képkockáin igazi kuriózumokat is találhatunk, például arról, hogy a diósgyőri vasgyár munkásai által meghirdetett 1949-es munkaversenyből a szentesi dolgozók sem akartak kimaradni, s a korabeli híradó kamerája épp ezért megörökíthette, hogy Szentes utcáin diadalmasan végigdübörög a város és környéke összes traktora. Vagy egy másik kincs: a valószínűsíthetően egyetlen fellelhető mozgóképen láthatjuk munkaeszközeivel a kezében Szentes neves festőművészét, Koszta Józsefet néhány pillanatra 1948-ban a Szépművészeti Múzeumban rendezett kiállításáról. A videók számát is bővíteni szeretnék a honlap szerkesztői, például az amatőr filmklub '60-as, '70-es években készült alkotásaiból válogatva.

A témákat végigböngészve akadtunk rá az építészeti emlékek között egy olvasmányos leírásra a görögkeleti Szent Miklós templomhoz fűződő legendáról: állítólag a konstantinápolyi Hagia Sophia templom ereklyéjét rejtik e falak, amelyek mellett naponta elsétálunk. A történet szerint a rejtélyes vaskazetta az első keresztény szent maradványait őrzi, amelyet egy Tódor nevű lovag menekített ki Konstantinápolyból, s falazott be az akkor épülő szentesi templomba.

Olvasóink írták

  • 1. makospite 2013. február 05. 17:28
    „Nagyszerű weblap! Gratulálok az ötlethez, és köszönöm a megvalósításban résztvevőknek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellopta a Kurca-híd elemeit

Egy szolgálaton kívüli rendőr fogott el egy szentesi férfit, aki ellopta a Kurca-híd felújításához… Tovább olvasom