Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 0°C Még több cikk.

Kinek a traktor, kinek a ló

Mindszent, Nagymágocs - Minden automata bennük, mint egy luxusautóban – magyarázta az új generációs mezőgazdasági gépekről a mindszenti Hevesi István. A nagymágocsi Kerekes László tudja ezt, mégsem cserélné le semmi pénzért lovait.
– Teknősbéka és nyúl, ezeket a gombokat kell megnyomni, attól függően, hogy milyen sebességgel szeretnénk menni – magyarázta a joystickon, azaz a botkormányon látható figurák értelmét a mindszenti mezőgazdasági vállalkozó, Hevesi István, traktorjában. – Megyünk egy kört? – kérdezte, majd gázt adott, és fürgén megindult a 200 lóerős, 180 mázsás monstrum. – Most figyelj, a gödröt sem fogod megérezni – tette hozzá –, és döccenés nélkül hajtott át a méretes mélyedésen.

– Hol van az már, hogy kirázza a traktoros lelkét is a gép! Minden automata, klíma, CD-lejátszó, akár egy luxusautóban. Már vannak olyan mezőgazdasági gépek, melyeknek kevesebb a károsanyag-kibocsátása, mint egy középkategóriás személyautónak – jegyezte meg. Ár? Határ a csillagos ég, attól függően, ki milyen extrával kéri. Ez a traktor újonnan 40 millió forint, már 7 éves, persze korántsem ér annyit. Az a kombájn pedig 60-65 millió lenne, ha most kellene megvenni – mutatta a gazdaság udvarán álló aratógépet.

– Lehet pályázati támogatást kérni a vásárlásra, manapság azonban egyre kevesebb az ilyen lehetőség. Akinek van, az bérmunkát vállal másoknak, de szigorúan csak sofőrrel együtt. Nem vezetheti akárki, és nem csak a borsos ára miatt. A márkaképviseletek az eladás után többnapos tanfolyamot tartanak a használatukról. Ha valami probléma adódik, akkor nem lehet nekiesni egy csavarhúzóval, érteni kell a szervizeléshez is – magyarázta.

Hevesi István: Az új gépek nem olcsók, határ a csillagos ég. Fotó: Török Anita
Hevesi István: Az új gépek nem olcsók, határ a csillagos ég. Fotó: Török Anita

A fullextrás gépek alkatrészei sem olcsók. A modern mezőgazdasági gépek azonban korántsem bírnak ki annyit, mint elődeik.

– Egy 50 éves MTZ is hadra fogható még. Az új generációs traktorok, kombájnok viszont csak mintegy 10 évet bírnak ki. Cserébe viszont akár olvashat is a sofőr, miközben szánt vagy arat, akár egy rövidebb könyvet is „kivégezhet" egy 12-14 órás műszak alatt – tette hozzá.

– Az én lovaim csak ritkán szorulnak „generálra" – mondta a nagymágocsi Kerekes László, aki a 11 éves Gabival és a 8 éves Csillaggal végzi a saját földjén és másokén is a mezőgazdasági munkákat. Tisztában van a gépek előnyeivel, de semmi pénzért nem váltana.

– A szüleim is tartottak lovat, így természetes volt, hogy a bátyámnak és nekem is lettek lovaink – mondta a gazda. – Nem is olyan régen még volt olyan tavasz, hogy 40 hektárt „vittem" a két lóval. Ma már kevesebb a megrendelés, sok a gép, a kisebb parcellákat pedig eladták vagy bérbe adták – sorolta a 63 esztendős férfi, aki arról is beszélt, lovai több esetben helytálltak akkor is, amikor a számítógéppel, GPS-sel felszerelt mezőgazdasági munkagépek nem tudtak mit kezdeni a helyzettel.
Kora tavasszal, amikor még nyers a föld, lóval 5-10 nappal hamarabb rá lehet menni, mint géppel. A lovak nem tapossák le a földet. Tavasszal, amikor sok eső esett, a kukorica és a napraforgó „túlnőtt". A gép tengelye letörte volna a növényt, de lovas fogattal még el lehetett végezni a táblában az aktuális munkát. Kis parcellákban megint csak a ló van nyerésben, a nagy gépekkel alig lehet megfordulni az ilyen helyeken – vázolta a fogattal végzett munkák előnyeit a gazda, aki szerint megéri ló segítségével gazdálkodni. Nem kell több millió forintot kiadni traktorra vagy kombájnra, amiknek a fenntartási költsége is jóval magasabb, mint az abrak.

Kerekes László büszke a lovaira. Arra, hogy megtanulták a szántást, vetést, boronálást. Mint mondta, ugyanolyan egyenesre veti lovai segítségével a kukoricát, mint ahogy a traktor a számítógépes programozással. Ha a fedélzeti számítógép felmondja a szolgálatot, akkor nem marad más hátra, mint kulcsra zárni és a táblán hagyni a drága gépet addig, amíg a szerelő meg nem érkezik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elköszön az ezredes

Szentes - A katonai vezető a csütörtöki ünnepélyes ezredsorakozó előtt, amelyen majd lezajlik a… Tovább olvasom