Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Kis erőmű építését tervezik Szentesen

Szentes - A szentesi önkormányzat tavaly ősszel került kapcsolatba az olasz Co-Ver Energy International S. A. képviselőivel. Azt követően kezdték vizsgálni, hogy megvalósítható-e egy biomassza alapú beruházás. A mérések arra irányultak, hogy lesz-e elegendő mennyiségű alapanyag, abból mennyi energiát tudnak termelni, s a készterméket hol tudják értékesíteni.

A vizsgálat eredménye kedvező volt, erre alapozva alakult meg a Co-Ver Energia Szentes Erőműfejlesztő és Üzemeltető Kft. Ez a társaság megkereste az önkormányzatot, hogy az ipari parkban szándékoznak felépíteni egy hő- és villamos energiát termelő kis erőművet. A beruházást részben uniós pályázati forrásból szeretné megvalósítani a befektetői csoport. Ha nyer anyagi támogatást, akkor a város belterületén lévő területet meg akarja venni a várostól.

A képviselők egyelőre nem döntöttek az önkormányzati tulajdonú ingatlan értékesítéséről. A környezeti és egyéb ártalmakra gondolva úgy határoztak, hogy a testület tagjaiból álló küldöttség elutazik Olaszországba, és megnéz egy már működő erőművet. Szirbik Imre polgármester azt indítványozta a legutóbbi ülésen: ne csak a zárt technológiával működő üzem vezetőjével találkozzanak, hanem a település vezetésével is, hogy hiteles információkhoz jussanak. Az ad hoc bizottság a saját költségén fog utazni, nem fogadja el a külföldi partner anyagi hozzájárulását a tapasztalatcseréhez. Teszik mindezt azért a szentesiek, hogy ne legyenek elkötelezettjei a befektetőknek.

Az erőműfejlesztő és üzemeltető kft. azt tervezi, hogy az alapanyagot a Hungerit Zrt.-től és a Szentesvíz Kft.-től szerzi majd be. A megtermelt hőenergiát viszont a Hungeritnek, az elektromos áramot pedig a Démásznak adja el. A szentesi kft.-t egyébként az olaszországi Co-Ver-csoporthoz tartozó társaság és a Hungerit egyik vállalkozása, a Családi Négyes Kft. alapította. A külföldi befektetőnek nagyobb a tulajdoni hányada a cégben. Az önkormányzat mindenesetre csak a helyszíni szemle után dönt arról, hogy megköti-e a szerződést az erőmű felépítésére alkalmas ipari parki terület értékesítéséről.

Olvasóink írták

  • 1. én 2007. november 13. 02:56
    „ez tetszik”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatvanmillióért padka is épül Szentesen

Szentes - November végére befejeződik Szentesen a 63 millió forintos program, amelynek keretében… Tovább olvasom