Délmagyar logó

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 10°C | 16°C Még több cikk.

Kisebbségi médiafesztiválon tarolt a Fivérekről szóló film

Szentes - Nemzetközi médiafesztiválon kapott díjat a szentesi és csongrádi kötődésű Fivérek zenekarról szóló dokumentumfilm.
A Kárpátalján 14. alkalommal megrendezett kisebbségi médiafesztivál múlt szombati díjkiosztó gálaestjén második helyezést ért el az MTVA által benevezett alkotás. A zenekart alapító három roma testvér életét és munkáját bemutató, Papp Róbert rendezte produkció elnyrte a legjobb hang utómunka díját is.

Az ungvári fesztiválra hat kelet-európai országból összesen 65 televíziós és 67 rádiós pályamunka érkezett. Az együttest és a film alkotóit egyaránt váratlanul érte a siker. - Nem számítottunk rá, ez egy újabb meglepetés a zenekar életében – kommentálta a hírt Seres Antal. A zenekar vezetője úgy fogalmazott: egyszer fent, egyszer lent halad a karrierjük, időnként eltűnnek, aztán újra hallatnak magukról, ez is egy ilyen eset. - Jól sikerült a film, ráadásul egy olyan fiú is szerepel benne, aki azóta már nincs köztünk - tette hozzá Toncsi. Ombodi Csilla, a fiúk menedzsere azt mondta, a sok munka közben nem is figyeltek fel erre az eredményre, mely ugyan jól esik nekik, de ők egyébként nem díjakért dolgoznak.

Kisebbségi médiafesztiválon tarolt a Fivérekről szóló film.
Kisebbségi médiafesztiválon tarolt a Fivérekről szóló film.

Az 25 perces mű a roma kisebbséggel foglalkozó P'amende televíziós magazin sorozatának második részeként került adásba, még tavaly novemberben. Az MTV Videotárában kikereshető filmben részleteket láthatunk a fiúk megasztáros próbáiról, s elismerően nyilatkozik róluk Mező Misi is. A Magna Cum Laude együttes frontembere - akivel 15 éves ismeretség és a közös gyökerek kötik össze a Seres-fivéreket - büszke a fiúkra azért, amit önerőből elértek. A képkockákon előkerülnek régi újságcikkek, megtudhatjuk, hogy a roma származású fiatalok előtt minden ajtó csukva volt, melyek csak az őket felkaroló Csilla segítségével nyíltak ki. A film nem mehet el szó és képek nélkül a testvérek karitatív tevékenysége, Seres Antal rákbeteg gyerekek megsegítésére létrehozott alapítványa mellett sem: a dokumentumfilmben még látható a fentebb említett, s a múlt év végén rákbetegségben elhunyt Kristóf, bár beszélni nincs ereje, a betegágyán énekel a zenész gitárkíséretével.

A zenekarral egy MTV-s műsor után ült le beszélgetni Papp Róbert, roma származású szerkesztő-rendező az ötletével: szerinte a fiúk összetartozását, egységét filmen is meg kellene mutatni.
Megtudhattuk a zenakarvezetőtől, hogy tavaly ősszel egy egész napot forgatott velük a stáb Szentesen, majd a felvételek Budapesten azon a klinikán folytatódtak, ahol a beteg gyerekeknek tartja a gitárfoglalkozásokat.

A tavaly novemberben bemutatott mű sarkalatos pontja a roma-kérdés, s az alkotók és a szereplők is azt szeretnék, ha a film igazi áttörést jelentene a roma és magyar társadalom között, segítene leszámolni az előítéletekkel, mely a médiából nap mint nap árad.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szálloda lesz a volt szentesi úttörőház

Egy vállalkozás belevágna a ligeti úttörőház hotellé alakításába, a város is segítené ebben. Ha nyer a cég uniós pályázata, 44 szoba várja a vendégeket. Tovább olvasom