Délmagyar logó

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -3°C | 10°C Még több cikk.

Kiss Bálintra emlékeztek

Szentes - Születésének 240. évfordulóján a róla elnevezett iskolában emlékeztek meg Kiss Bálint református lelkészről, aki 54 évi szentesi szolgálata alatt iskolát, templomot, parókiát épített a városban.
Az iskola dísztermében rendezett ünnepségen Karikó- Tóth Tibor iskolaigazgató példaértékűnek nevezte az 1853-ig a városban tevékenykedő lelkészt. Ahogyan az iskola homlokzatán szereplő felirat - Istenért és Hazáért-, a névadó munkásságát jellemezte, úgy kell ma is Istent és hazát szolgálva, mindig előre nézni - fogalmazott.

Hankó Györgyné néptáncpedagógus, szervező kiemelte, fontos, hogy az új generációk is megismerkedjenek a lelkész, mérnök, tankönyvíró, gazdász polihisztorral.

Kiss Bálintra emlékeztek.
Kiss Bálintra emlékeztek.

Dr. Imre Ernő nyugalmazott esperes, Szentes város díszpolgára Kiss Bálint életét mutatta be. Rámutatott, a vésztői születésű lelkész lúdtollal írt tankönyvei ma is használhatóak lennének. Maradandó örökséget hagyott a városra, hiszen a külföldről 27 évesen Szentesre érkező lelkész az akkor szegény, elmaradott, iskolázatlan és műveletlen várost saját, Németországban szerzett tapasztalatai és jegyzetei alapján segítette. Iskolát, templomot, parókiát épített. A templomban a felnőtteket oktatta hétköznapokon, mezőgazdasági tanácsokkal látta el a lakosságot. A szőlő-, gyümölcs- és zöldségtermesztést tanította a városiaknak. Vas-faekét, tolókaszát, nádvágógépet tervezett. Kevesen tudják, hogy a cseréptető is az ő ideje alatt honosult meg a városban.

A megemlékezésen Dr. Miháltz Gábor, Kiss Bálint leszármazottja családfáját és családi fotóit, festményeit mutatta be. Szirbik Imre, Szentes polgármestere rámutatott, ahogy Kiss Bálint nyitott a világ felé, nekünk is úgy kell befogadónak lennünk, hogy egy korszerű világban élhessünk. Kovách Péter lelkész zárszóként a szerénységre hívta fel a figyelmet, amelyet Kiss Bálint legfontosabb követendő erényének tart.
A délutánt az iskola tanári kórusának műsora mellett Farkas Flóra Fanni, Szunyogh Gabriella és Bánfi Ádám muzsikája színesítette és Kiss Bálint emléktáblájának koszorúzásával zárult.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megvan Popey új világrekordja!

128 tonnás szerelvény várta a Nyugati pályaudvar 10-es vágányán Sinka "Popey" Zsoltot.
Tovább olvasom