Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Kiszabadult a szentesi feszület

Szentes - Kiszabadították a szentesi Csongrádi út mentén lévő keresztet, amelyet szinte teljesen eltakart a növényzet. A járókelők az utóbbi időkben jobbára már észre sem vették, hogy milyen értéket rejt a kerékpárút melletti, gazdátlannak tűnő kert.
A városellátó intézmény műszaki vezetője, Balogh Györgyi érdeklődésünkre elmondta: az épület utászház volt annak idején, és az előtte lévő területet konyhakertnek használták a lakók. Valójában ebben a kertben állt egy feszület. A későbbiekben új tulajdonosa lett az ingatlannak, ám ő nem akarta hasznosítani az udvarnak ezt a részét.

Annál is inkább, mivel az önkormányzaté a terület, amelyről most a városellátó cég dolgozói elbontották a kerítést. Ezért is látszik jobban az út menti kereszt. Meg persze azért is, mert kiszedték a felesleges növényeket, rendezték a terepet. Az elmúlt napokban pedig megerősítették a feszület talapzatát is. A műszaki vezető a tervek között említette, hogy magát a keresztet is szeretnék majd felújítani. A szegedi egyetem oktatója, a szentesi Koszta József Múzeum néprajzkutatója, Mód László a Megszentelt határ című kiadványban azt közli: „a Csongrádi út mellett Piti Antal emeltetett 1821-ben egy fából készített keresztet, amelyet a saját költségén 1840-ben javítottak ki. A volt utászháznál jelenleg is látható feszület már kőből készült, és téglatalapzaton nyugszik.
A városellátó intézmény munkatársai ezt a talapzatot erősítették most meg. Ennek az elején a nehezen kibetűzhető felirat szerint eme szent hely 1867-ben (vagy 4-ben) készíttetett. Az öntöttvas korpusz feletti kis táblán viszont jól olvasható a felirat: INRI".

Olvasóink írták

  • 1. INRI 2008. július 22. 01:11
    „Már akkor is tudták: Szirbik INRI...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cseuz László megérkezett a kanadai Vancouverbe

Szentes - Cseuz László csaknem tízezer kilométer kerékpározás után a minap érkezett meg az… Tovább olvasom