Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Kitiltják a nehézsúlyúakat

Derekegyház, Nagymágocs - Kitiltást hoz a Mikulás a 7,5 tonnás és annál nagyobb járművek vezetőinek az Orosháza–Szentes közötti úton. Igaz, eddig is ki voltak tiltva, de most még jobban ki lesznek. Az útdíjtörvény életbe lépése óta nem közlekedhetnének ott a kamionok. Ennek ellenére igen nagy a forgalom.
Mint megírtuk, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. december 5-étől lépteti életbe a súlykorlátozást az Orosháza és Szentes közötti úton, valamint több összekötő úton. Ezentúl a 7,5 tonnás és annál nagyobb tengelysúlyú tehergépjárművek, vontatók, mezőgazdasági vontatók csak célforgalom esetén hajthatnak át Derekegyházon és Nagymágocson.

Forgalom

A legfrissebb forgalomszámlálási adatok szerint Orosháza és Nagymágocs között napi 301 nehézjármű halad át. Az út folytatásán, Derekegyházon át, a 45-ös főútig pedig 274. Ez szinte kizárólag átmenő forgalom.
Az Orosháza és Szentes közötti utat az útdíj 2013-as életbe lépése óta nem használhatnák a 7,5 tonnás, illetve nagyobb teherjárművek, de használják. – Korábban mi is Szentes felé jártunk Budapest vagy a Dunántúl irányába. Bevallom, még a törvény életbe lépte után is egy rövid ideig. Ám kaptunk két bírságot, azóta Hódmezővásárhely érintésével közlekednek a nagyautóink – mondta Koncsek Tamás, az orosházi Koncsek Trans Kft. ügyvezetője. A vállalkozó elmondta, ez egy budapesti fuvar esetében, oda-vissza, körülbelül 40 kilométeres kerülőt jelent. – Az útdíj mellett ez jelentős többletkiadás, nem is beszélve az időről, körülbelül plusz egy óra, ha a hódmezővásárhelyi forgalmat is beleszámítjuk. Ez a döntés az orosházi vállalkozásokat nagyon érzékenyen érinti. Fel kellene újítani a szentesi utat, s akkor, ha kell, ott is fizetnénk útdíjat – mondta a vállalkozó.

Az utat legutóbb a kilencvenes évek elején újították föl. – A korlátozás bevezetésének célja a burkolat további rongálódásának mérséklése. Nagymágocs és Derekegyház között az út két szakaszát néhány éve ugyan kijavítottuk, de a minősége alapvetően kívánni valót hagy maga után. Az útvonal legrosszabb szakaszát, Csongrád megye határa és Nagymágocs között, szerepeltetjük a 7 éves felújítási programunkban. Ha ez megvalósul, akkor a tilalom szükségességét felülvizsgáljuk – nyilatkozta Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs vezetője, kiemelve, hogy a korlátozás bevezetésével a nagymágocsiak és a derekegyháziak fellélegezhetnek.

Nagymágocson naponta 301 nehézjármű robog át. Fotó: Kovács Erika
Nagymágocson naponta 301 nehézjármű robog át. Fotó: Kovács Erika

Ebben reménykedik a két önkormányzat vezetője is. – Örülünk, hogy kisebb lesz a forgalom. A településünkön átrobogó nehézjárművek egyrészt balesetveszélyesek, másrészt a hangjuk is hatalmas. Reméljük, az út állapota sem romlik olyan ütemben tovább, mint eddig – mondta Szabó István, Derekegyház polgármestere.

Szebellédi Endre, Nagymágocs polgármestere is örült a korlátozásnak: óvják az utak és a házak állagát is. Az állami út melletti ingatlanok nagy része ugyanis repedezik a kamionok okozta „robaj" miatt. – Nagymágocson sok mezőgazdasági vállalkozó dolgozik 7,5 tonna feletti gépekkel. Az ő érdekeik fontosak számunkra. Ezért a településünkön szeretnénk kialakítani egy olyan „egérutat", ahol ők közlekedhetnek. A tervezett útvonalat szeretnénk felújíttatni, erre a megyei önkormányzathoz nyújtunk majd be pályázatot – mondta a mágocsi polgármester.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kamera nagy szerelmese: szabadidejében is videózik Hűvös Oszkár

Életét elképzelni sem tudja a kamera nélkül Hűvös Oszkár. A szegvári származású operatőr nagy szerelme a „szerkezet", de nem mindig tudott vele együtt dolgozni. Tovább olvasom