Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Kitűzték a légimentő-bázis építési területét Szentesen

Szentes - A jövő hét második felében elkezdődik Szentesen a dél-alföldi régió légimentő-bázisának alapozása. A közbeszerzési eljárást megnyert Magyar Aszfalt Kft. szegedi területi igazgatója, Tari Jenő megerősítette: az idén elkészülnek az évek óta várt beruházással. A szentesi kórházban már kitűzték a helikopterleszálló helyét.
A szentesi önkormányzat adta a területet a vásárhelyi úton, a tévétoronnyal szemközti részen a légimentő-központ kialakítására. Ismeretes: a Csongrád Megyei Közgyűlés kezdeményezésére 40 millió forintot gyűjtöttek össze a régió önkormányzatai a helikopterközpont felépítésére, majd az Egészségügyi Minisztérium is adott 60 milliót az évek óta tervezett fejlesztés megvalósítására. A Légimentő Kht.-nak 2007 májusa óta van építése engedélye az említett területre. Megírtuk korábban, hogy a közbeszerzési eljárást négy pályázó közül a Magyar Aszfalt Kft. nyerte el, amelynek illetékesével augusztus 11-én írták alá a szerződést a tendert meghirdető Országos Mentőszolgálat és a Légimentő Kht. képviselői.

A területen kedden azt tapasztaltuk, hogy nyoma sem volt a félméteres gaztengernek, a szerződés megkötése óta kaszáltak a leendő helikoptercentrum helyén. A narancssárga színű karók pedig arra utaltak, kijelölték azt a részt, amelyet birtokba vesznek majd az építők. A Magyar Aszfalt Kft. Csongrád megyei területi igazgatója lapunk érdeklődésére elmondta: a csarnok 315 négyzetméter alapterületű lesz, és készül 100 négyzetméteres szociális épület, amelyet a légi mentők használnak. Tari Jenő elmondása szerint a helikopter le- és felszállására 64 négyzetméter betonozott pályát készítenek.

A tévétoronnyal szemközt már kitűzték a bázis helyét. A szerző felvétele
A tévétoronnyal szemközt már kitűzték a bázis helyét.
A szerző felvétele

Az üzemanyagkút tervezése már folyamatban van. Jelenleg gyártatják a légimentő-központ kapuját, akárcsak a kerítés elemeit. Kérdésünkre, mikor kezdődik a kivitelezés, az igazgató közölte: az alapozás a jövő hét második felében indul. Szerinte egy hónap kell ahhoz, hogy látványos szakaszához érkezzen az építkezés. Ezzel együtt is megerősítette: az idén elkészül a több mint egymillió lakos ellátását szolgáló légimentő-bázis.

A kórházi leszállópálya helye

A megyei önkormányzat nemcsak a légimentő-bázis megépítését tartja fontosnak, hanem a mentőhelikoptert fogadó belső leszállópálya kialakítását is a megye fenntartásában működő szentesi súlyponti kórházban – közölte lapunk megkeresésére Varga Márta megyei közgyűlési sajtószóvivő. Az erre alkalmas területet már kijelölték az egészségügyi intézmény területén. A leszállópálya finanszírozására a megyei közgyűlés pályázatot nyújtott be, amelynek elbírálása szeptember végére várható. A kivitelezéshez szükséges közbeszerzési eljárás lefolytatása és egyéb előkészítő munkák elvégzése után leghamarabb 2009 első negyedévében kezdődhet a helikopterleszálló építése. A légimentő-bázis várhatóan ennél korábban kezdi meg működését, ezért az átmeneti időszakra egy ideiglenes leszállóhelyet alakítanak majd ki a kórházban.

Olvasóink írták

 • 7. csanyiv 2008. augusztus 28. 23:59
  „Az annyi, de a helikopter nem segédmotorkerékpár, egy kicsit más biztonsági és üzemeltetési szabályai vannak, minthogy csupán építünk alá egy parkolót.”
 • 6. Elégedetlen 2008. augusztus 27. 21:55
  „bambullának!
  "Tari Jenő elmondása szerint a helikopter le- és felszállására 64 négyzetméter betonozott pályát készítenek."
  8 méter x 8 méter az nem 64 négyzetméter?”
 • 5. bambulla 2008. augusztus 27. 20:25
  „8x8 méteres beton pálya?

  Nem ismerlek Tisztelt Ismeretlen, nem haragszom rád, nem ártottál nekem, ezért NEM kívánok neked olyat, hogy egy 8x8 méteres beton pályán dolgozz kinn a "puszta" közepén, de azért ki lehetne próbálni.”
 • 4. dolgos 2008. augusztus 27. 12:59
  „Ha gondolod jelentkezhetsz lapátolni, kedves elégedetlen.”
 • 3. Elégedetlen 2008. augusztus 27. 11:49
  „Egy 8x8 méteres beton "pályát" ilyen sokáig tart elkészíteni? Már egyedül megcsináltam volna!”
 • 2. flagg 2008. augusztus 27. 06:45
  „Szuper!Végre!
  Ami miatt aggódom,mi lesz a beteggel, ha beér a mi súlyponti kórházunkba?Mert ott aggasztó a helyzet.
  Nagyon hasznos lenne egy óriási nagy szél ami az orvosok nagy részét elröpítené,olyan messzire,hogy sosem találnának vissza.
  Miképpen lehetne a kórházunk régi jóhírét visszaállitani?Miképp lehetne fiatal empatikus folyamatosan magát képezni vágyó orvosokat ide csábitani?”
 • 1. jó 2008. augusztus 27. 01:19
  „Végre egy szívderítő hír, meg a cikk is jól sikerült!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs párja a megyében a szentesi mobil körforgalomnak

Szentes - Kuriózumnak számít az országban is az a mobil körforgalmi csomópont, amelyet előre… Tovább olvasom