Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

Kiürültek a százmilliós tárolók Szentesen

Szentes - Üresen áll a 700 millió forintért felépült három gabonatároló Szentesen. Az agrárüzemek az uniós támogatás mellé jelentős hitelt is felvettek két éve a beruházásra, amelyet a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal vett bérbe intervenciós búza és kukorica tárolására. A három cég közül kettőnek most felmondta a bérleti szerződést a hivatal.
A mezőgazdasági tárca új raktárak építésére indított programot az agrárüzemeknek a jó pár évvel ezelőtti bőséges termés elhelyezésére. Szentesen 2005 decemberében három gabonatárolót avattak, ezek összesen 700 millió forintba kerültek. A raktárak mindegyike 15 ezer tonna termény befogadására alkalmas. A beruházásra 90 millió vissza nem térítendő uniós támogatást nyert az Árpád-Agrár Zrt., a Kórógy Menti Szövetkezet és a Szentesi Gabonaszövetkezet, amelyek hitelfelvételre is kényszerültek.

Üresen állnak, de idén szükség lehet rájuk.
Fotó: Tésik Attila

A gabonaszövetkezet volt elnöke, jelenleg az agrárüzem tagja, Badár Imre lapunknak elmondta: a raktárukat bérbe adták a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnak (MVH), amely intervenciós kukoricát tárolt benne. De tavaly augusztusban a gabona nyolcvan százalékát, mintegy 12 ezer tonnát elvittek. Hozzátette: a tárolók azért épültek, hogy ha túltermelés van, akkor az állam felvásárolja a felesleget. Az elmúlt évben azonban hiány volt gabonából, így nem kellett beavatkoznia az államnak. Badár szerint az lenne a jó, ha teli lenne a magtár, mert akkor az MVH nagyobb összeget fizetne nekik bérleti díjként.

Mindenkinek felmondanak

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal szegedi kirendeltségvezetője, Géczi Lajosné lapunknak elmondta: Csongrád megyében 76 raktárral volt szerződésük, ezek közül eddig csak ötnek nem mondtak fel. De kénytelenek lesznek velük is felbontani a bérleti szerződést, mert 2006-ban és 2007-ben az alacsony termésátlag miatt nem sikerült intervenciós gabonát felvásárolniuk. A kirendeltségvezető sajnálja az agrárüzemeket, ám nem fizethetnek bérleti díjat az üres raktárakért. Hozzátette: megoldást a jó termés hozhat, amelyet tárolni kell. Ha kell, az MVH ismét bérbe veszi a magtárakat.

Elmondása szerint a cég saját gabonát nem is rakhatna a tárolókba, mert négy évre bérbe adta a hivatalnak. A kapott összeg egyébként csak részben fedezi a hitelt, amelyet ötéves futamidőre vettek fel a raktár építésére. Mindezek ellenére úgy véli: jó, hogy elkészült a tároló, mert az idén elegendő termés ígérkezik, s akkor szükség lesz a raktárkapacitásra. Szerinte a tervezett bioetanol-üzemek is igényt tarthatnak a tárolójukra az alapanyag elhelyezésére.

Az Árpád-Agrár Zrt. tárolóját is megtöltötte intervenciós gabonával az MVH. Kovács György növénytermesztési igazgató tájékoztatása szerint azonban már nem sok búza van benne, a megmaradt mennyiséget is elviszik ezen a héten. Elmondta: a hivatal felbontotta velük a bérleti szerződést, mert senki sem ajánlott fel intervenciós gabonát.

Az Árpádnál még gondolkodnak a raktáruk hasznosításáról. A Kórógy Menti Szövetkezet elnöke, Sipos Elek elmondta: az MVH nekik is felmondta a bérleti szerződést. Számukra így gondot jelent a százmillió forintos hitel visszafizetése. A kölcsönt ötéves futamidőre vették fel, most 10-15 esztendőre szeretnék átütemeztetni. Hozzátette: a bankok egyelőre nem akarnak erre vállalkozni. Az elnök is abban reménykedik, hogy ha megkezdődik a bioenergia előállítása, ismét szükség lehet a magtárakra.

Olvasóink írták

  • 1. Jikanv 2008. január 09. 08:38
    „Tudtak akkor is mikor a hitelt vettek fel hogy nem tudjatok visszafizetni a penzt. Minek epiteni valamit ami csak hajszal vekony hasznot hozhat eleve. ha nem tudod tartani e hazad mikor kiesel a munkabol akkor ne vegyel hazat. Ha nem tudod uzemeltetni az autod ha nincs munkad akkor ne vegyel autot. ez epp olyan.
    Ha csak egy ugyfeled volt es attol fuggtel akkor annak az egy ugyfelnek epitettel egy 700 millios tarolot a sajat penzeden, tehat a jovodet az az egy ugyfel kontrollalta. Ahogy en latom az arpadnak is, meg csak gondolkodnak. Nyugaton mar reg tettek volna valamit. (vagy csak az ujsagiro kepzelotehetsege a szo hasznalata)?

    Na amen ratok es fizassetek mert elviszik

    Bennem bizhattok en Doktor vagyok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zúgolódnak a szentesi Démász ügyfelek

Szentes - Késve kapták meg a fogyasztók Szentes több városrészében a Démász számláját és a… Tovább olvasom