Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Kiváltaná kastélyait a megye

Nagymágocs, Derekegyház - A nagymágocsi és a derekegyházi kastély turisztikai hasznosítása érdekében új szociális otthonok építését indítványozza Csőke Attila. Fedezetként a kötvénykibocsátásból származó 2 milliárdos tételt jelölte meg a megyei közgyűlés képviselője.
Valamit kezdeni kellene vele, mert nem erre való – szajkózzák évek óta a nagymágocsi kastélyról, amely 56 éve szociális otthonként működik. Legutóbb a szocialista vezetésű megyei közgyűlés próbálkozott változtatni a helyzeten, de a 2006-ban előadott szállodatervekből nem lett semmi: a kastélyért cserébe új otthont ígérő vállalkozás eltűnt a színről. Csőke Attila megyei közgyűlési képviselő új indítványáról jövő csütörtökön döntenek.

– Ha korszerű, energiatakarékosan működő létesítménybe tudnánk átköltöztetni a mágocsi és derekegyházi otthon lakóit, az értékes műemlék épületeket turisztikai célra lehetne használni. Az új ellátó intézményeket helyben építenénk föl, így sikerülne megőrizni a meglévő munkahelyeket. Nagymágocson és Derekegyházon sem adnánk el a kastélyt, inkább beruházót keresnénk, és a vele közösen alapított projekttársulásba vinnénk be a két ingatlant. Pályázatokon jelentős támogatást lehetne nyerni a fejlesztésükre. Ez a megoldás a környéken élőknek új munkahelyeket, a megye számára pedig többletbevételt jelentene – nyilatkozta lapunknak a megyei közgyűlés polgári frakciójának tagja. Csőke szerint az új otthonokra 10 évig nem kellene költeni, üzemeltetésük pedig lényegesen olcsóbb lenne a mostaniaknál.

A nagymágocsi Károlyi-kastély sokak szerint inkább szállodának való, mint szociális otthonnak. Fotó: Tésik attila
A nagymágocsi Károlyi-kastély sokak szerint inkább szállodának való, mint szociális otthonnak.
Fotó: Tésik Attila

De milyen pénzből valósulna meg mindez? A képviselő úgy látja, mivel uniós támogatás ilyen célra nem vehető igénybe, a megyei önkormányzat kötvénykibocsátásból származó 2 milliárdos forrását kellene erre felhasználni, hiszen nincs egyéb beruházási programjuk, ami fontosabb célokat tűzne ki. Szerinte még idén megkezdődhetne a tervezés. Csőke Attila elárulta, a megye felvette a kapcsolatot a Pannon Kastélyhasznosító Kft.- vel, ahol azt mondták, kitűnő adottságai vannak mindkét ingatlannak, ezért hamar lehetne találni komoly érdeklődőt.

A két falu üdvözli az ötletet

Nagymágocs és Derekegyház polgármestere is azt mondta lapunknak, támogatják az elképzelést, és területet is tudnának biztosítani az új otthonoknak. Stibál Róbert csupán attól tart, hogy az említett összeg még a mágocsi beruházásra sem lenne elég, hiszen 300 ellátottat kellene elhelyezni, és ennek költségét korábban 3 milliárdra becsülték. Szabó István viszont úgy véli, bár a 2 milliárd önmagában valóban kevés lenne a két fejlesztésre, lehetne olyan finanszírozási utat találni, amellyel megvalósulhatnának a fejlesztések. Mindennek előfeltétele, hogy a két település csatornázott legyen. Derekegyházon ezt a kérdést idén kipipálják, Nagymágocs viszont most nyújtja be 1,1 milliárdos pályázatát.

Olvasóink írták

 • 15. utazó81 2010. május 07. 08:03
  „A cikkben arról van szó,hogy 29-én döntenek a kastélyok sorsáról.
  Szeretnénk megtudni mi lett a döntés.”
 • 14. zongorista 2010. április 30. 00:12
  „JA, és Csőke meg Szegedről ne dumáljon,,,,,,ismerjük őt....sajnos!”
 • 13. zongorista 2010. április 30. 00:10
  „Kíváncsi vagyok, ki szállna meg a szállodában, ha az lenne belőle???
  Mert sajnos a Nagymágocson sok évvel ezelőtt talált termálvizet azóta sem hasznosítják, pedig ha jól emlékszem, fürdőt terveztek....Ha legalább az már meglenne, akkor talán......talán!
  Sok kedves emlékem fűződik a Kastélyhoz...kisgyermekként oda vittek szüleim sétálni, ahogy az első levelek kipattantak. Édesapám régi filmjein még látszik a főbejárat felé vezető út két oldalán a fasor....hátul a szökőkút. A szobrok a parkban....
  A tóparti ház.... a fillagória...az a különleges hangulat a parkban..a formára nyírt bukszusok...stb....ezt csak az tudja, aki "ott nőtt fel".
  Rokonaim dolgoztak, dolgoznak ma is a kastélyban. Még tavaly is voltam bent kicsit sétálni.
  Jó oda visszamenni. Remélem, még sokáig bemehetek.”
 • 12. osszeomlas 2010. április 25. 23:47
  „Húzzatok már a linkjeitekkel a rákba innen.”
 • 11. utazó81 2010. április 25. 21:07
  „Ez a hír kb.25 éve minden évben felröppen.”
 • 10. vejnemojnem 2010. április 23. 23:34
  „ezek kellenek ide új ötletek, és pozitív hozzáállások
  http://www.youtube.com/view_play_list?p=D2314DD5D51B80A1”
 • 9. Kiabrandultbaloldaliszavazo 2010. április 23. 21:03
  „Elhangzott Szeged történelmi beszéde!
  http://bohacszsolt.hu/?p=1134”
 • 8. Power 2010. április 23. 20:55
  „A fiatal választópolgárokban nagyon bíztam az első fordulóban is, de most is, mert ők a legnagyobb vesztesei az MSZP-SZDSZ koalíció 8 évének.
  Remélem a Fidesz megteszi azt, amit eddig egyetlen egy párt sem tett meg "módszerváltás" óta és nyilvánosságra hozza az ügynökök listáját. Ideje lenne szembesülnünk a múltunkkal, hogy soha többé ne térhessen vissza a szocialista-liberális önző hatalom.”
 • 7. niemand 2010. április 23. 20:55
  „Gondolom ez csak vicc! Vagy már megvannak a kastély támogatói, azaz új tulajdonosai is?”
 • 6. Csodabogár 2010. április 23. 20:44
  „Botka=Újhelyi=Gyurcsány

  Ezt ajánlom mindenkinek:
  http://www.youtube.com/view_play_list?p=D2314DD5D51B80A1”
 • 5. Drakón 2010. április 23. 19:54
  „Elhangzott Szeged történelmi beszéde!
  http://bohacszsolt.hu/?p=1134”
 • 4. Damokles 2010. április 23. 19:48
  „moderálva”
 • 3. kabsij 2010. április 23. 19:17
  „A szegedi öszödi beszéd: http://www.youtube.com/view_play_list?p=D2314DD5D51B80A1”
 • 2. medvejanos 2010. április 23. 14:38
  „Jobb lenne másnak, de nézzük meg.
  Ha most nem szociális otthon lenne vajon, hogy nézne ki milyen lenne az állapota például a Nagymágocsi épületnek? Semmilyen már romokba heverni, mint a Petőfi... Talán abból is idősek otthonát kéne csinálni:)))”
 • 1. slyboy79 2010. április 23. 13:43
  „Na nem kéne eladni mindenféle magánembernek, hogy aztán a luxusvillája legyen, vagy miféle. Igenis szoci-otthonként jó karban lenne tartva, főleg, hogy egyre több a nyugdíjas, és ápolásra szoruló.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nívódíjat kapott a szentesi HK-Ceram

Szentes - A Dél-Alföldön egyedüliként a szentesi HK-Ceram Kft. érdemelte ki a Régió Nívódíjat,… Tovább olvasom