Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Kizárták a gyógyfürdőből a gyerekeket Szentesen

Szentes - Múlt hétfő óta nem fürödhetnek 14 éven aluliak a gyógyfürdőben.
A tisztiorvosi szolgálat tiltása csak azokra a gyerekekre nem vonatkozik, akik orvosi rendelvénnyel rendelkeznek. Szűcs Lajos alpolgármester szerint bosszantó az ügy, mert hiába szállt be a város a sátorvásárlásba, nem folytatódhat az óvodások vízhez szoktatása, aminek régi hagyománya van Szentesen.


Hétfő óta az óvodás csoportok és a kisgyermekes családok is kiszorultak a gyógyfürdőből – egy hatósági rendelkezés megtiltotta, hogy 14 éven aluliak fürödjenek az Ady Endre utcai kupolák medencéiben. Amint eljutott hozzánk a hír, megkerestük a fürdőt működtető kórházat, hogy tájékoztatást kérjünk. Cseh-Lakos Ilona sajtószóvivőtől megtudtuk, a Csongrád Megyei Dr. Bugyi István Kórház a Csongrád Megyei Kormányhivatal Szentesi, Csongrádi Kistérségi Népegészségügyi Intézet határozatának megfelelően jár el, melyben a hatóság rögzíti, hogy 14 év alatti gyermekek a gyógymedencéket csak orvosi rendelvényre vehetik igénybe, az igénybevétel céljától függetlenül. Tóth Gábor kistérségi tisztifőorvos a kórháznak eljuttatott levelében a közfürdők létesítésének és üzemeltetésének közegészségügyi feltételeiről szóló, 1996-ban született rendeletre hivatkozik. Ennek értelmében november 5-től kizárólag olyan 14 év alatti gyermekek vehetik igénybe a Dr. Bugyi István Kórház Gyógyfürdő és Nappali Kórház fürdőszolgáltatását, akiknek orvosi rendelvényük van arra vonatkozóan.

A szentesi óvodák nagycsoportosait hetente egy órára vitték a gyógyfürdőbe a pedagógusok. Mivel ez fejenként 90 forintba került az önkormányzatnak, emiatt nagy bevételkieséssel nem kell számolni az évente több tízmilliós veszteséggel működő gyógyfürdőnek. A kisgyermekes családok elmaradása viszont meglátszódhat a forgalmon, hiszen az őszi-téli időszakban kedvelt hely volt számukra, és az 1550 forintos családi jegy megfizethető volt.
Keressük a megoldást. Mindenesetre az nagyon bosszantó, hogy miközben kormányzati szinten a mindennapos testnevelés fontosságát hirdetik, az állami szervek leszabályozzák a lehetőségeket. Az óvodások vízhez szoktatását hosszú évek óta támogatja az önkormányzat, ez a gyógyfürdőben nagyon jól működött eddig. Ezért is nyújtottunk anyagi segítséget a múlt év januárjában felállított új sátor megvásárlásakor, a 4 milliós vételár felét a város adta. Közösen kell lépni ebben az ügyben, mert nem szeretnénk, hogy megszakadjon ez a hagyomány.

Indokolt volt a döntés, szentesi kollégám jól járt el – nyilatkozta lapunknak Tombácz Zsuzsanna megyei tisztifőorvos. Érdeklődésünkre elmondta, egy 16 éves jogszabályról van szó, s ennek a kormányrendeletnek a végrehajtási utasítása tiltja, hogy 14 éven aluliak gyógyvízben fürödjenek. Őket senki sem értesítette arról, hogy itt gyermekek számára úszásoktatást vagy vízhez szoktatást szoktak szervezni, egy ellenőrzés során derült fény erre. Kedden a helyszínen is tájékozódtak munkatársai, és csupán azzal egészítették jelentésüket, hogy a kinti medencében hűtés céljából hígítják a gyógyvizet. Hogy ne maradjon nyitott kérdés, a tisztiorvosi szolgálat ajánlást kért egy felettes szervtől arra vonatkozóan, milyen arányú hígítás mellett nem minősül egy medence vize gyógyvíznek. Erre még nem kaptak választ. Tombácz Zsuzsanna megjegyezte, ha a város valóban szívügyének tekinti az óvodások vízhez szoktatását, hosszú távon csak akkor számolhatnak újra a gyógyfürdő kinti medencéjével, ha oda vízforgató berendezést telepítenek, anélkül ugyanis ugyancsak nem lehet ilyen célra használni vízfelületet.

Olvasóink írták

 • 11. fehercica 2012. november 16. 20:34
  „Most amikor adodik a lehetőség hogy a gyerekek mozogjanak és ússzanak( pl. mert az én kisfiamnak is sokat kellene mert légcsőszűkületes ) DE elveszik ezt a lehetőséget holott annyira szeretnek járni a gyerekek és a sok szabály miatt nekik is nélkülözni kell ezt a lehetőséget .Elég szomorúnak tartom. Csak ideállítanám azt az embert aki ezt kitalálta hogy magyarázza meg a gyerekemnek hogy nem mehet és nézze végig hogy sír emiatt mert Ő menni akar és már nem sok volt hogy megtanuljon úszni ,ez szomorú . Arról nem beszélve ,hogy MI felnőttek is szívesen mennénk de nem mehetek mert mondjam meg a gyerekemnek hogy : - Jó ,akkor Te nem jöhetsz ,nincs is aki vigyázzon rá amíg én mennék mert jót tenne a szervezetünknek az a víz egy kis ellazulásra és kikapcsolodásra vágyna a család.
  Erről ennyit ,Így csak azt érik el hogy senki nem megy majd csak az idősek. A strandra lehordtam egész nyáron de ott télen is hideg a víz és nem akarom hogy megbetegedjen a gyerekekem. Amúgy meg nagyon jó a a kinti medence az úszásra mert ősszel én is ott úsztam az ovisokkal együtt és így nem kellett lemennem a strandra a tanmedencébe és nem fáztam fel. Mert sztem sokan vannak így hogy hiába úsznak akkor is ha hűvösebb van akkor meg felfáznak. Nagyon köszönjük hogy most már ezt a lehetőséget is elveszik. SZUPER. :(”
 • 10. sissy.erdelyszky 2012. november 16. 10:45
  „Kedves Hozzászólók!
  Én a strandon tanultam meg úszni 6 évesen, és nem haltam bele. Nem is emlékszem, hogy fáztam volna a vízben. A gyerekek mintha másként érzékelnék a hideget... :) VISZONT: óriási különbség, hogy MOZOGTAM a vízben, nyilván ezért nem fáztam meg/fel... A mai napig rendszeresen járok úszni a strandra, de az a víz, ami a fedett medencékben van, a legritkább esetben hideg. Legkevesebb 26 fok, de inkább 28... Kedves szülők, akik a gyerekeiket féltik: próbáljanak már meg csak egy fél órát úszni (lendületesen, nem pancsikolva) meleg vízben! Kitágulnak az erek, lelassul a vérkeringés, az embernek légszomja lesz, meg extragyors pulzusa... Egészségtelen.
  A Melegfürdő udvari medencéjében a víz 30-32 fok körül szokott lenni, ami valóban alkalmatlan hosszú távú, normál tempójú úszásra. De arra tökéletes, hogy a még úszni nem tudó kis ovisok (akik nyilván nem úgy mozognak még, mintha sportolnának) megszokják, megszeressék a vizet, közben ne fázzanak, és gyakorolhassák az úszás alapjait jelentő mozdulatokat. A gyógyvíz esetleg rájuk nézve káros lehet? Ennél károsabb dolog nem is létezik az életükben, ugye? Miért nem születik egy kompromisszumos megállapodás: a gyerekek kinn a felhígított termálvízben - a felnőttek meg benn a gyógyvízben?”
 • 9. Pilóta01 2012. november 15. 19:05
  „6. macs 2012.11.13. 11:50
  Írtam gyógyvíz kérdésem egy hosszabb értekezést még középiskolás korban az OKTV országos döntőhöz. Kérdésedre válaszolva a gyógyvíz igenis ártalmas, ha hosszabb ideig benn vagy DE KÉRDÉS HOGY MILYEN gyógyvíz. Mivel a szentesi minősített, így a minősítésében szerepelnie kell, hogy mely betegségekre javallot és milyen esetekben nem javallot. Tájékozódni kell a fürdőben. Ha rendelkezel bármilyen krónikus betegséggel, feltétlenül járj utána, hogy az adott gyógy víz nem épp árt-e! Olyan mint betegtájékoztató a gyógyszeres dobozban. Miindenhol más.

  "5. barátfüle 2012.11.13. 09:15 A gyógyvizek ásványi anyag tartalma 1000-2000 mg/l."
  Állításod nem igaz. A gyógyvíz minősítés nem függ az ásványi anyagtartalomtól és nem függ a hőmérséklettől sem. A gyógyvíz attól gyógyvíz, hogy kettős vakkísérlettel bebizonyították. A szónak a használata, hogy "gyógy" nem hidrológiai fogalom. Megvan a megfelelő eljárás és tesztelés. A nemtudommilyenújraelnevezettminisztérium adhat ki gyógyvíz minősítést.

  Volt szerencsém sok helyen már megfordulni az országban, és igen is sok helyen ki vannak tiltva a kicsitk a gyógyvizes medencékből... okkal. Tudom, hogy nem jelentkeznek sorozatos megbetegedéssel a kicsik, én magam is itt tanultam. De a gyógyvíz hosszú távon hat, ami lehet pozitív vagy negatív és a 14 év alatti aligha tudja elmondani hogy nemrégiben fáj valamije és az sem valószínű hogy akár az orvos vagy a szülő a gyógyvíz hosszú távú mellékhatásaiban keresse a forrást.

  Szerintem, itt az lenne a járható út, ha a higított vizet minősítettnék újra, de az biztos hogy nagyon költséges. (Kb. mint a gyógyszer kísérlet). Nincsa az az orvos aki azt merné mondani, hogyha 1:1 arányban higgítják, már nem lesz gyógyvíz. Nincs rá egzakt matematikai vagy orvosi módszer hogy a hatóanyag hígulása esetén mikortól nem minősíthető annak, hiszen mint mondottam, az ásványi anyag mennyisége nem számít. (Megjegyzendő azonban hogy ritka nagyon az olyan gyógyvíz ami nem ásvány víz, vagy nem meleg, legalábbis a Kárpát-medencében)

  Saját szívem is azért fáj kicsit, mert itt tanultam meg úszni, de holt biztos hogy a strandra a hidegvízbe csak erőszakkal tudtak volna belekergetni még kis koromban hogy úszni tanuljak.”
 • 8. randika 2012. november 15. 13:45
  „a strandról is kilesznek tiltva a gyerekek?? ott sem csapvíz van a medencékben.....főleg amikor 2 osztály ugrál egymáson a "brűgnek"nevezett kismedencékben,mert hogy úszás órájuk van.Ez abból áll,hogy beleviszik őket a kismedencékbe,bevizezik magukat,így aztán megtanulnak úszni.Közben meg ordítanak torka szakadtából,zavarva a felnőtt pihenni vágyót.Ha még az ovisokat is odaviszik,az lesz csak az igazán szuper!!!!”
 • 7. westwood 2012. november 14. 19:18
  „jó ötletnek tartom, tekintve, hogy a melegfürdő vizét sokan wcnek használják, így legalább a kevésbé fejlett immunrendszerű gyermekek nem lesznek ennek kitéve.”
 • 6. macs 2012. november 13. 11:50
  „Csak kérdezem, a gyógyvizek nem ártalmasak olyanokra nézve, akik nem betegek? Több helyen is láttam kiírva, hogy a gyógymedencében nem ajánlott 20-30 percnél tovább tartózkodni. Ez persze nem azt jelenti, hogy rövid pihenő után nem mehetnek vissza az emberek. Tud valaki erről valamit?”
 • 5. barátfüle 2012. november 13. 09:15
  „4. Kimli "Kérjük vissza a gyógyfürdőt!!!!!"
  Vissza kaphatjátok, ha megfizetitek az árát. A 90 Ft-os belépő csak arra volt elég, hogy a kórháznak évi 40 millió veszteséget termeljen a gyógyfürdő. A sátor vásárlás a kórházra rá lett erőltetve, kedves alpolgármester úr. Nem a város járult hozzá a vásárláshoz, hanem a kórház adott a vásárláshoz 2 milliót. Ugyanis a kórháznak nem kell a sátor.
  Meddig hígítható a víz?
  A gyógyvizek ásványi anyag tartalma 1000-2000 mg/l. A gyógyfürdő vize a falon lévő táblázat alapján 1800 mg/l. Tehát közel kétszeres hígítás mellett is marad elegendő ásványi anyag koncentráció. Ez télen adott. De nyáron?
  A gyógyítási cél és az ovis úszás szöges ellentétben áll egymással. Vagy az egyik, vagy a másik. Mivel a kórházé a gyógyfürdő, akkor az egyik.”
 • 4. kimli 2012. november 13. 08:52
  „Kedves nie! ´a tanmedence vize elég meleg" ??? Mi van? 26-27 fokos vízbe az a gyerek aki nem tud úszni belefagy a vízbe, a kedvét is elveszed a későbbi tanulástól. Kérjük vissza a gyógyfürdőt!!!!!”
 • 3. nie 2012. november 13. 06:15
  „A fürdő a kórház egyik külső telepe a fürdő, a gyerekeknek nem sok helye van egy gyógyfürdőben, ahol rehabilitáció folyik. De megint bizonyított lett, Szentes sportváros, s az utánpótlás nevelés első lépése szakadt meg. Ha 14 év alatti gyerekek nem lehetnek a termál fürdőben- szerintem helyesen, akkor eddig miért nem tűnt fel senkinek? Tanmedence vize elég meleg, lehetne 2 délelőtt az ovisoké, vagy más időpont, egyeztetve a szülőkkel, bár akkor a gyerek elvitele, kísérése már a család feladata lenne, amit sok család meg is oldana szívesen. Jó választási program!”
 • 2. starsky35 2012. november 12. 21:24
  „Mi ez a hülyeség már megint??”
 • 1. queenmargareth1 2012. november 12. 19:40
  „Ezzel a hülye vezetéssel mit várhatunk?Komolyan, nem tudja a bal, hogy mit csinál a jobb vagy fordítva és csak kézre gondoltam!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

37 új munkahely 2 milliárdból a szentesi Hungeritnél

2 milliárd forintból épített takarmánykeverőt a Hungerit, elsősorban azért, hogy saját telepein nevelt jószágait biztonságosan el tudja látni. Tovább olvasom