Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Koncz Juditot siratják, Ophélie-t keresik

Szentes - Még nem döntöttek a szentesi Koncz szülők, hogy ügyészséghez fordulnak-e 26 éves lányuk rejtélyes eltűnése ügyében. Az apropót a Budapesten eltűnt francia diáklány esete adja.
A 22 éves Ophélie Bretnacher ügyében ugyanis emberrablás miatt indítottak nyomozást a hétvégén, amivel precedenst teremtett a Legfőbb Ügyészség. A döntésben vélhetően szerepet játszott a nagy nemzetközi visszhang.

Koncz Juditot eltűntként, s nem bűncselekmény áldozataként tartják nyilván a rendőrségen. Lapunkban többször megírtuk: a 26 éves nő 2006. július 22-ére virradóra tűnt el nyomtalanul szentesi otthonából. Az esetet az első perctől fogva közigazgatási eljárás keretében vizsgálta a rendőrség, pedig voltak olyan gyanús körülmények, amelyek a szülők szerint emberrablásra engedtek következtetni. A nő például sehová sem ment imádott gyermeke, az akkor még csak kétéves Diána nélkül. Mégis azon a napon papucsban, egy fehér alsóneműben és egy kék hálóingben indult útnak biciklivel a szentesi Dózsa György utcai házból. A kerékpárt azóta sem találták meg. Július 22-én reggelre megdöglött Koncz Judit házőrző kutyája. A keverék kuvaszt megmérgezték. Állatkínzás miatt nyomozott is a rendőrség, de nem találta meg a tettest. Rábukkantak viszont a kertben Judit fél pár fülbevalójára. Mindezek miatt érzi úgy mind a mai napig Koncz Józsefné és férje, hogy lányuk nem önszántából hagyta el a házat. Az eset után a bíróság Koncz Judit élettársának ítélte oda a gyermeket, aki 2006 májusában jött haza Németországból, ahol 16 hónapot ült börtönben lopásért. A férfi jelenleg Angliában tartózkodik Diánával.

Juditról máig sem tud biztosat a szentesi Koncz család. Fotó: Karnok Csaba
Juditról máig sem tud biztosat a szentesi Koncz család.
Fotó: Karnok Csaba

Mivel a rendőrség állítása szerint Judit eltűnésekor nem merült fel konkrét bűncselekményre utaló adat, közigazgatási eljárás keretében vizsgálták az ügyet, amit három hónap után megszüntettek. A jogszabályok szerint ugyanis a közigazgatási eljárás maximális időtartama 90 nap, és ha ez eredménytelen, tehát a határidő anélkül telik le, hogy nem találnak holttestet, nem derítik fel az eltűnt személy tartózkodási helyét, akkor a közigazgatási eljárást meg kell szüntetni. Egy névtelenséget kérő szakértő szerint, ha a rendőrök büntetőeljárást indítottak volna Judit ügyében, más módszereket, akár operatív, titkosszolgálati eszközöket is bevethettek volna, amire a közigazgatási eljárás keretében elvileg nincs lehetőség.

Mindketten eltűntek: a szentesi Koncz Juditot nem keresik... Fotó: DM/DV-archív
Mindketten eltűntek: a szentesi Koncz Juditot nem keresik...
Fotó: DM/DV-archív

Koncz Juditról azóta sincs semmi hír. Csakúgy Ophélie Bretnacherről, aki tavaly december 4-ére virradóra tűnt el nyomtalanul a fővárosban, a Lánchíd pesti hídfőjénél. A 22 éves francia diáklány eltűnését közigazgatási eljárás keretében vizsgálta a rendőrség – egészen mostanáig. Ugyanis a Legfőbb Ügyészség – helyt adva a szülők jogi képviselője által benyújtott panasznak – emberrablás miatt indított nyomozást a hétvégén Ophélie ügyében. Borbély Zoltán, a Legfőbb Ügyészség szóvivője úgy nyilatkozott: a döntés nem azt jelenti, hogy az emberrablás megvalósult volna, hanem azt, teljes bizonyossággal nem állítható, hogy nem történt meg. Hozzátette: „ha bármely bűncselekmény megvalósulását teljes bizonyossággal kizárni nem lehet, akkor a feljelentés elutasításának nincs helye." Ezzel a döntésével precedenst teremtett a Legfőbb Ügyészség. A nyomozás elrendelésével így a francia lány eltűnésének körülményei a közigazgatási eljáráshoz képest tovább vizsgálhatók.

...a francia Ophélie Bretnacher ügyében emberrablás gyanúja miatt nyomoznak. Fotó: MTI
...a francia Ophélie Bretnacher ügyében emberrablás gyanúja miatt nyomoznak.
Fotó: MTI

– Hallottunk a francia lány eltűnéséről, és az ügyészségi döntésről. Megfordult a fejemben, hogy nekünk is tovább kellene lépnünk, és a rendőrséghez, ügyészséghez kellene fordulnunk Judit lányunk rejtélyes eltűnése ügyében, hogy az ő esetében is emberrablás miatt rendeljenek el nyomozást – mondta tegnap érdeklődésünkre Koncz Józsefné. A nyugdíjas asszony ugyanakkor félelmének is hangot adott. – Mire jutnánk három év után azzal, ha elrendelnék a nyomozást? Megint csak az ideg lenne, úgy érzem, összeroppannék – hangsúlyozta az idős nő, hozzátéve, számára a hatóságok hozzáállása sem volt túl biztató az ügyben. Beszélgetésünk végén azért azt mondta, továbbra sem tudják megemészteni Judit eltűnését, és természetesen jó lenne az országos figyelem, hátha lenne valami új nyom, így nem tartja elképzelhetetlennek, hogy ugyanúgy az ügyészséghez fordulnak, mint a francia lány szülei. Addig viszont csendesen siratják lányukat, akit örök életre gyászolni fognak.

Koncz Juditot Olaszországban, Ophélie-t Pest belvárosában látták eltűnése után

Koncz Judit eltűnése után elterjedt az a hír, hogy a 26 éves szentesi nő él, mégpedig Olaszországban, ahol prostitúcióra kényszerítik. Az információ nem bizonyult helytállónak. Ophélie Bretnacher kapcsán két szemtanú állította, hogy január elején látott Budapesten egy, a francia diáklányra hasonlító személyt, aki zavartan viselkedett, és kéregetett a belvárosban. A párizsi ügyészség azt kérte a magyar hatóságoktól, hogy folytassanak keresést Budapest kórházaiban, pszichiátriai ellátó helyein, rendelőintézetekben és egyéb beteggondozó helyeken.

Olvasóink írták

 • 9. csutka 2009. február 03. 21:32
  „Nagyon sajnálom a szülőket és megdöbbentő a gyámhivatal hozzáállása.
  Tudja-e valaki a csongrádi fiatalasszony megvan-e már.”
 • 8. PankaSopron 2009. február 03. 09:37
  „Az én kolleganőm fiát a Dunából szedték ki októberben. 33 éves férfi, nem öngyilkosság volt. Ismeretlen tettes. Az ügy lezárva. De sehol nem hallottam róla a hírekben. Ophélie-t meg már mindenki kívülről tudja. Ami nem baj, csak nem értem, hogy miért.
  Amúgy annyi eltűnt ember van... szörnyű! Vajon mi lehet velük?”
 • 7. sörpocak 2009. január 31. 20:58
  „Nos, addig, amig a black söröző tulaja nyugodtan művelheti azt, amit művel, nyugodtan üemeltetheti a szórakozóhelyét(bár már csak ritkán van nyitva),még büntetlenül is, addig ebben az országban a bűnözők lesznek a vezetés pártfogoltjai. Addig, amíg egy büntetett személy az eltün feleség gyerekével angliában dolgozhat(szándékosan nem írtam gyílkost, mert nem bizonyítható!!!), és amíg a szentesi gyámhivatal egy bűnözőnek adja a gyereket, addig szentesen csak bűnözőpárti vezetés lehet a meghatározó!Szégyen szentesre nézve ez a rendőrség által képviselt nézőpont. Ismerősömnek eltünt a felesége, egy nap után bejelentést tett! Mi volt a válasz a rendőrség részéről? Majd megkerül, biztosan összevesztek, és különben is: csak egy napja nincs meg!És ez dokumentálva a szentesi rendőrségen!Szégyen a városban uralkodó állapotokra nézve!Pfujjj rendőrség!Szerencsére 2 nap után megtaláltuk!De akkor is! Miért nem foglalkoztak vele?”
 • 6. vezír 2009. január 28. 15:44
  „Flexsnake! Én is örvendek,hogy végre valamiben egyetértünk.De én abban bíztam,hogy te tudod a választ.Mert az én józan paraszti eszem nem tudja felfogni.Más részt nem ismerem a rendőrség logikáját./ha egyáltalán van /
  Arra a kérdésedre,hogy a magyar lány esete miért nem kapott akkora nyilvánosságot mint a franciáé szerintem
  azért,mert a szülei nem tehették,hogy ekkora port kavarjanak és mert ez belügy az meg már nemzetközi és sérti a magyar önérzetét,hogy rossz fényt vet az ország hírnevére.Szerintem ez lehet a dolog mögött.
  Holott nem győzik reklámozni szerte a világban,hogy a magyarok mennyire vendégszerető jó házigazda nép.
  Mert ha jól emlékszem a francia lány eltűnését is lezárták csak a francia hatóság meg a lány szülei már a hazájukban is szót emeltek az ügyben.Szégyen,hogy egy magyar állampolgár ennyire nem számít semmit a saját hazájának.”
 • 5. flagg 2009. január 28. 14:09
  „sajnos az , hogy egy köztörvényes bűnöző *így-úgy eltüntet* egy fiatal magyar anyát..az senkit nem érdekel..El sem tudom képzelni,milyen "szellemiségben" nevelheti a kislányt az édesapja...
  Nagyon sajnálom Judit szüleit ..gyermek és unoka nélkül maradtak..Az pedig, hogy egy ilyen előéletű "úriember" megkapta a kislány felügyeleti jogát..hát..jellemző..Mo-ra..sajnos :(”
 • 4. flexsnake 2009. január 28. 13:15
  „3. hozzászólás vezír 2009.01.28. 10:37
  Na csoda ha valamiben egyet értünk. Ha esetleg megtudod miért államigazgatási eljárásban vizsgálták akkor tudasd velem is. Engem az szomorít el hogy míg a francia lány története az egész országot feltüzelte, addig ez az eset nem is kapott nyilvánosságot, ide is alig reagált valaki. Fontos persze hogy megtalálják a franciát, de mi lesz a magyarral?”
 • 3. vezír 2009. január 28. 10:37
  „Teljesen egyetértek veledFlexsnake!De magyarázd el nekem légyszíves,hogy miért nem büntető eljárást indított a rendőrség Koncz Judit ügyében? És ha ennyi "véletlen" dolog történt akkor most miért nem keresi senki? Magyarázza el nekem valaki,hogy miért kellett ezt az ügyet lezárni?”
 • 2. flexsnake 2009. január 27. 17:49
  „A két esett között óriási az eltérés mivel Koncz Judit eltűnését már eleve bűncselekményként kellett volna vizsgálnia a hatóságnak. Erre utaltak a nyomok is. Míg a francia lány eltűnése kapcsán nem merült fel bűncselekményre utaló nyom. Csak a francia hatóság miatt lett megváltoztatva jogi értelemben a nyomozás mikéntje.
  A Koncz családnak sok erőt kívánok, próbálják meg újraindítani a nyomozást mert bizonytalanságban nem lehet élni.”
 • 1. kakoszeged 2009. január 27. 16:50
  „egyem meg a kis szivüket a Koncz házaspárnak...mekkora hátránnyal indulnak a saját hazájukban...pedig nekik is az édes kislányuk, mint a Bretnacher szülőknek, Ophélie...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyos baleset Nagymágocs határában

Nagymágocs - Életveszélyes sérültje is van annak a balesetnek, amely kedd délelőtt történt… Tovább olvasom