Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Könyv készülhet Lara emberfeletti küzdelméről

Szentes - A kórházban kerestük meg a csöppség édesanyját, Csentes Évát, aki láthatóan nagyon kimerült volt, hiszen csak néhány órát aludt a hosszú hétvégén.

– A műtét alatt sem tudtam lefeküdni, fel s alá járkáltam a kórházban. Most nagyon boldog vagyok, de úgy érzem, soha nem fogok megnyugodni. Ez az eset mindig ott motoszkál majd bennem – mondta a fiatal édesanya. A transzplantáció utáni első 72 óra kritikus a betegek számára, hiszen fennáll a beültetett szerv kilökődésének veszélye, ezért az anya nem akarja elkiabálni a sikert. Annyit azonban elmondott lapunknak: naponta kétszer fél órára bemehet a kislányához, akinek még soha nem volt ennyire szüksége az édesanyjára. Hangja feszült volt, de lehetett érezni a megkönnyebbülést is. A család nagyon hálás a donor szüleinek, amiért felajánlották a gyermekük szívét, és ismeretlenül is osztoznak a hozzátartozók, a rokonok, illetve a barátok fájdalmában – tudtuk meg Lara nagymamájától.

– Rengeteg ember segített, idegenek keresnek meg telefonon, személyesen és e-mailben. Volt, aki ajándékot hozott Larának, mások pénzt hoztak. Volt, aki bébiételekkel állított be a kórházba. Néhány nap múlva, ha már stabil lesz Lara állapota, a költözésre is gondolnom kell. A holmim már az új lakásban van, de még nem rendezkedtem be. Szüleim, barátaim, ismerőseim fognak ebben segíteni – mondta Csentes Éva.

Csentes Éva: Sajnos soha nem fogjuk megtudni, kinek köszönhetjük
Csentes Éva: Sajnos soha nem fogjuk megtudni, kinek köszönhetjük.
Fotó: Schmidt Andrea

A fiatal édesanya elmondta, hónapok óta naplót vezet a kislány állapotáról, és minden egyes eseményt lefotózott. Még az is lehet, hogy egy könyvben leírja az emberfeletti küzdelem történetét. Arra a kérdésre, lehetséges-e hogy megtudják, kitől származott a szív, az édesanya és a mellette álló ápolónő egyértelmű nemmel válaszolt. Sajnos soha nem fogjuk megtudni, kinek köszönhetjük – mondta az anya, aki éppen vacsorához sietett, mert még semmit nem evett ma.

Megírtuk: Lara két és fél hónapos volt, amikor először bekerült a szentesi Dr. Bugyi István Kórházba. Onnan a szegedi gyermekklinikára vitték, ahol megmentették az életét. Innen szállították át az országos kardiológiai intézetbe. A diagnózis szerint a szívizom folyamatos pusztulása miatt az apróság bal szívkamrája alulműködik, összehúzó képessége pedig egyre csökken – életét csak egy új szív mentheti meg. Lara állapota később rosszabbra fordult, ezért 2008. november 26-án egy 8 órás beavatkozás során műszívet kapott a kislány. Ez azonban csak ideiglenes megoldást jelentett. A kezelés szövődményei átlagosan 6 hónap után jelentkeznek, azaz optimális esetben ennyi idő alatt kell érkeznie a donorszervnek. A szentesi csöppségnél azonban már 100 nap után megmutatkoztak az első szövődmények: február végén egy fertőzés miatt összeomlott a keringése, és újra kellett éleszteni. Lara tavaly június végén került fel a szívtranszplantációs listára, két hónapja pedig egy nemzetközi listára is. Úgy tudjuk, hogy az életmentő szív Magyarországról érkezett.

Lara és édesanyja a műtét után (galéria) - Fotó: Schmidt Andrea

Lara állapota stabil

Ofner Péter, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főigazgatója elmondta: a kis Lara jól viselte a több mint 8 órás műtétet, amely közben szerencsére nem léptek fel komplikációk. A donorszerv kivétele és beültetése között 2 óra telt el, a szív pedig gyorsan beindult. A főigazgató hozzátette: a kislány állapota stabil, különleges steril szobában fekszik, altatják és egyelőre lélegeztetőgépen van.

Bóta Lara Szonja a második gyermek, akin hazánkban műszívbeültetést végeztek. Az első beavatkozást október elején az akkor 2 és fél éves Mirjamon hajtották végre. A kislány végül november elsején sikeres szívtranszplantáción esett át. Állapota ezután rohamosan javulni kezdett, és hat héttel később már haza is vihették a szülei.

Bravúros műtétek hétvégéje

A hosszú hétvégén nem csupán a szentesi Bóta Lara Szonján végeztek életmentő beavatkozást a fővárosi Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet orvosai. Szombaton egy 130 napja szívtranszplantációra váró 13 éves lány kapott műszívet, neki is stabil az állapota.

Hogyan segíthetnek olvasóink?

Nem túlzás azt állítani, hogy az elmúlt hónapokban egy egész ország szorított Laráért. A szentesi kislányról szóló cikkek hozzászólásaiban olvasóink többször hangsúlyozták, hogy segíteni szeretnének a családnak. A delmagyar.hu révén hamarosan olvasóink is a találkozhatnak a súlyos műtéten átesett kislány édesanyjával. Csentes Évát, amint erre lehetőség nyílik, online interjúra várjuk a szerkesztőségbe.

Olvasóink írták

75 hozzászólás
 • 75. ForLara111 2009. június 08. 15:23
  „Az előző hozzászólásomat kedves Niemand-nak szánom.”
 • 74. ForLara111 2009. június 08. 15:21
  „Miután több fórumon olvasom kedves hozzászólásait, akkor javasolnám, hogy nemcsak ide kellene írogatni okos meglátásait, hanem hajrá, el lehet kezdeni a többi rászoruló beteg gyermek javára tevékenykedni.

  Gyűjtögetni, adományozni, videókat készíteni.

  Mert amit maga itt csinál az minden, csak nem jóindulat.”
 • 73. katcsi 2009. június 03. 15:47
  „lehet kedves újságirok, ne kéne ennyit zaklatni az évát”
 • 72. katcsi 2009. június 03. 13:30
  „jo lenne ha könyvböl származo anyagi haszon LARAt illetné”
 • 71. fehercica 2009. június 03. 12:39
  „Drága kis Angyalka!
  Minél előbbi gyógyulást kívánunk neked és remélem a jövőben minden rendben alakul.
  Minden elismerésem az anyukának is, le a kalappal.
  Sok-sok puszi és jó egészséget :)”
 • 70. Beus14 2009. június 03. 08:54
  „Lajosbácsi: Larának csak új bútorok, játékok lehetnek a sterilitás miatt, nagyon oda kell figyelni ezután ezekre a dolgokra, 10 percenként kezet mosni, hónapokig senki nem mehet hozzájuk, nem mehetnek emberek közé. Ezért kell Larának teljesen új bútor, meg minden. Nagyon nehéz lesz Évának ezeket beszereznie. Azt mondta megadhatjuk a telefonszámát,de itt nem tenném közzé. Aki az iwiw-en regisztrált ott is írhat Évának, igaz egyelőre ritkán olvas. Jelentkezem még.”
 • 69. nyemcsok 2009. június 02. 20:57
  „kedves Grabowsky, nagypapa és a többiek, ha felveszitek a kapcsolatot az újságíróval, ő biztosan tud segíteni, hogy kapcsolatba lépjetek a családdal. lara történetét szűcs csaba követte nyomon, e-mail címe: szucs.csaba@delmagyar.hu .”
 • 68. niemand 2009. június 02. 20:04
  „Nem túlzás ez,amit csinálnak? Túl lövünk már a célon! Az orvosokról lehetne irni könyvet, mert ember feletti munkát végeztek most is. A kis Mirjam szülei is megtettek mindent gyermekükért, szerényen, öszinte szeretetből. Jó hír Lara esélye az életre, nőjjön nagyra és legyen boldog. ÉLjenek csendben boldogságban,s kívánom találjon majd munkát az anyuka, hogy becsületesen, szeretetben tudja nevelni gyerekét. De sajnos az életben van még több beteg gyerek, s róluk nem irnak, pedig az ő életük is veszélyben van, de nincs számla számuk sz adománygyűjtésre, és mndent megköszönnek, legyen az egy ima vagy egy jó szó.”
 • 67. Eagleeye 2009. június 02. 18:33
  „jó egészséget, hosszú életet és minden jót Lara!”
 • 66. forgne 2009. június 02. 18:01
  „Nagyon jó egészséget kívánok a kis Larának és a családjának is. Élj nagyon sokáig a pici új szívvel.Szorítottam érted és családodért.”
 • 65. gerbera 2009. június 02. 14:09
  „Kedves donor szülők és szülők, kicsi Lara ,kivánom ,hogy az csöpp kis szivecske hosszú életet adjon .”
 • 64. IVY 2009. június 02. 14:08
  „Örülök és jobbulást!!!!!!!!!!!!”
 • 63. jurigeller 2009. június 02. 11:43
  „Nagyon sok szerencsét jó egészséget kívánok az egész családnak. A donorszív családjának pedig őszinte részvétem.”
 • 62. Stevvve 2009. június 02. 11:42
  „Grabowsky!

  Én is csatlakoznék !!!!!”
 • 61. Szurkoló 2009. június 02. 10:45
  „Drága kicsi Lara, és Éva!

  Istenem, hogy lehet ezt kibírni egy szülőnek...
  Tiszta szívből kívánok nektek minden jót!!! Mielőbbi, gyors gyógyulást, és sok-sok mosolygós-vidám együtt töltött időt!
  Remélem, inenntől már csak jó dolgok érnek benneteket az életben...
  Továbbra is nagyon szorítok értetek!

  Szeretettel, Sz.”
 • 60. bébibogyó 2009. június 02. 09:57
  „Nagyon sok kitartást kívánok a családnak!!!
  Ha van bankszámlaszám,vagy, ha más módon lehet segíteni, kérlek írjátok meg.”
 • 59. lajosbácsi 2009. június 02. 09:23
  „csatlakozom az előttem szólókhoz, mérhetetlenül nagy örömöt okozott nekem a hír...Nagyon erős vagy kicsi Lara! Te, és az anyukád is, aki mindvégig tartotta/tartja benned a lelket. Látod, egy ország szorít érted, kívánom, hogy mihamarabb gyógyulj fel, és töltsd meg napsütéssel édesanyád szívét, mert a lehető legjobb anyukát rendelte neked az ég! és neki a legerősebb kislányt.

  Csatlakoznék én is az adakozáshoz. itt Makón van helyi délmagyar iroda, esetleg gyűjthetnék az ilyen irodákban az adományokat, megkönnyítve azok dolgát, akik nem tudják elpostázni stb a felajánlásaikat.

  41.Beus: ha lenne rá lehetőséged, esetleg megtudhatnád mivel szeret legjobban játszani Lara, és mekkora ruhákat hord. természetesen nem ez a legfontosabb, de ha már kapnak, legyen használható is számukra. Esetleg mi az, amire legjobban szükségük lenne. babakocsi, stb... köszi!”
 • 58. garbon 2009. június 02. 09:04
  „Teljes szívemből szurkoltam a cseppségért , hogy legyen neki új szíve. Beteljesült és most azt kívánom mielőbb
  gyógyuljon meg és olyan emberi életet éljen mint a többi kis társai. Mielőbbi gyógyulást és panaszmentes életet kívánokaz elkövetkező években.”
 • 57. gabianya 2009. június 02. 08:25
  „Gyógyulj meg Kicsi Lara.Minden jót kivánok neked és a családodnak.Az anyukának még egy kis kitartást.Reméljük minden rendben lessz:)))))”
 • 56. Kleo25 2009. június 02. 08:21
  „Szegváron fognak majd lakni nem Mindszenten és kitartás a felépülésben!”
75 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lara megkapta az új szívet: másfél hónap múlva haza is mehet

Szentes - Találtak donort, új szívet kaphatott a 184 napja műszívvel élő másfél éves Lara a fővárosi… Tovább olvasom