Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 3°C Még több cikk.

Könyvet, játékot, ruhát visznek az adományboltba

Szentes - Kissé szkeptikusak a szentesiek azokkal szemben, akik önzetlenül, haszon nélkül segíteni akarnak másokon - állítja Tamásiné Varga Anikó, az áprilisban megnyílt Életre kelt holmik adományboltjának egyik vezetője. Pedig ő és társa, Kovács Bea 12-18 év közötti gyerekek hasznos időtöltésére gyűjti a pénzt az üzletben.
- Kérem, mit lehet ide behozni? - kérdezi egy érdeklődő asszonyság a boltban. - Bármit. Szezonális holmikat, ruhát, cipőt. Konyhai felszerelést, könyvet, kazettát, játékot, ami otthon felesleges. Nekünk az a lényeg, hogy használható legyen, de pénzt nem adunk érte - tájékoztatja a hölgyet Tamásiné Varga Anikó.

Könyvet, játékot, ruhát visznek az adományboltba - GALÉRIA

Szegeden tavaly nyáron nyílt meg az első adománybolt, tőlünk nyugatra teljesen megszokott, hogy az emberek nem kidobják, hanem ingyen leadják megunt holmijaikat az erre szakosodott üzletekben, úgynevezett charity shop-okban, akik valamilyen céllal, nagyon olcsón adják tovább a vevőknek. Pesten jelenleg 18 adománybolt van, Szentesen ez az első.

- Mi a Tudatos Egyesületünknek gyűjtjük a bevételt. Célunk, hogy a befolyt összegből 12-18 éves szentesi gyerekek hasznos időtöltését finanszírozzuk művészeti és oktatási projektünk megvalósulásával. Többek között irodalmi alkotókör, egészség- és környezettudatos életmódról szóló előadások, beszélgetések, kézműves foglalkozások, közös zenélés szerepel a tervek között. Azért találtuk ki, mert pedagógusokként úgy érezzük, célcsoportunknak nagyon kevés értelmes és értékes program biztosítja a hasznos időtöltést. Téli- nyári rendezvényeket kínálunk a gyerekeknek. Érdekesnek ígérkezik a pótunoka-pótnagyszülő programunk a magukra hagyott idősek és fiatalok egymásra találásáért.

Könyvet, játékot, ruhát visznek az adományboltba - GALÉRIA

Az adományboltban a behozott holmikat „életre keltik" : a koszos ruhákat kimossák, a cipőket kibokszolják. Volt már olyan, hogy az adományozott kávéfőző a kipróbáláskor felrobbant, de selejtet nem árulnak.
-Szeretnénk megvalósítani egy szívesség bankot is, de eddigi kísérleteink azt mutatják, még sokat kell változnia az emberek hozzáállásának- mondja Tamásiné. A szívességbank lényegét egy egyszerű, de életszerű példával lehet jól szemléltetni: az idős néni nem tudja a kertjét felásni, de tud egy tepsi kalácsot sütni, mi pedig a felépített adatbázisunk alapján ismerünk egy ásni tudó embert. Kiajánljuk őket egymásnak: kertásásért kalács jár. Összegyűjtjük, ki, mihez ért, és miben segítene a másiknak valamiért cserébe. Nyugaton ez is évek óta működik. Ennek egy szépséghibája van: nálunk az emberek úgy érzik, az ő munkájuk többet ér, mint amit a másiktól kapnak érte. Ebben kellene szemléletet váltanunk.

Olvasóink írták

  • 3. tothmariaaa 2012. november 21. 17:24
    „2. Amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra ;)”
  • 2. randika 2012. november 14. 14:07
    „mindég készülök bemenni oda,de sajnos még nem volt időm rá,pedig érdekel :)de ami késik nem múlik csak bene zárjon addigra,mint sok üzlet Szentesen....mire bemennék már kivan téve a tábla,hogy megszünt...itt az ember nem tudja követni,melyik üzlet honnan-hová költözik,főleg ha nem a központban lakik.”
  • 1. Puttony 2012. november 14. 09:08
    „Nagyon jó kezdeményezés!!! Hol lehet csatlakozni!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűzoltók vizsgáztak Szentesen

A hétvégén tartották a Szentesi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon a működési területén lévő önkéntes tűzoltó egyesületek és létesítményi tűzoltóságok tagjai számára a 40 órás alaptanfolyam záróvizsgáját. Tovább olvasom