Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 24°C Még több cikk.

Kórházi bejelentés az igazgató ellen

Megindult a fegyelmi vizsgálat a szentesi kórház igazgatójával szemben. Valóban van tartozása az intézménynek – ez azonban nem nagyobb, mint bármelyik másik kórházé. A megyei közgyűlés ülésén tegnap kiderült: az ellenőrök a kórházból érkezett bejelentésre reagálva nézték át a pénzügyeket.
Borzi Márta és Baláspiri Csaba a döntés után. Az igazgatónő maga is kérte, hogy induljon el a vizsgálat. Fotó: Frank Yvette
Megindult a fegyelmi vizsgálat a szentesi kórház igazgatójával szemben. Valóban van tartozása az intézménynek – ez azonban nem nagyobb, mint bármelyik másik kórházé. A megyei közgyűlés ülésén tegnap kiderült: az ellenőrök a kórházból érkezett bejelentésre reagálva nézték át a pénzügyeket. Az igazgató maga is kérte a vizsgálatot, ez a betegellátást nem befolyásolja.

Zárt ajtók mögött tárgyaltak és döntöttek tegnap a megyei képviselők a szentesi Bugyi István Kórház igazgatójával szemben javasolt fegyelmi eljárásról. Frank József elnök még a nyílt ülés elején bejelentette, visszavonja azt az előterjesztést, amely az önkormányzati biztos kinevezéséről szól. Mégpedig azért, mert erre olyankor van szükség, ha az intézmény harminc napon túli tartozásállománya meghaladja a 70 millió forintot. Ebben az esetben erről szó sincs. A zárt ülésen mindvégig jelen volt az érintett, Borzi Márta főigazgató is.

Miután az ajtót kinyitották, az elnök ismertette a döntést, amely arról szólt, hogy megindul a vizsgálat, Piri József vezetésével, a bizottság másik két tagja Simicz József és Bartha László, de külső szakértőket is megbíznak. Maga Borzi Márta is kérte, induljon meg a vizsgálat, mert a felmerült ügy a jogszabályok értelmében csak így tisztázódhat. Az elkövetkező harminc napban ki kell derülnie annak, hogy a belső ellenőrök jelentésében szereplő állítások megállják-e a helyüket. Az elnök elmagyarázta, hogy mivel a közgyűlés egyedül az igazgatónak a munkáltatója, vele szemben indulhat a vizsgálat, amely úgy is zárulhat, hogy kiderül: nem történt szabálytalanság. Most a belső ellenőrök is vizsgáznak.

Választottak a képviselők

Szűcsné Káté Mónika lett a szegedi vakok otthonának új igazgatója. A megyei képviselők egyhangú szavazással választották meg őt vezetővé. A makói kórház csaknem ötvenmillió forintot nyert egy Interreg-pályázaton, és hamarosan beindul az a program, amely a makói rendelőintézet energiafelhasználását ésszerűsíti – hangzott el az ülésen. Megszületett a döntés a területi választási bizottság, illetve a kerületi választási bizottságok tagjairól és póttagjairól is – a képviselők elfogadták az előterjesztett névsort.

Arról, hogy pontosan mi a vizsgálat tárgya, nem nyilatkozott az elnök. Később azonban egy képviselő szavaiból kiderült: az a kérdés, sérült-e a számviteli fegyelem az intézményben, vagy nem. Azt viszont lapunk kérdésére kimondta az elnök: a kórház 30 napon túli tartozásállománya 18 millió 377 ezer forint, ez az összeg hozzáértők szerint egyáltalán nem számít szokatlannak egy ekkora kórház esetében.

A megyei közgyűlés képviselői ezúttal két nem szavazat és két tartózkodás mellett hozták meg döntésüket. Vagyis a bal- és a jobboldal zöme ezúttal egyetértett. Ennek az lehetett az oka, hogy a belső ellenőrök egy olyan bejelentés nyomán vizsgálódtak, amely a kórházból, azaz „belülről" érkezett. Ezért sokan úgy vélték, ezt a dolgot ennek a szituációnak megfelelően kell kezelni.

Baláspiri Csaba, a konzervatív frakció vezetője hangsúlyozta: az igazgatónő – befejezve szabadságát – mától ismét dolgozik, és a betegellátást, a kórház működését a vizsgálat nem zavarja. Megkérdeztük Borzi Márta főigazgatót is, aki megértést kért, és azt mondta, hogy a vizsgálat lezárulásáig nem nyilatkozik. Azután viszont szívesen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bízik az elnök a megyei győzelemben

Interaktív fórumot tartott – mint arról beszámoltunk – kedden Szentesen Orbán Viktor, a… Tovább olvasom