Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

Kórházügy: jön a levél, megy a levél

Szentes - A szentesi kórház dolgozói leírták azokat a kérdéseiket, amelyekre eredetileg a csődbiztostól vártak választ. Odaadták Szirbik Imre polgármesternek, aki továbbította a levelet Magyar Annának, a megyei közgyűlés elnökének.
A címzett – vagyis az ő nevében a kórházigazgató és a biztos – most válaszolt a polgármesternek és rajta keresztül a dolgozóknak. Eszerint a kórházmenedzsment például tisztában van azzal, hogy a munkatársak túlterheltek.

Levelet küldött Magyar Anna, a megyei közgyűlés elnöke Szirbik Imre polgármesternek a szentesi Dr. Bugyi István kórház jelenlegi helyzetéről és a tervezett intézkedésekről. Beszámoltunk lapunkban: az egészségügyi intézményben összdolgozói értekezletet tartottak június 25-én, miután felmondták az érdekképviseleti szervekkel kötött kollektív szerződést. Sáfár Antalné, az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének helyi titkára érdeklődésünkre azt nyilatkozta korábban, hogy az intézmény vezetőinek 28 kérdésből álló ívet adtak át az értekezlet előtt, ám szerinte nem mindenre kaptak érdemi választ. Weisz Péter önkormányzati biztos ezt cáfolta, mondván: közzétették azokat a kórház belső internetes rendszerén is. Ennek ellenére a dolgozók megkeresték Szirbik Imre polgármestert, a megyei közgyűlés tagját az őket foglalkoztató kérdéseket tartalmazó beadványukkal. A város vezetője ezt elküldte Magyar Annának, az intézményt fenntartó megyei közgyűlés elnökének, akitől választ kért az egészségügyi intézmény résztulajdonosának képviselőjeként is.

Weisz Péter, Magyar Anna és Várkonyi Katalin a megyeháza Tisza-termében. Levelüket megírták. Fotó: Segesvári Csaba
Weisz Péter, Magyar Anna és Várkonyi Katalin a megyeháza Tisza-termében.
Levelüket megírták. Fotó: Segesvári Csaba

Az említett beadványban az első helyen az a megállapítás szerepelt, hogy az önkormányzati biztosi tevékenység általában 3-6 hónap, a szentesi kórházban már az egy évet is meghaladta. Ennek kapcsán arra voltak kíváncsiak a dolgozók: a csődbiztos és szakértői csapatának működése óta hogyan alakult az intézmény gazdasági helyzete.

Százhúszmilliós építkezés kezdődik

A kórház még tavaly nyert 120 millió forint állami támogatást a struktúra átalakítására. A dolgozók azt is firtatták, mi lett ennek az összegnek a sorsa. A vezetőik közlése szerint a belgyógyászat, a gyermekosztály, a fertőző részleg és a szülészet-nőgyógyászat épületének átalakítására a közbeszerzési eljárás folyamatban van, ezt a megyei önkormányzat bonyolítja le. A kivitelezés idén nyáron kezdődik, és december végére fejeződik be.

A polgármesternek küldött levélben Várkonyi Katalin főigazgató és Weisz Péter önkormányzati biztos által jegyzett válasz szerint az elmúlt évet nullszaldó körüli eredménnyel zárták a kiegészítő finanszírozás és a megszorító intézkedések következményeként. Az idén csökkentek a kiadások, viszont a bevételi oldal elmarad a tavalyitól, mert nem kapták meg az állami kiegészítő forrást. Ezért újabb nehézség jelentkezett a működésben, ennek orvoslásán dolgozik jelenleg is a csődbiztosi csapat. A megyei közgyűlés korábbi intézkedési tervében előírt létszámcsökkentés hatása csak idén júniustól érzékelhető, mert addig a felmentési időre járó bér és a végkielégítés jelentős kiadással járt. Mostantól azonban már havonta bruttó 11 millió forintnyi eredményt hoz az, hogy 53 személytől váltak meg az intézkedési tervben szereplő 129 helyett. Újabb dolgozók elbocsátásáról eddig nem született döntés, ám a válaszból kiderül: jelenleg még vizsgálják, milyen „álláshelyek és munkaerő takarítható meg a betegellátás számára".

Nem darabolják szét az intézményt

A dolgozók attól is tartanak, hogy kórházi osztályokat és részlegeket más városok intézményeinek adnak majd át. A menedzsment közlése szerint készül egy új intézkedési terv, ám Weisz Péter önkormányzati biztosnak nem célja a szentesi kórház szétdarabolása, sokkal inkább egységes működésének a fenntartására törekszik. A vizitdíj és a kórházi napidíj beszedését áprilisig végző személyeknek hamarosan kifizetik a kollektív szerződés szerint őket megillető juttatásokat. Azzal pedig tisztában van a menedzsment, hogy a csökkentett létszám miatt túlterheltek a dolgozók, akik ennek ellenére is magas szinten végzik a munkájukat. Egyébként pedig őszre tervezik a munkatársak közérzetének mérését.

Olvasóink írták

 • 5. hugica 2008. augusztus 06. 20:09
  „lidu, kiről is van szó???”
 • 4. lidu 2008. július 29. 15:05
  „CSászárja utn megrepet ahasam,és kinyilt mint a rozsa.Szobasem állt velem,majd KÁSA Fo,kezeltele.Ö mondta,hogy szoljanak neki és tegyerendbe hamármegmütöt.”
 • 3. egy érintett a sok közül 2008. július 19. 10:43
  „A dolgozói kérdésekra adott válaszok többsége nem tartalmaz konkrétumokat. Például: keressük a megoldást, azon dolgozunk stb. Mit is csinált a csődbiztos akkor az eltelt egy év alatt?
  Miért is továbbították őt már több kórházból? (interneten olvasható volt) HOL IS VAN AZ A NAGY SZAKÉRTELEM?
  Elküldeni 55 főt majd kb. ennyien önként távoztak arról miért nem szónak? Akkor mennyivel csökkent a létszám? Miért jut egy műtéti osztályra csak egy szakképzett és egy segédápoló?
  Miért csak figyelemfelhívásra történik némi apró intézkedés?
  Kik is dolgoznak valójában?!! Sajnos a kórház vezetését a dolgozók
  a betegek közérzete nem érdekli csak a politikának való megfelelés! Előbb utóbb kibújik a szög a zsákból!”
 • 2. zsoké 2008. július 19. 06:34
  „A szociális otthonokat is tönkre tették majd az oktatást és most az egészségügyet, meddig lehet ezt büntetlenül tenni? Itt emberek sorsáról van szó !! Nem tárgyakról....
  A professzionális vezetök teszik a dolgukat!!!”
 • 1. super 2008. július 19. 05:58
  „Az iskolák csődje után jön a kórház csőd. Szirbiknek nem tetszik a megye? Az országos bajokat az iskola és kórház fenntartóján akarja bevasalni. Mit csinált Szirbik a parlamentben? A nadrágtartó mutogatása helyett nem kellett volna kétszer megszavazni, amit utólag leszavazott!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

17 pedagógust bocsátanak el a szentesi intézményekből

Szentes - A gyermeklétszám folyamatos csökkenése miatt 17 pedagógus és 9,5 technikai dolgozói… Tovább olvasom