Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Koszt Ferenc viktoriánussá moddingolja a számítógépeket

Szentes - Használható, működő, de korabeli ruhába öltöztetett számítógépeket készít a szentesi Koszt Ferenc. Nyáron egy nagy nemzetközi versenyre szeretne kijutni egy cseresznyefa billentyűzettel.
Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!

– Amivel foglalkozom, azt úgy hívják: modding, magyarra az átalakítás szóval lehetne fordítani. A kategóriába bármi belefér, én a számítógépekre „szakosodtam" – avatott be a hobbija részleteibe a szentesi Koszt Ferenc. Két éve készítette el első munkáját. Nagyon megtetszett neki egy egyedi billentyűzet, de borsos árat kért érte az alkotó, Ferenc úgy gondolta: megpróbálja saját maga elkészíteni. Számítógépeknek, monitoroknak, billentyűzeteknek, mobiltelefonoknak készít új ruhát úgy, hogy azok működőképes, használható holmik maradjanak.

Steampunk – gőzpunk – stílusban, viktoriánus jegyekkel alkot. Egyre jobban elmélyedt a témakörben, tagja az ilyesmivel foglalkozó internetes fórumoknak, versenyekre, kiállításokra jár, egyre többen ismerik a nevét és a munkáját. Az alkotó megpróbálja elképzelni: ha lett volna például komputer a XIX. század végén, hogyan díszítették volna. Fával, bőrrel, rézzel dolgozik, a billentyűzet alaposan megdolgozott gombokból áll. A legjelentősebb hazai megmérettetésen, a Veletechen áprilisban a harmadik lett egy munkájával. A legnagyobb vágya jelenleg az, hogy bejusson az augusztusi, kölni nemzetközi moddingversenyre.

Koszt Ferenc viktoriánussá moddingolja a számítógépeket. Fotó: Králik Emese (galéria)

 Mi a steampunk?

A steampunk az 1980-as évek végétől megjelenő stílus, amely a művészeti formáktól kezdve a mindennapi tárgykultúrában és formatervezésben is megmutatkozik. Főként a neoviktoriánus stílusból merít ihletet.

– A terveket kell beküldeni, ez alapján választanak kategóriánként tíz embert, aki részt vehet a megmérettetésen. Egy teljesen fából készült billentyűzettel készülök, úgy gondolom, legalább 150 munkaóra kell majd az elkészítéséhez. Gyönyörű cseresznyefát találtam hozzá, a többi alapanyag összegyűjtése még hátravan – mesélte. Viktoriánus stílusban kevesen alakítanak át számítógépeket, egyedinek mondható a munkája. A tervezést és a végeredményt nagyon szereti, ami közte van, az borzasztó, nevetett. Biztos igaza van: a ház teljes átalakítása legalább 250 órába telik, de ennek akár a négyszerese is lehet, mondta. A munkáiban a Facebookon, a Steampunk Garage Company név alatt lehet gyönyörködni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kirándulásra költik az 50 ezret

– Korábban az édesapáméknál mindig olvastam a lapot - kezdte Pécsi Sándor. Tovább olvasom