Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Kovács Regina tudni akarja, miért halt meg a kislánya

Szentes - Egy éve halt meg szülés közben egy ikerpár egyik tagja a szentesi kórházban. A babának megsérült a mája, és belső vérzése lett. Újraélesztették, egy hétig élt. A család és az ügyvéd most felelőst keres, mert szerintük a szülésvezetés „brutális" volt. A rendőrség egy orvosszakértői vélemény alapján megszüntette a nyomozást, a kórház újabb belső vizsgálatot indít.
Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!

– Mindig is arról álmodoztam, hogy egypetéjű ikerlányokat szülök. Csütörtökön éjfél körül fektettek szülőszobára, mert elfolyt a magzatvíz. A 35. hétben voltam. Az én orvosom szabadságon volt, az ügyeletes orvossal kezdtem szülni. Balról feküdt Gréti, jobbról Vivien. A babák befordultak a megfelelő irányba, fej fej mellett voltak, gyorsan tágultam.

– Éjjel 3-kor szóltam, hogy már szépen jönnek a fájások, arra vártunk, hogy eltűnjön a méhszáj. Folyamatosan arra kértek, hogy nyomjak, de csak nem akartak kijönni. Reggel 6-ra teljesen kimerültem – idézte fel az egy évvel ezelőtti, tragédiába torkolló eseményeket a szentesi Kovács Regina. Tavaly júniusban a kis Vivi meghalt szülés közben, újraélesztették, de egy hét után nem bírta tovább a küzdelmet. A család rendőrségi feljelentést tett, majd ügyvédet fogadott, mert azt szeretné, hogy legyen felelőse a kislány halálának.

Gréti ikertestvérét, Vivient újraélesztették – egy hétig élt a szülés után. Fotó: Králik Emese
Gréti ikertestvérét, Vivient újraélesztették – egy hétig élt a szülés után.
Fotó: Králik Emese

Újabb belső vizsgálat

A korábban megindított, de a rendőrségi eljárás lefolytatása alatt felfüggesztett belső vizsgálatot az intézmény újraindítja, hogy eldönthessék: felmerül-e a polgárjogi felelősség, írta válaszlevelében Kalmár Mihály, a szentesi Csongrád Megyei Dr. Bugyi István Kórház főigazgatója. – Az intézmény élén vezetőváltás történt, a jogi képviseletet is egy új szakember látja el. (Ő az orosházi Varga István, aki Szolnok megye színeiben a Fidesz országgyűlési képviselője is – a szerk.) A polgárjogi kérdés eldöntése érdekében a belső vizsgálat ügyiratát megküldtem neki – tudatta Kalmár Mihály.

A 28 éves édesanya nagyon nehezen beszélt a traumáról. Az ügyeletes orvos nagy darab ember volt. Úgy emlékszik: teljes erővel préselte Vivit kifelé, miközben az anyukát is arra biztatták, hogy nyomjon. – Szemöldökig kipasszírozta belőlem, de onnan nem ment tovább, bár vákuummal is próbálkoztak. Máig nem értem, ha egy kétkilós baba nem indult el erre sem, mire vártak, miért nem császároztak meg idejében – kesergett. Akkor már sok orvos volt a szülőszobában, a szabadságon lévő fogadott szülész is megérkezett. Annak idején a kisfia, aki négy kilóval született, szépen kibújt a szülőcsatornán, így Regina már biztos volt abban, hogy valami baj van.

Akkor ijedt meg igazán, amikor már a saját orvosán is látta, hogy ideges. – Elkiáltotta magát, hogy „Azonnal császár!" Kérdeztem a szülésznőt, hogy mindannyian életveszélyben vagyunk-e. Nem kellett semmit mondania, minden rá volt írva az arcára. Altatót kaptam, de már annyira siethettek, hogy még éreztem a vágást. Vivit visszahúzták a méhen keresztül, gördülékenyen kiemelték, addigra azonban meghalt – hallottuk tőle. Az újraélesztés után még hét napig élt a szegedi klinikán. Megsérült a mája, belső vérzése lett, az oxigénhiány miatt mellékvesevérzés lépett föl nála, később leállt a veséje, ödémás lett, összeomlott a keringése, végül a szíve is feladta.

Kovács Regina az orvosi papírokat mutatta. Azt mondja, tartozik azzal Viviennek, hogy nem hagyja elsikkadni az ügyet. Fotó: Králik Emese
Kovács Regina az orvosi papírokat mutatta. Azt mondja, tartozik azzal Viviennek, hogy nem hagyja elsikkadni az ügyet. Fotó: Králik Emese

Egy kis doboz került elő, mindent, ami Vivienhez fűződik, abban tárolnak: néhány fotó, egy videofelvétel, iratok. Regina azt mondta, érezte, hogy meghal, ezért akart róla emlékeket gyűjteni. – Tudom, hogy hosszú lesz az eljárás, sokat bántanak majd minket, és ránk fogják, hogy a pénz miatt csináljuk. Felkészültünk erre, nem érdekel. Amikor utoljára megfogtam Vivien kis kezét és a homlokát, megígértem neki: az, hogy így összetörték, nem sikkadhat el csendben. Hét napot szenvedett, ki kell állni érte. Muszáj. Azzal, hogy meghalt, nem lehet csak úgy eltemetni – sírta el magát.

Mostanában gyakran álmodik a kislányáról, mondta. A kisfia, az ötéves Levente csak nemrég értette meg, hogy kihez járnak ki a temetőbe, ő sokáig bízott abban, hogy a várva várt két kishúg másik tagja is hazajön. Az egypetéjű ikrek közötti különös kötelék miatt biztosan hiányérzettel küzd majd Gréti, sóhajtott az édesanya.

Eltérő szakvélemények

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya májusban megszüntette a nyomozást, mert – az indoklás szerint – „a cselekmény nem bűncselekmény". Egy igazságügyi orvosszakértői véleményre hagyatkoztak, amely megállapította: igaz ugyan, hogy diagnosztikai tévedés történt, de ettől eltekintve minden a szakma szabályai szerint zajlott, a baba halála nem függ össze közvetlenül a történtekkel. Ábrahám László, a család ügyvédje egy másik szakvéleményt is kért. Ebben a szegedi klinika egyik professzora többek között kijelenti: a halál oka nagy valószínűséggel az a „polytraumatizáció, amely a hüvelyi szülésvezetés kísérlete közben jött létre". A kislány máján és a testén a bevérzések azért keletkeztek, mert nyomták az édesanyja hasát, írta az egyetemi tanár.

Először bíztak abban, hogy a rendőrségi eljárás eredménnyel zárul – indokolta Ábrahám László azt, hogy miért a haláleset után egy évvel fordultak kártérítési igénnyel a szentesi kórházhoz. – Brutális szülésvezetés volt. Peren kívüli egyezségre készülök, de ha így nem megy, megindítjuk a polgári pert – tudatta. A család összesen 20 millió forint vagyoni és nem vagyoni kártérítést kér a gyógyintézménytől.

Olvasóink írták

35 hozzászólás
12
 • 35. y-akta 2013. augusztus 04. 09:13
  „Írták előttem, hogy milyen a nővéri hozzáállás az újszülött osztályon (ne keverjük a csecsemővel, bár olyan meg már nincs). Szóval, ha valaki emlékszik az elmúlt lassan 20 évre, láthatja, h semmi nem változott. Ugyan azok a vezetők az említett osztályon (és majdnem az ápolók is) a rengeteg panasz és botrány ellenére. Nem tudom, nincs jelentkező, vagy lenne új ember csak nem tud "érvényesülni"? Esetleg igény sincs a változtatásra? Nem tudom, de jót nem hallok róluk. Rég volt ez baba-barát intézmény..........és még a hazakívánkozó kismamákat vagy az otthonszülést támogató embereket minősítik.”
 • 34. vári 2013. augusztus 03. 16:23
  „öreganyó
  "Ilyenkor csinálják a hasra ugrást, könyökölést, v. felnyúl, hogy a farfekvéses gyermeket
  menetirányba állítsa. "
  Na igen, nem az ő teste, nem az ő nemi élete megy tönkre, nem ő él hónapokon vagy éveken át fájdalmakkal.

  nemecsekerno_007
  Az a gond, hogy a nő általában annyira kimerült ilyenkor, hogy nem tud tiltakozni.”
 • 33. vmagdi 2013. augusztus 03. 12:15
  „23 nem biztos, hogy igazad van.. vagy igazadnak kéne lenni... Ilyen esetben a kórház fizet, ami ugyan az adófizető pénzéből működik, de a kórháznak, klinikának kell lennie biztosításának, így tulajdonképpen az eü intézmény biztosítója áll helyt, aztán a biztosítónak lehetősége van, hogy a hibázótól behajtsa a kárt.”
 • 32. nemecsekerno_007 2013. augusztus 03. 11:05
  „30. öreganyó 2013.08.02. 23:35

  Tudod kit érdekel az orvos véleménye ilyen szinten. Majd ha a saját lányát rúgja hasba, akkor elfogadom.”
 • 31. nemecsekerno_007 2013. augusztus 03. 11:04
  „1. Alapellátás=Körzeti orvosi rendszer
  2. TB havi 3000 Ft (aki nem fizet, nem kap ellátást)
  3. Az összes többi fizetős
  4. Az orvosok adómentes jövedelmeit megadóztatni. (abból lehetne finanszírozni a legszegényebbek ellátátást)

  Orvosok, intézmények minőségbiztosítási rendszerek. (toplista országosan, regionálisan etc...)
  Végre elválna a ....... a májtól. Úgyis ebbe az irányba megyünk mert csórók vagyunk.”
 • 30. öreganyó 2013. augusztus 02. 23:35
  „Sajnos több orvosnak az a véleménye, hogy természetes úton kell megszületnie a gyermeknek.
  Ilyenkor csinálják a hasra ugrást, könyökölést, v. felnyúl, hogy a farfekvéses gyermeket
  menetirányba állítsa. Hihetetlennek tűnik, de sajnos bepróbálkozott az orvos, csak a beteg
  fájdalma ordítása szakította félbe. Köszönhetően a jobbnál- jobb egészségügyi minisztereknek
  mind kevesebb jut a betegellátásra, minden téren. Sokba kerül a császár, igen de tönkre tenni
  lelkileg , fizikailag, életre szóló trauma után, nem fognak egyhamar babát vállalni. Van azért
  egy pár orvos,nővér aki szívvel, lélekkel végzi a munkáját, elismerés neki. A kórház nem
  érdemel dicshimnuszt. Legfeljebb az egyik orvos megfelelő kapcsolatai révén kapják meg.”
 • 29. vári 2013. augusztus 02. 21:49
  „Csongi7
  "Nagyon problémás volt az ezt követő időszak, fél évig nem tudtam ülni, a belső szerveim rettentően fájtak az irtózatos passzírozás hatására, annyira sok sebem keletkezett, miszlikre szakadtam, de mivel a gyermekem nem lett sérült, oxigén hiányos stb., így azt mondom, hogy szerencsésen megúsztuk. "
  Szerencsésen? Akkor lett volna szerencsés, ha te is épségben megúszod. Csak egy császárheged lenne.”
 • 28. tothmariaaa 2013. augusztus 02. 20:32
  „A szülészeti munkáról én nem tudok rosszat írni, a szülésznők nagyon lelkiismeretesek, barátságosak, és közvetlenek voltak, én az orvosokat is annak tapasztaltam.

  Viszont a csecsemős nővérekről egy árva jó szót nem tudok írni :(
  Ahogy lentebb olvasni, arrogáns, lekezelő, stílus, hivatástudatnak, segíteni akarásnak még a látszata sem.
  Ez az én véleményem :(
  Szólni pedig senki nem fog, mert bizony rájuk van bízva a legnagyobb kincsed :(”
 • 27. tothmariaaa 2013. augusztus 02. 20:22
  „Édes Istenem, nincs ennél borzalmasabb :( Mérhetetlen sok erőt kívánok nekik, hoyg egyszer fel tudják dolgozni ezt a tragédiát :(”
 • 26. nie 2013. augusztus 02. 19:01
  „Rájár a rúd a szentesi szülészetre, a hírek szerint van alapja. DE nemcsak orvosok dolgoznak az osztályon, szakdolgozók is. nekik nincs felelősségük? Csecsemős nővérekről jót alig lehet hallani, pedig ők dolgoznak a családok kincseivel, akik sokszor a nővéreknek csak "munkadarab". Biztosan történik mindenütt baj, de a vásárhelyi kórházban, -tapasztalatom alapján írom- embereket segíteni akarók dolgoznak, függetlenül attól, hogy az illető takarít, ápol, vagy orvosként segíti a rászorulót.”
 • 25. cumania 2013. augusztus 02. 16:19
  „A vásárhelyi esetet én is hallottam, több helyről is! Arról is írhatna a DM!”
 • 24. csillogás 2013. augusztus 02. 14:49
  „Az ott lévő nővérekről pedig már ne is beszéljünk, barbárok, és olyan mellényük van, mint legalább egy doktorival rendelkező embernek...
  Azért van főnővér, szülésznő, jelezhette volna valamelyik, hogy gáz van.”
 • 23. sevenof9 2013. augusztus 02. 14:35
  „egyet gondoljunk vegig. TFH anyukanak igaza van es megkapjak 8-10 ev utan a 20 milkat kamataival. De ugye ez az allambacsi vagyis mindannyiotok zsebebol lesz kiveve. Nem fog a NAV kimenni a szuleszno+baba+noverek hazahoz es elrekviralni a buntit. Amig nincs szemelyes felelosseg,minded ilyen ugy hamvaba holt.”
 • 22. Enethy 2013. augusztus 02. 14:34
  „Kedves 5. hozzászóló!
  Én a gyermekeimet Szegeden szültem és szerencsére semmi gond nem volt.Szerintem a Szegedi Klinika szülészete kimagaslóan jó ,míg a szentesiről csak negatív dolgokat lehet hallani.És hidd el ,amikor Én bent feküdtem Szegeden rengetegszentesi,szegvári kismama készült itt szülni.Miért is mennének Szegedről Szentesre szülni?”
 • 21. csillogás 2013. augusztus 02. 14:27
  „12. horvzsuzsi 2013.08.02. 11:29

  ezt is a loboda kezelte?

  EZT? Nem inkább: ŐT?

  remélem, ebben az életben nem kapja meg a szentesi szülészet a címet. Az egyik gyöngyszem velem is közölte, amikor látta, hogy kecskeméti az orvosom és csak pecsétért megyek: ne is álmodjak arról, hogy engedélyezni fogja a mentőt, hogy elvigyenek, ha baj van, farral fogja megszüleszteni a lányomat. Meg is mondtam, hogy abból biza nem eszik. Majdnem 4kg-os babát, farral?
  Idő előtt, de kocsival átmentünk, befektettek, megcsászároztak. Színvonalbeli különbségek vannak...”
 • 20. tromi 2013. augusztus 02. 14:20
  „14,17: Első Szentesen született, a második, várt komplikációk miatt Szegeden, és a mostanit Szentesen választott orvosnál szülésznőnél fogjuk. Mindkettőről van tapasztalatom, úgy szólaltam meg. A kisebbik rosszat választjuk. Ki vagyunk szolgáltatva.

  Egyébként aki segíteni akar: Forrás:
  http://www.csongradihirek.hu/portal/index.php/koezelet/1256-jotekonysagi-akcio-az-uevegtigrisben
  "Az idei Körös-toroki Napok idején a magzati szívműködés és a méhaktivitás együttes megfigyelését lehetővé tevő műszerre gyűjt az egyik üdülőterületi szórakozóhely. Az új CTG-készülékre a szentesi kórháznak mihamarabb szüksége lenne, ezért a gyűjtés elindítását a kórház főigazgatója, Kalmár Mihály már a héten jóváhagyta. Az adománygyűjtő urnát július 31-én délután helyezik el az Üvegtigrisben, melybe a fesztivál zárásáig, augusztus 4-én éjfélig bármikor be lehet dobni a pénzadományokat.

  A Körös-toroki Napok idején az utóbbi években megjelentek civilmozgalmak, s egyre több alkalommal előtérbe kerül a jótékonyság is. Az idei fesztivál idején önálló rendezvénysort szervező Üvegtigris a jövő szerdán kezd jótékonysági gyűjtésbe, mely eltart az idei KTN zárásáig. Mint a szórakozóhely vezetőjétől, Petrik Mihálytól megtudtuk, a szentesi kórház számára, egy új CTG-készülékre gyűjtenek. Mivel az alapkészülék listaára - a szükséges szoftverekkel együtt - 570 ezer forint, az ikerterhesség megfigyelésére is alkalmas berendezés pedig 711 ezer forintba kerül, a tömegeket vonzó fesztivál a vállalkozó szerint alkalmas lehet arra, hogy az akció végére legalább egy készülékre elegendő pénzadomány összegyűljön."”
 • 19. Vöröske 2013. augusztus 02. 14:15
  „Szegeden szültem 5 hónapja és egész nap kint lehetett velem a kisfiam.Segítőkész volt a csecsemős is,mert a szobatársaimnak első babájuk volt.Viszont a vásárhelyi kórházban tényleg nagy baj történt,csak hírzárlatot rendeltek el.Az anyuka tényleg meghalt!!!!!A baba is kérdéses milyen életet fog élni.Mindenki tudja a városban,csak találjátok ki lépett közbe,hogy ne kapjon nagy hírverést?!Sajna ott nem ez volt az első eset,csak hát vhelyről nem lehet rosszat írni.”
 • 18. _csutak_ 2013. augusztus 02. 14:00
  „Sajnos az orvosok egy része (Tehát nem mind!) magát Istennek véli, törvények felett állónak tartja és gyakorlatilag joggal:(
  Miért?
  Mert a kaszt összezár ha az érdekeiről van szó, lásd Ágnes asszony kálváriáját, aki a többi társa zsebét fenyegette!
  Ők büntetlenül öletnek embert.
  Hívő ember lévén idézem az ide vágó részt a szentírásból:
  "Szemet szemért, fogat fogért, kezet kézért, lábat lábért,
  3Móz.24,19-20 5Móz.19,21
  Mt.5,38. 2Móz 21,25 égetést égetésért, sebet sebért, kék foltot kék foltért."
  Mert bár az újszövetség ezt elveti, de aki magát Istennek véli arra más szabályok vonatkoznak...”
 • 17. szbarat 2013. augusztus 02. 12:52
  „Tromi - a szegedi helyzetet nem jól tudod:-(
  Én 3 hónapja szültem ott. A babákat három óránként hozzák a mamákhoz, de ha az újdonsült anyuka úgy gondolja, kint is lehet nála a csöppség, még éjszaka is. Ezt hívják rooming-in szolgáltatásnak. Egyedül délben viszik el az újszülötteket megfürdetni, tiszta, új ruhát adni rájuk. A csecsemős nővérek nagyon kedvesen segítenek, ha kéred - nekem legalábbis ez a tapasztalatom.
  Igen, van fizetős egyágyas szobájuk, ami szúcsszuper, ott fogadhatod is a rokonokat, egyedül vagy a babáddal. Szuper hely Szeged - én a szentesi szülészet közelébe se mennék ilyen sok rossz hír után :-)

  Nagyon sajnálom Reginát és családját, és szurkolok nekik, derüljön ki az igazság! Ahogy egy előttem szóló is írta: ránéz a pici lányára, és gondolatban tudja, ott lehetne az ikertestvére is, ha jobban figyeltek volna rájuk:-(((((”
 • 16. HAJDÚKFOKOSA 2013. augusztus 02. 12:36
  „jéé megjelentették a hozzászólásomat halleluja”
35 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biztonságos lesz a szentesi csomópont

Rázóküszöb, hosszabb záróvonal, új táblák lesznek az eddig két halálos balesetet követelő kereszteződésben. Tovább olvasom